Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Ül és gondolkodik a Hági tulajdonosa

Szeged - Két éve egy kényszertatarozásban külsőleg megszépült, belülről azonban továbbra is lepusztult a több mint tíz éve bezárt Hági étterem. A tulajdonos szerint nem anyagi okokból nem kezdtek eddig semmit a belváros közepén lévő ingatlannal. Várnak valamire – mondta –, de hogy mire, azt nem árulta el.
Zárt ajtó és lelakatolt vaskapuk fogadják azt, aki a Kelemen vagy a Nádor utca felől megpróbál bejutni a több mint tíz éve bezárt Hági étterembe. A két éve kényszertatarozás révén megszépült homlokzaton már ott a graffitisek kéznyoma, az egykori sörkertben falevélkupacok, a Nádor utcai kerthelyiség járólapját felverte a gaz, az udvaron fémgerendák rozsdásodnak. Úgy tűnik, a lepusztult, Che Guevara-portréval és méteres graffitikkel borított hátsó részre csak Szeged ismert utcaművésze tart igényt. Ezt a külső falra fújt „Kétfarkú kutya köz" utcanévtábla jelzi.

Bár a „díszlet" – azaz a Kelemen utcai homlokzat – a 2006 előtti állapothoz képest viszonylag jól mutat, az egykor legendás étterem belső részének felújítása komoly beruházást igényelne – tudtuk meg Kovács Bélától, az önkormányzat építési irodájának helyettes vezetőjétől. Kollégái nemrégiben jártak az étteremnél, de egy lepottyant vakolatdarabon kívül más problémáról nem számoltak be.

Várnak valamire, de nem mondják meg, mire Fotó: Schmidt Andrea
Várnak valamire, de nem mondják meg, mire
Fotó: Schmidt Andrea

Mint emlékezetes, 2006 közepén kényszertatarozást rendelt el az önkormányzat a Hági Kelemen utca 3. szám alatti – Brnói sörözővel és társasházi lakásokkal közös – épületén, mert a 2001 óta helyi védettség alatt álló, de erősen lepusztult épület rontotta a városképet. Kovács Béla elmondta: a tulajdonosok többsége – köztük a Hágié is – azóta már megfizette a közel 23 milliós homlokzatfelújítás ráeső részét. A vendéglátóhely viszont azóta sem üzemel.

Hogy miért nem, illetve milyen terveik vannak az ingatlan hasznosítására, szerettük volna megtudni a tulajdonostól. Török Zoltán – aki a Mozaik Könyvkiadó és az éttermet megvásárló, könyvterjesztéssel foglalkozó Imosoft Kft. vezetője – azonban csak annyit mondott: nincs cége napirendjén a Hági hasznosításának kérdése. Mióta kilenc éve megvették, semmi sem történik az egykor jó hírű, patinás étteremmel – vetettük fel. Erre azt mondta: várnak valamire, de hogy mire, azt nem árulja el. Azt viszont kijelentette: nem anyagi okai vannak, hogy eddig nem kezdtek bele az étterem felújításába.

Mi lesz veled, Hági? - KÉPGALÉRIA

Négy éve arra hivatkozott: megfelelő gazdasági klímára vár, egyelőre ugyanis nincs akkora fizetőképes kereslet, hogy megérje felújítani és működtetni a patinás vendéglátóhelyet. Most úgy nyilatkozott, ez csak harmadrangú kérdés a Hági hasznosításával kapcsolatban. Hogy milyen okok előzik ezt meg, arról viszont szintén nem beszélt. – Mennyivel jobbak azok, akik hűbelebalázs módjára belevágnak egy ilyen dologba, aztán hamarosan bezárnak és elküldik az alkalmazottaikat? – kérdezett vissza a tulajdonos. Ő inkább olyan ember, aki ül és gondolkodik – mondta, majd letette a telefont.

Történelem

A mai Hági helyén – ahogy azt emléktábla tanúsítja – állt 1856 és 1883 között Szeged első önálló színháza. Ezt 1883-ban lebontották, majd felépült a helyén a Haggelmacher – „rövidítve" Hági – palota, amely 1896 és 1939 között vendéglőként üzemelt. 1948-ban államosították, 1994-ig a megyei vendéglátó-ipari vállalat étteremként és sörözőként üzemeltette. Perek és árverések után a Hágit az Imosoft Kft. vette meg 1999-ben 67 millió forintért.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. CID 2008. október 28. 11:15
  „Igaza van, hogy nem nyit éttermet, az életben nem térülne meg. Azért mert egy-két kriptaszökevény odajárna 2-3 havonta nosztalgiázni, nem lesz forgalma. Szeged tele van éttermekkel. Hóbiártnak , ott a Tündérkonyha vágo Úr.

  Egyébként ez a Török, tényleg egy nagy barom.”
 • 22. Madzsar. 2008. október 25. 00:54
  „Ez a török gyerek egy tenyérbemászó kis gennyláda. Nem a cikk alapján mondom, hanem mert közelebbről ismerem... Annyi pénze van, mint a szemét, de ezen kívül nincs más vezérfonala az életének.”
 • 21. diak 2008. október 24. 17:14
  „Összejatszottak, sunyiztak, bratyiztak, aztan török zoltan megvette a haveroktól minimális pénzen.

  Inkább vett volna szántóföldet, vagy erdőt (igaz, azokat is gondozni kellene).
  Nincs itt tisztesség, becsület. De nagyon sajnálom a Hágit, jo volt ott a hetvenes években.

  Tényleg, török zoltán akkor mit csinált? Járt a Hágiba, vagy kapcsolatokat épített?”
 • 20. flexsnake 2008. október 24. 16:38
  „Én szivesen megvenném és pár hónap múlva már nyithatna is kifelé.Bizony megtérülne gyorsan a befektetés.Dehát aki egy ekkora idióta mint a tulajdonosa a háginak az ássa el magát.Köcsög ember dögölj meg!Kötelezni kellene hogy ott x időn belül müködő étterem nyiljon.Álamosítani kellet volna vagy nemtudom de olyan ez mint a vigadó...”
 • 19. vágo 2008. október 24. 14:32
  „De igényes vagy telstar.
  Nézd majd meg naponta azt a hosszú sort a hóbiártnál!
  Erre van igény . Ahol annyi ember nap mint nap megy a csajkával
  áll sorba az azt mutatja hogy erre van igény.
  Nehogy Te is ott legyél inkongnitüba , utána meg fikázol.Mikor megkapod a fizetésed vagy a segélyt eljátszod az igényest?”
 • 18. maci52 2008. október 24. 14:03
  „Ül és gondolkodik,de hol ül?A Csillagba???”
 • 17. Johnny 2008. október 24. 13:48
  „Nagyon sok étterem van Szegeden. Ahhoz, hogy egy 100 férőhelyes étterem nullszaldós legyen, szerintem minimum 200 ezres napi forgalom szükséges. De ekkor még nincs haszon. Én inkább eladnám...”
 • 16. TELSTAR 2008. október 24. 13:13
  „"Olyanra gondolok mint a hóbiárt például"

  hát azért olyan inkább ne legyen...”
 • 15. vágo 2008. október 24. 12:59
  „Ide egy olcsó kisvendéglő kell, egyetemistáknak kisnyugdíjasoknak
  Nem értem ,hogy a tulaj miért gondolkozik ezen ilyen sokáig.
  Olyanra gondolok mint a hóbiárt például.
  A lényeg az hogy olcsó legyen és akkor van vendég is!
  Vagy lehetne halászcsárda, de olcsóbban mint a meglevők!
  Mindenki láthatta a sorokat a helfesztiválon.
  Na aggyam még a tuti tippeket ingyen?”
 • 14. TELSTAR 2008. október 24. 12:51
  „"Számomra a Nagyáruház helyén álló copf silusú, a maganemében egyedülálló ház elbontása volt a legfájdalmasabb."

  ...hogy ezt jómagam is hányszor elmondtam már...

  Ráadásul az a helyzet még korrigálható is volna!”
 • 13. Esovaro 2008. október 24. 12:38
  „"Ezt 1883-ban lebontották, majd felépült a helyén a Haggelmacher - ,,rövidítve" Hági - palota, amely 1896 és 1939 között vendéglőként üzemelt. 1948-ban államosították,"


  Nem Hagenmacher?”
 • 12. Macs 2008. október 24. 11:35
  „Kedves Ideológus,

  Hát lehet, hogy az élet bonyolultabb, mint gondolnánk. A kereslet teremt kínálatot, vagy a különleges kínálat keresletet. Szerintem egy ország akkor lesz sikeres, ha polgárai azzá teszik. Amig csak ülünk és siránkozunk, másoktól várjuk, hogy megoldják a problémáinkat, gondolkodjanak helyettünk, addig soha se jutunk előbbre.
  Szegedet csak a szegediek tehetik sikeressé. Tudom ez nem könnyű, mert nagy a konkurrencia, de vannak olyan adottságaink amikre lehetne építeni. Gondolok az egyetemre, a klinikákra.
  A világon sok olyan település van, mely hasonló adottságokkal rendelkezik és prosperál. Ők, hogy csinálják?”
 • 11. ideológus 2008. október 24. 10:51
  „Kedves 7.-es. Elnézést a kutyáktól.
  Ha már ott tartunk, hogy mit kellene csinálni. Nos, kellene egy prosperáló országban egy prosperáló nagyváros. Ha az ország nem is, de a város a saját lehetőségei itt tartásával egy kis lokálpatriótizmussal, hozzáértéssel jóval nagyobb gazdasági életet érdemelt volna. Nem elég keseregni, hogy nincs itt az E5-ös stb. Ha viszont vannnak munkahelyek és van egy egyetem diákokkal, akkor van elkölteni való pénz és akkor van étterembe járó polgár. Ebben az esetben nem gondolkozik egy belvárosi étterem tulajdonos, hogy kinyisson-e.”
 • 10. Macs 2008. október 24. 10:32
  „Lakme,

  egyetértek veled. Mármint abban, hogy a legalább a Nagykörúton belül meg kéne őrizni azt a városképet, ami az árviz utáni újjáépítés során kialakult. Számomra a Nagyáruház helyén álló copf silusú, a maganemében egyedülálló ház elbontása volt a legfájdalmasabb. A Lombard miatt elbontott épületért is kár volt. A Kölcsey utcai banképület jó példája, hogyan lehet megőrizni a hajdani utcaképet.
  A Város főépítészének jobban oda kéne figyelnie, amikor az engedélyeket kiadja.”
 • 9. nanemaaa 2008. október 24. 10:24
  „Csak két apró észrevétel:
  1. Mint a cikkőől is kiderült, a HÁGI a Csm-i Vendéglátó Vállalaté volt, ami ugyebár nem a Város! A Vendéglátó Vállalatot a rendszerváltás vitte el a többi állami vállalattal együtt...... ergo az önkormányzatnak esélye sem volt beleszólni az elidegenítésbe. Max már akkor megvehette volna, de az akkori (mikori is???) vezetés nem látott benne fantáziát.
  2. Ha valamit profil kötötten adnak el, az annyit jelent, hogy másra nem hasznosíthatják. Ez jelen esetben megvalósult, a Hágit a tulajdonosa semmire em hasznosítja.”
 • 8. lakme 2008. október 24. 10:10
  „de attol se, ha minden kozos penzbol epult (bar a hagi nem az) elkotyavetyelunk. A szallodakerdest hat nem igazan most kell boncolgatni, mikor se a forras se royal nem uzemel...En azt se talalom frankonak, ha a kapitalizmus szep igeretevel, annyira legarnyolodnak az epuletek, hogy aztan mar tenyleg ne legyen erdemes felujatini, lasd Lombard. Annak idejen vizualisan kiszabadult egy haz kellemes kepe, aztan gyorsan el kollott adni es epiteni kollott a belvarosban egy Lombardot, ami magaban impozans epulet, csak nem illik oda, ahol van. Azert kellene valami esszeru kompromisszumot kotni, aki a belvarosban vesz ingatlant, annak legyen mar valami kotelezettsege is. Pont ilyen indokkal le leehtne bontani az egesz belvarost, mert a polgari hazak belmagassaga magas, tul sok energiaba kerul a futese, a diszek helyreallitasa is sokkal tobbe kerul , mint egy egyszeru festes, stb. es lehetne oda epiteni szep kis szines panelhazakat, mert ugye senki se kenyszeritheto arra, hogy rafizessen a dolgokra... emberek azert gondolkozzunk mar”
 • 7. Macs 2008. október 24. 09:45
  „Ideológus,

  a kutyák nevében tiltakozom, hogy olyan emberre bizd az életünket, aki egy kokler :-)))

  Egyébként, a Hungária és a Hági is a jelen helyzetben nem tünik rentábilisnek. Aki befekteti a pénzét, az egyrészt vissza is akarja kapni, másrészt szeretné, ha "fialna" vagyis profitot termelne. Addig amig nincsenek meg a megfelelő feltételek, senki sem fogja a pénzét kockáztatni.
  Nagy kár, hogy egy olyan városban mint Szeged, a Hági tulajdonosa nem lát üzletet az étteremben.
  Sajnos az idegenforgalmunk is gyenge lábakon áll, nem tud eltartani még egy szállodát.
  Attól, hogy visszaállamosítják mindkettőt, attól még nem lesznek vendégek.”
 • 6. ideológus 2008. október 24. 09:28
  „RDE
  A te szemléleted szerint államosítsuk a bankokat, különösen most az OTP-t, mert nem jó idők járnak rá. Azután a gyárakat is, mert nem tudnak kellően versenyképesen gyártani és nincs elég munkahely, azután tegyük kuláklistára a baromfi ágazatot és vegyük vissza a földeket is, hiszen az idén túl sok gabona termett és elhelyezési gondok vannak. Azután alakítsunk egy kommunista pártot és rakjuk le a kommunizmus alapjait. A te ideológiai vezetéseddel kidolgozzuk az ötéves tervek láncolatát. Azután majd jól megy minden. Elképesztő, hogy az ilyen gondolkodás. Remélem, hogy a legmagasabb hatalom, ami a kezedbe kerül, az a kutyád idomítása lesz.”
 • 5. rde 2008. október 24. 09:16
  „Aki nem tudja hasznosítani tulajdonát és nem tesz meg minden annak érdekében, hogy tulajdona ne az enyészetté legyen. az megérdemli ,
  hogy elvegyék tőle. Az önkormányzat vásárolja vissza vagy kényszer
  elvételével is szerezzen jogot arra, hogy újra a városé legyen.”
 • 4. joy 2008. október 24. 09:06
  „A fene enné meg a városvezetést!
  Miért nem írtak ki prifilazonos ingatlanhasznosítási kötelezettséget, amikor eladták?

  Mire vár?
  Hogy jöjjön egy vastag, befolyásos pénztárca, aki jópénzért megveszi, elintézi majd, hogy védettség ide-védettség oda, ledúrják és helyére bankot, vagy irodaházat építenek!

  A Centrumgödörrel mi lesz?
  És a Hungival mi van?
  A Mars személtdombja mikor tűnik el végre?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a felújított Anna-kúti csomópontot

Szeged - Együtt emlékeztek és koszorúztak a nemzeti ünnepen a szegedi önkormányzattal a pártok és civilszervezetek, valamint együtt avatták fel a korszerűsített Anna-kúti csomópontot. Tovább olvasom