Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Unió, Magyarország, területfejlesztés

Szeged - A magyar területfejlesztési politika újrapozícionálása és az Európai Unió címmel tartottak előadást a Magyar Regionális Tudományi Társaság Dél-alföldi Szakosztályának konferenciáján
A magyar területfejlesztési politika újrapozícionálása és az Európai Unió címmel tartott május közepén előadást Horváth Gyula az MTA Regionális Kutatások Központjának főigazgatója, a Magyar Regionális Tudományi Társaság Dél-alföldi Szakosztályának konferenciáján, az Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának dísztermében.

Az előadás tartalma nagyon is élő, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Országos Doktori Tanács hasonló című kutatási témájára például éppen május 20-án járt le a jelentkezési határidő – a témavezető: Horváth Gyula.

Inkább csak a szakmai körökben ismert, de a magyar politika – elsőként Kelet-Közép-Európában – átfogó szabályozást dolgozott ki az ország regionális modernizációjára. A területfejlesztési törvény és a koncepcióról szóló országgyűlési határozat azonban – a társadalomirányítás egyéb területein elmaradt reformok miatt – önmagában képtelen volt a szükséges irányváltozás menedzselésére, a magyar kormányok „önös politikai érdekeiknek" rendelték alá ezt, a jelentős erőforrások elosztására lehetőséget teremtő szakpolitikát. A tét ugyanis az uniós pénzek elosztása.

Miközben az Európai Unióhoz csatlakozó országok túlnyomó többségében időközben megszülettek a területfejlesztési törvények, kialakultak a regionális politika intézményei, Magyarországon a törvény előnytelen módosítására került sor, többször változott a területfejlesztés központi államigazgatási szervezete is (ehhez hasonló módosításokat csak Romániában kezdeményeztek). Az úgynevezett adminisztratív kapacitásépítés szinte kizárólag a központi intézményeket érintette, a kis létszámú regionális fejlesztési ügynökségek működésének minimális feltételeit sem teremtették meg. Mindez joggal kelthette azt a látszatot, hogy Magyarországon a területi fejlődés korszerű szervezési elveit, a cél-, eszköz- és intézményrendszert kizárólag az uniós nyomás hatására működtetik, csak a formális követelményeket óhajtják teljesíteni.

A területfejlesztési törvény módosításának halogatása, az újabb és újabb hivatalok fellépése a regionális berendezkedés ellen tovább rombolta az egy évtizede kialakulni látszó konszenzus alapjait. Merőben új alapokra helyezett területfejlesztési stratégiára van tehát szükség.

Olvasóink írták

  • 1. Vega 2008. május 26. 09:43
    „ez persze gondolom tökre senkit sem erdekel, viszont ha _kedves_ miniszterelnökünk vagy ellenfele elhint valamit az mindjart erdekes. ellenben nem visz elöre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaélt a kék könyvvel, ráfizetett

Napjainkban számos vállalkozás alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatja dolgozóit, hogy… Tovább olvasom