Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Unalmas beszédek, olcsó sör a hármashatáron

Szombaton és vasárnap reggel kilenc és délután öt óra között ismét nyitva áll a hármashatár. Ha valaki bírja a port és a rossz utat Kübekházától a határig, a határ román oldalán már betonúton érkezhet Óbébába ahol bár csak három bolt van, de olcsó a sör és a pálinka, a mics pedig frissen készül a vendég előtt.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Regionális Együttműködés a hagyományoknak megfelelően. május 24-25 között ismét megnyitja a magyar-román-szerb hármashatárt, valamint azt követően megtartja ünnepi közgyűlését.

Így is történt. A beszédeket, amelyeken a felek a kölcsönös együttműködés és a fejlődés fontosságát hangsúlyozták a beszédeket tartóknál valószínűleg csak a hallgatóság unta jobban. Üde színfolt volt a szerb-magyar tolmács, aki zavarában a magyart is magyarra fordította.

Unalmas beszédek, olcsó sör a hármashatáron - GALÉRIA

Mics, mititei, mici

Egyszerű mint a faék, de annál sokkal finomabb. A mics a szerb csevap román változata. Kell hozzá zsíros birkahús, marhahús, fokhagyma finomra vágva, bors, csombor finomra vágva, só és késhegynyi szódabikarbóna. A csevap, hamburger - ahogy tetszik - román változatának receptje megengedő. A darált húst eldolgozzuk a többi alapanyaggal, egy napig állni hagyjuk hűtőszekrényben. Kolbászokat formálunk belőle, és szabad tűzön megsütjük.

 
A beszédek alatt a három határmenti faluból, Kübekházáról, a román Óbébaból és a szerb Magyarmajdányról érkezett diákok türelmetlenül várták a futóverseny kezdetét. A gyerekek egy kört futottak a három országot érintve, végül mindannyian román nemzeti színekkel díszített medállal a nyakukban távozhattak.

A gyerekeknél is türelmetlenebbül várták a határnyitást azok a helybeliek, akik rokonlátogatóba, vásárolni igyekeztek. Egy régi Opel Kadettből így kiabált ki egy férfi: Kit várnak még? A Putyint, vagy az Obamát?

Végül egyik nagy nemzet nagy vezetője sem szállt le helikopterével a senki földjén, a határőrök pedig elkezdték átengedni az embereket. A román oldalról néhény fiatal kerékpározott át a magyar búzamazők felé, a másik irányba viszont elképesztő forgalom indult meg. Gyalogtúrázók, biciklisek és motorosok indultak a néhány száz méterre lévő román zsákfalu Óbéba irányába.

Román fúvósok a hármashatár-nyitón

Érdekes, hogy míg Kübekről kilométereket kellett a borzasztó földúton döcögve és port nyelve autózni a határig, addig a román oldalon tükörsima betonút vezet egészen a határig.

A legtöbben azonban csak az első kocsmáig, vagy boltig mentek, (összesen három bolt van Óbébában) ahonnan olcsó sörrel, és finom pálinkával felpakolva tértek haza. Három kübeki tizenéves a kocsmában sörözve és cigarettázva azt mondta, itt legalább nem szól rájuk senki, és a rokonok, ismerősök sem látják őket, hogy isznak és dohányoznak.

Az ideiglenes határ reggel kilenc és délután öt között van nyitva. Az árusok beszélnek magyarul, forintot elfogadnak, a sör finom és olcsó, a mics pedig puha és zamatos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durva üzenet a polgármesternek

Szőregen a Makai út egyik keresztutcájában lévő tábla alá rögzítették a durva, szókimondó üzenetet… Tovább olvasom