Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Uniós bioenergia-nyersanyagközpont lehetünk

A magyar szemestermény-fölösleg felhasználásának legjobb módja az Unióban üzemanyagként, például bioetanolként történő értékesítés lenne – mondja a miniszterelnöki megbízott. Ha Csongrád megyében létrejönne egy bioetanol-üzem, aligha maradna tevékenység nélkül. Eddig azonban még nem jelentkeztek a hivatalnál befektetők – hívja föl a figyelmet a megyei FVM-hivatalvezető-helyettes.
Magyarország lehet a bioüzemanyagok nyersanyagközpontja az Unión belül – hívja föl a figyelmet Gőgös Zoltán, megújuló energiák fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott. Jelenleg az Unióban fölhasznált bioetanol 10 százalékát Magyarország szállítja, s ezt akár 15-20 százalékra is növelni tudnánk. Ha a magyarországi gabonafelesleget, bioetanol formájában, üzemanyagként fölhasználnák az energiaiparban, akkor a termelőknek nemhogy csökkenteniük nem kellene a gabonatermesztés mértékét, de akár növelhető is lenne a termelés – fűzi hozzá.

A fölösleghelyzetet valóban meg kell oldani – mondja Szakáll Sándor, az FVM Csongrád Megyei Földművelésügyi Hivatalának vezetőhelyettese. Jelenleg ugyan intervenció révén az Unió átveszi, amit nem tudunk értékesíteni – tavaly négymillió tonna volt az intervenciós mennyiség, és várhatóan ennyi lesz az idén is –, ez azonban valószínűleg nem tarthat örökké. Az Uniónak nem éri meg folyamatosan fölvásárolni raktározásra a magyar gabonát, kukoricát. Előbb-utóbb lépni fog, kérdés, hogy mit – már volt növény, amelynek esetében korlátozásokat vezetett be –, és nem elképzelhetetlen, hogy az élelmiszernövényekkel kapcsolatos, sokat emlegetett termőterület-csökkentésre nálunk is rákényszerülhetnek a termelők.

Ha sikerül a termesztést az energiaipar szolgálatába állítani, akkor ezt el lehet kerülni. Ehhez az kell, hogy Nyugat-Európában a jelenleginél gyorsabban terjedjen a bioetanol alkalmazása, s persze Magyarországon is. Brazíliában – említ példát a hivatalvezető – a közlekedés már évtizedek óta részben bioetanolt hasznosít; ott a nagy mennyiségben termesztett cukornád jelent ehhez alapanyagot. Nálunk leginkább a kukorica jöhet szóba ehhez mint legnagyobb tömeget adó, bioetanol-gyártásra alkalmas termény.

A hivatalvezető-helyettes ugyanakkor arra is fölhívja a figyelmet: a bioetanol-előállítás csak részmegoldást jelenthet az állattenyésztésben, takarmányként történő felhasználás, illetve a megtermett mennyiség „valódi" piaci értékesítése mellett. Csongrád megye szemestermény-hányadának energiaipari célú hasznosítását az segítené elő leginkább, ha bioetanol-üzem jönne létre a megyében – eddig azonban a hivatalt még nem keresték meg az ebben lehetőségeket látó befektetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Somodi Sándor: Hol van a borban az igazság?

Szinte nem akadt olyan év a hegyközségek megalakulása óta elmúlt évtizedben, amikor ne változott… Tovább olvasom