Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Ujvári: Balástyának hálás lehet az ország

Balástya - Korábbi cikkünk és az országos felzúdulás hatására a minisztérium megváltoztatta azt a jogszabályt, amely építési engedélyhez köti a fóliasátrakat.
Március 28-án lapunkban jelent meg először egy balástyai asszony peres ügye kapcsán, hogy egy január 1-jével életbe lépett jogszabály építési engedélyhez köti a fóliasátrakat. Cikkünk és az országos felzúdulás hatására április 29-én a minisztérium megváltoztatta a jogszabályt. Balástya neve fölé glória került, az asszony ügye azonban nem oldódott meg.

Április 29. óta hatályos az az új jogszabály, amely felülír egy idén január elsejével hozott, ésszerűtlen rendeletet. A kérészéletű jogszabály ugyanis – elrugaszkodva az élettől – építési engedély meglétéhez kötötte a fóliasátrak építését.

A jogszabályról nem is tudtak a termelők, erre úgy derült fény, hogy egy balástyai asszonyt, Olajosné Kőrösi Juliannát évekkel ezelőtt feljelentette a szomszédja a szabálytalanul felállított fóliái miatt. A hatóság hol ilyen, hol olyan állásfoglalást hozott, a legutolsóból derült ki, hogy a fóliája tulajdonképpen építésiengedély-köteles.

Olajosné Kőrösi Julianna pere máig nem rendeződött. Fotó: Miskolczi Róbert
Olajosné Kőrösi Julianna pere máig nem rendeződött. Fotó: Miskolczi Róbert

A balástyai fóliasátrakról lapunk számolt be először. Ezt követően az egész magyar sajtót bejárta az ügy, míg végül az önkormányzati minisztérium – példátlanul gyorsan – takarodót fújt. A történet elején Ujvári László, a falu polgármestere azt nyilatkozta, nem örül annak, hogy a település neve újra egy botrány miatt kerül szóba, holott az önkormányzat minden eszközével az ügy békés rendezésén dolgozik. Csakhogy tehetetlenek.

Az új jogszabály

Nem kell építési engedély a fóliasátrakhoz. Külterületen méretkorlátozás nélkül, de bejelentéssel épülhet állandó fóliasátor, belterületen pedig csak az 500 négyzetméternél nagyobb és 7 méternél magasabb sátrakat kell hivatalosan bejelenteni.

Az eltelt időszakban nemcsak a rendelet változott, hanem a falu megítélése is, hiszen az ország összes fóliasátra a balástyai ügynek köszönheti a megmenekülését. Pénteken Ujvári László – Vincze László fideszes országgyűlési képviselővel közösen – sajtótájékoztatót tartott a történtek összegzéséről. Megköszönte a médiának is a segítséget, hogy a fóliasátor immáron nem építmény, hanem – ahogy ő fogalmazott – termelőeszköz. Már csak bejelentési kötelezettséget írnak elő, igaz, ezzel a kifejezéssel sincsenek egészen tisztában. Vincze László arról számolt be, milyen interpellációkat intézett a szaktárcához, és milyen válaszokat kapott.

A sajtótájékoztatóra meghívták Olajosné Kőrösi Juliannát is. Amikor azt kérdeztem tőle, mit szól ahhoz, hogy ekkora médiasztár lett, így válaszolt: annak örül, hogy a fóliások megmenekültek, az ő ügye viszont nem rendeződött. Már megkapta a határozatot egy 100 ezer forintos bírság kifizetéséről, mivel nem bontotta le a sátrait, ez ellen május 9-én fellebbezett. Azt is mondta, néhány éve szinte csak azért dolgozik, hogy az eljárási és az ügyvédi díjakat kifizesse.

Olvasóink írták

  • 1. filemile 2008. május 27. 05:56
    „Rossz szomszédság török átok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duplájára nőtt az utalt nyugdíjkifizetések száma

Alapvetően megváltozott az ezredforduló óta a nyugdíjkifizetés módja. Szegeden az ellátások fele már… Tovább olvasom