Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Ungvári Tamás: Nyomtalanul – a REÖK-ben

Szeged - Beatles-biblia, A feledés enciklopédiá-
ja, Az emlékezés enciklopédiája, Csalódások kora – néhány cím Ungvári Tamás művei közül. A jeles író, műfordító, kritikus idén ünnepli 80. születésnapját, és a REÖK-ben mutatja be új, leleplező könyvét, a Nyomtalanult.
„Az életprogramomat beteljesítettem. Tőlem senkinek nem kell és nem kellett félnie, engem viszont bátran lehetett és lehet irigyelni. A hetven, csak azért is boldog esztendőért, a feneketlen jókedvemért" – az idézet az idén 80. életévét betöltő Ungvári Tamástól származik. Sokat köszönhetünk neki, hiszen az író számos kiemelkedő alkotással gyarapította a magyar irodalmat, idén jelenik meg új kötete, a Nyomtalanul.

A könyvben – amelynek alcíme: A gyilkosok köztünk járnak – a szerző a tőle megszokott precízséggel és pontossággal vizsgálja és kutatja a múlt sötét titkait. Új művében az 1945 és 1989 között elkövetett politikai gyilkosságokat és törvénnyel való visszaéléseket veszi górcső alá. Története az értelmiség világában játszódik, olyan emberekről szól, akiket vagy száműztek, vagy eltanácsoltak, esetleg megöltek.

Ungvári Tamás idén ünnepli 80. születésnapját.
Ungvári Tamás idén ünnepli 80. születésnapját.

Az ügynöki jelentéseket és fotókat is feldolgozó mű központi figurája Elbert János irodalomtudós, műfordító, aki rejtélyes körülmények között 1983. március 9-én a siófoki mólónál a nyolcvancentis vízbe belefulladt. A sok kérdést nyitva hagyó haláleset miértjei és hogyanjai mellett foglalkozik az 1956-os forradalom megtorlásának áldozataival: Déry Tibor, Zelk Zoltán és Tardos Tibor íróval, valamint azt is bemutatja, hogy milyen volt egykori munkahelye, a régi Magyar Nemzet szerkesztősége.

A szerző a szubjektív történelemírás műfajában alkot, így a Nyomtalanul egy valóságos emlékiratnak is tekinthető, hiszen Ungvári Tamás életéről – főként arról, hogy hogyan lehet sértetlenül megúszni a nehéz diktatúrát – is sokat megtudhatunk. Véleménye szerint egy író minden műve egyben a memoárja is.

Ungvári Tamás nem pihen, úgy fogalmazott: a fiókban mindig van egy olyan kötete, amely nyomdakész, és csak a publikálásra vár. Nem fél a múlt kényes kérdéseitől, véleménye szerint minden írás veszélyes, az igazságnak azonban hatalmas értéke van, és ebből az értékből a veszély nem von le semmit. Sőt!

Ungvári Tamást csütörtökön Budapest díszpolgárává avatták.

Találkozzon ön is Ungvári Tamással!

A jeles író 80. születésnapja alkalmából jubileumi író-olvasó találkozót tartanak a REÖK-ben szeptember 2-án, csütörtökön 17.30-kor. Ungvári Tamással Balog József újságíró beszélget. Az eseményen a szerző bemutatja legújabb, Nyomtalanul című művét.

(x)

Olvasóink írták

 • 3. szilléri 2010. augusztus 28. 19:19
  „Vasárnap nyílik a XIII. Zsidó Nyári Fesztivál!

  Hát Ungvári sem a magyarság nagy barátja! Valóban némi ,,gerinc" betegséggel is küzdhet.”
 • 2. varadipal 2010. augusztus 28. 17:48
  „Még írhatna egy tanulmányt az okosság és az okoskodás közötti különbség elméletéről, továbbá az azonos felsőruházat szineinek autómatikus változásairól is. Ez akár a valóságot híven tükröző önéletrajzi írása is lehetne.”
 • 1. becsei.sandor 2010. augusztus 28. 15:00
  „Ungvári Tamás egyénisége,munkássága,és kora odafigyelést érdemel,még akkor is ha ennek a fizetett
  hirdetésnek a szövegét Ő maga írta.(?) Ha tehetem meghalgatom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már az évadnyitó előtt vége a nyárnak a színházban

Szeged - Noha a Szegedi Nemzeti Színházban csak szeptember 10-én tartják az évadnyitó társulati… Tovább olvasom