Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Uniós beruházások Csongrád megyében

Szeged - Közel egymilliárd forint támogatással Szeged önkormányzatának Tarján városrész rehabilitációja bizonyult Csongrád megye legnagyobb értékű európai uniós beruházásának a 2004-től megvalósult projektek között. A Szegedi Tudományegyetem három uniós programmal is szerepel a Top 10-es listán.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján található adatok szerint Csongrád megyében Szeged önkormányzatának Tarján városrész rehabilitációjára benyújtott pályázata nyerte el a legnagyobb értékű európai uniós támogatást, közel egy milliárd forintot. Az Európai Bizottság és a magyar kormány által elfogadott Nemzeti fejlesztési terv (NFT) öt operatív programján keresztül lehetett támogatási forrásokat szerezni 2004-től 2006-ig. Az NFÜ listája az agrár- és vidékfejlesztésre (AVOP), a gazdasági versenyképességre (GVOP), a humánerőforrás-fejlesztésre (HEFOP), a környezetvédelemre (KIOP) és a regionális fejlesztésre (ROP) beadott nyertes pályázatokat tartalmazza.

A Top 10-es lista második helyén is városközponti rehabilitáció szerepel: Szentes önkormányzata közel 900 millió forintot nyert regionális fejlesztési pályázatával. A szegedi egyetem három nyertes pályázattal szerepel a tízes listán, amelyek összértéke majdnem eléri a másfél milliárd forintot. A listán szereplő pályázók közül hárman (Szeged, Hódmezővásárhely és a homokháti önkormányzatok) az elektronikus önkormányzat fejlesztésre vagy bevezetésére nyertek a pályázatukkal.

Az EU támogatása is kellett Tarján újjászületéséhez. Fotó: Karnok Csaba

A Top 10-es listán nem szerepel, mégis 12 nyertes projekttel büszkélkedhet a Szegedi Biológiai Központ, összesen több mint 544 millió forint támogatással. A klárafalvi Németh Toll Kft. szintén nem szerepel a listán, de öt nyertes pályázatával 426 millió forintot zsebelt be. Kistelek önkormányzata éppen csak kimaradt a Top 10-ből, de két 200 millió forintnál magasabb projektjére kapott támogatást.

Újabb források magasabb összegekkel

Lezárultak a tárgyalások az Új Magyarország Fejlesztési Tervről az Európai Bizottság és a magyar kormány között. Hazánk 2007 és 2013 között 22,4 milliárd eurós – több mint 5800 milliárd forintos – uniós támogatást kap. A dél-alföldi régiónak 230 milliárd forint juthat az összegből. Szegedet négy nagyobb projekt érinti: kerékpárút hálózat fejlesztése (300 millió forint), elektromos tömegközlekedés fejlesztése (25 milliárd forint), Mars tér környéke városrehabilitáció (1 milliárd 200 millió forint) és az újszegedi fürdőfejlesztés (hatmilliárd forint).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kávéházi állatságok - kiállítás a Grand Caféban

Szeged - Szabó Csaba „Kávéházi állatságok (a kis vakond, süni és a békák)" című kiállításán… Tovább olvasom