Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Üllés, a toleráns település

Üllés - A mindössze háromezer lakosú Csongrád megyei község, Üllés érdemelte ki az ország önkormányzatai közül a legjobb esélyegyenlőségi terv díját. Az erkölcsi elismerés nem járt anyagi támogatással, de a település későbbi pályázataiban forintokká válhat.
A 2007-es esztendő Európában az egyenlő esélyek éve, ezért idén kiemelt figyelmet kapott a diszkrimináció ellenes harc. A rendezvénysorozat a napokban zárult le, az önkormányzatok közül a legjobb esélyegyenlőségi terv díját Üllés kapta a szaktárcától.

Nagy Attila polgármester büszkén mutatja az oklevelet. Fotó: Karnok Csaba

A Csongrád megyei község két fővárosi kerületi önkormányzattal kapott azonos pontszámot, végül – éppen az esélyegyenlőség miatt – a kistelepülés polgármestere, Nagy Attila vehette át a díjat Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter asszonytól.

A háromezres lélekszámú község önkormányzata, a település legnagyobb munkáltatójaként, évek óta hangsúlyt fektet a munkahelyi esélyegyenlőségre.

– Minden közintézménynek kötelező esélyegyenlőségi tervvel rendelkeznie 2004-től. Mi már akkor elkészítettük a sajátunkat, amit folyamatosan aktualizáltunk. Előtérbe helyeztük a nők foglalkoztatottságát, hiszen a településen a férfiak főleg a mezőgazdaságban dolgoznak, ezért a község önkormányzatánál 85 százalékos a nők aránya – mondta a polgármester.

Egri Zoltánné szerint is megérdemli a díjat a falu Fotó: Karnok Csaba

Az esélyegyenlőség nemcsak a foglalkoztatottságra érvényes Üllésen: a megváltozott munkaképességűeket és a fogyatékkal élőket is igyekszik segíteni az önkormányzat a területi gondozási központ, valamint a támogató- és közösségi szolgálat bevonásával. A településen élő, orral festő kisfiút, Sárközi Szabolcst is segíti a hivatal. A községben ő az egyedüli kerekes székes diák, az iskola bejáratához mégis rámpát építettek, hogy tolókocsival is könnyebb legyen bejutni. A gyermekbénulásban szenvedő fiú most végzi a nyolcadik osztályt.

– Hetente kétszer vagy háromszor járunk az iskolába. Mindig vele vagyok, mert a cukorbetegsége miatt naponta háromszor inzulint kell beadnom neki és az étkezésnél is segítségre szorul – mondta a mindenapjaikról Szabolcs anyukája, Erika. Az önkormányzat az édesanyát átmeneti segéllyel támogatja.

Gyakori jogsértések

A legtöbb esélyegyenlőségi jogsértés – minden második eset – a munkahelyeken történik. Ilyen eset például, ha valakit azért nem vesznek fel egy munkára, mert mozgássérült. Ilyen jogsértés alapján a második helyezett: az oktatás, míg az esetek egyharmada a szolgáltatásokhoz kapcsolódik. Ez utóbbi típusra példa: mikor egy romát nem szolgálnak ki a pultnál.

A szaktárca díja nem járt anyagi támogatással, mégis számos előnye lehet. Későbbi pályázataikban fontos szerepet kaphat ez az elismerés, jelentősen növelheti egy-egy pályázatuk értékét – vázolta fel a díj hasznosíthatóságát a polgármester.

– A községben mindenki a díjról beszél, nagyon örültünk neki – mondta az utcán megszólított Egri Zoltánné, aki egyébként az önkormányzatnál szociális területen dolgozik. – Üllés valóban gondot fordít a hátrányos helyzetűek megsegítésére. Csak két példa: sok a női alkalmazott és akadálymentesítettek az intézmények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulságos mese férfiaknak

Volt egyszer egy férfi, aki nagyon belefáradt a mindennapi munkába. Dolgozni járt, a felesége meg… Tovább olvasom