Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Uniós csatornák sem bírnak a vízzel

Baks - Egy-egy nagyobb esőzéskor víz hömpölyög Baks mélyebb fekvésű utcáin. Az uniós csapadékvíz-elvezető rendszer akkor működik majd tökéletesen, ha mind az öt üteme elkészül – mondja a polgármester. Addig tűrni kell a vizet.
– Egy-egy nagyobb esőzéskor térdig áll a víz a kertünkben. Legutóbb pénteken öntött el bennünket az ár. Tavasszal a házba is befolyt a víz. Tönkrement a parketta, a bútor – mondta Oláh István László. Véleménye szerint elkerülhető lett volna a baj, ha megfelelően funkcionálna a háza előtti árok, ami annyira kicsi, hogy már a legkisebb eső után is tele lesz. Az utca ráadásul az otthona felé lejt, így a víz szétfolyik. Több utcabeli küzd hasonló problémákkal, de a faluban nemcsak ők elégedetlenek, hanem azok a lakók is, akiknek a háza előtt már az új uniós csapadékvíz-elvezető árok fut.

A település 86 millió forintot nyert a nyílt csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítására, amelynek az első üteme valósult meg eddig. A műszaki átadáson Boros János képviselő már jelezte Búza Zsolt polgármesternek, hogy nincs minden rendben az árkokkal. – Nem úgy működnek, ahogy kellene. Kár volt felszedni a régi csatornaelemeket, azok sokkal szélesebbek voltak, több vizet vezettek el, mint ezek – mondta el lapunknak a Boros János, aki a helyi vízműnél dolgozik.

A Május 1. utcában lakó Papp Ferencné is osztja a képviselő véleményét. A háza előtti apró árok a pénteki esőzéskor néhány perc alatt tele lett. Azt pedig bárki láthatja, hogy az árkok vízelvezetése nem megfelelő – tegnap még mindig ott pangott benne a pénteki esővíz.

A Május 1. utcában nem vezeti el az új árok a vizet – Papp Ferencné sincs megelégedve vele. Fotó: Frank Yvette
A Május 1. utcában nem vezeti el az új árok a vizet – Papp Ferencné sincs megelégedve vele. Fotó: Frank Yvette

– A faluban mindenki tud arról, hogy vannak olyan területek, amelyek víz alá kerülnek, ha nagyobb eső esik, ilyen többek között a Köztársaság utca, vagy a Vásár tér. Ez a testületi üléseken is visszatérő téma. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy mivel a szennyvízelvezető rendszer nincs még kialakítva, a csapadékvíz-elvezető pedig nem megfelelően működik, egy nagyobb esőzés az emésztőgödröket is kimoshatja – hallottuk Mihályné Tóth Margittól, aki egyetlen kihívóként indul Búza Zsolt ellen a polgármesteri címért.

– Pénteken két-három óra alatt több mint 50 milliméter csapadék esett. A település nincs felkészülve az ilyen extrém esőzésekre, amikor az új rendszert tervezték, a térségben az elmúlt hét évben leesett csapadékvíz-mennyiség átlagához alakították ki a mederelemek nagyságát – magyarázta Búza Zsolt. A polgármester elmondta: az árkok műszaki átadásakor nem találtak minőségi kifogást a szakemberek, „persze mindig akadnak olyanok, akik okosabbak náluk". Azt elismeri, hogy a rendszer akkor működik majd tökéletesen, amikor már mind az öt ütemmel elkészülnek. A II. ütemre már megvan a nyertes pályázatuk, a támogatói szerződést is aláírták. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után várhatóan már jövő tavasszal elkezdhetik a beruházást, amely az Ady Endre utca teljes részét, a Köztársaság, a Tiszai, a Petőfi, a Május 1. és a Kossuth utcát is érinti majd.

Oláh István László problémájára a polgármester azt válaszolta: ha rendesen karbantartaná a szikkasztó árkot, megúszta volna a vizet. Azt is figyelembe kell venni, hogy a háza mélyebb fekvésű területen van. Az önkormányzat igyekezett mindenkinek segíteni pénteken: három szivattyút üzemeltek be aznap. Oláh István Lászlótól tudjuk: neki nem jutott.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. Bördy 2010. szeptember 20. 20:56
  „Hiába is erőltetem az agyam, nem tudom sehogyan sem elképzelni, hogy ez az új árok ami jóval kisebb a réginél, hogy fogja elvezetni a csapadékot az ötödik ütem befejeztével?! Nem vagyok valami jó fizikából, viszont józan paraszti ésszel gondolkozva is az eső ugyan úgy lefelé fog esni és ezekbe a kis légypiszok árokba kellene elfolyni és ami nem tud, továbbra is a lakók kertjébe, pincéjében vagy az emésztőgödrében fog megállni. Az idén csak azt halljuk, hogy egyre extrémebb időjárások lesznek és erre Bakson a régi nagy árkot betemették és raktak rá egy kis betonvájút.
  Nem tudom, hogy a tisztelt polgármester úr meddig bírná a víz alatt?!
  Arról nem is beszélve, hogy a jó néhány ember kertjében nem csak a vetemények rohadtak ki, hanem a gyümölcsfák is!
  Azt is olvasom a cikkben, hogy az önkormányzat igyekezett segíteni mindenkinek a pénteki eső miatt! ...nos én tavaly ősz óta egyszer nem láttam, hogy akár meg is kérdezte volna valaki, hogy mit tudunk segíteni a kertjében álló víz miatt?!
  Ja, és azért "tisztelt" Búza Zsolt polgármester úrnak üzenném, hogy mielőtt nyilatkozik, előtte alaposan gondolja át mit mond, mert a baksiak is olvassák a Délmagyart!”
 • 53. yunatidus 2010. szeptember 20. 18:17
  „kedves carusso!
  már megbocsáss, de ezt csak nem hagyhatom szó nélkül. honnét veszed azt a badarságot, hogy sok sok munkatársától vált meg? tudnál esetleg mondani egyet, akit OK NÉLKÜL küldött el? és mennyi az a sok sok?”
 • 52. carusso 2010. szeptember 20. 17:06
  „tisztelt hozzászólók! én is elköszönök de azzal messzemenőkig nem értek egyet hogy a polgármester egy aranyos ember mert nagyon is emberevő hiszen sok sok munkatársától vált meg ok nélkül!tényleg azthiszed hogy egy fórumon az igazat mondaná? biztos nem hiszen megírhatta volna az újságba de nem tette! a nagyszerűtől nagyon messze áll a mostani polgármester! viszlát legközelebb!”
 • 51. baksiakrahat 2010. szeptember 20. 16:38
  „Sajnos meg kell vállnom a témától,többet nem írok
  Öröm volt a csata.”
 • 50. baksiakrahat 2010. szeptember 20. 16:20
  „Tisztelt carusso!
  Én arra értettem a Félni a polgármestertől,ugyan miért kellenne egy aranyos rendes ember még szerintem nem evett meg senkit.A véleményünk messze menőkig különbőzik egymástól.
  A 48 hozzá szólásodhoz honnan tudod ,hogy rám mi a jellemző?nem is ismersz.
  Ami nem neked van címezve arra nem kell válaszolni.
  Én csak a Tisztelt képviselő urnak szántam,mert szerintem a képviselő testületből egy uriemberre vall a dolog,hogy .... Úr.
  Inkább gyertek el a nyílt fórumra és megismerhetitek a valós tényeket és adatokat amit nem a pletykákból hallotok is így próbáltok érvelni.Akármit is mondtok ma nagyszerű Polgármestere van Baksnak.”
 • 49. falusi 2010. szeptember 19. 19:41
  „carusso-semmi gond. Tudod ezért a beszólása miatt vagyunk névtelenek.”
 • 48. carusso 2010. szeptember 19. 17:43
  „megkövetlek kedves falusi mert igaz hogy nem te mondtad én értettem félre ezért elnézésedet kérem!amit neked írtam azt baksiakrahátnak szántam aki szólhatott volna de nemtette ez jellemző rá!”
 • 47. falusi 2010. szeptember 19. 15:29
  „carusso 2010.09.19. 15:05 Nem én mondtam, csak idéztem 43. hozzázólást43. hozzászólás baksiakrahat 2010.09.18. 20:29 .
  Én Örülök hogy nem ismerem közelebbről de bevallom nekem ennyi is elég.Az utcán ha találkozunk nem is biztos hogy köszön. Attól hogy nem vagyok sem képviselő, sem hozzátartozó, attól függetlenül még hall egys mást az ember.”
 • 46. carusso 2010. szeptember 19. 15:05
  „kedves falusi! szerinted is félni kell a polgármestertől örülök hogy a te szádból hangzott el ez azért lehet mert te jól ismered!elég baj hogy ez így van de ezt ő már amúgy sokszor bebizonyította főleg most a kampány során! a stílusról csak annyit! részegen a himnuszt énekelni-az ám a stílus főleg egy polgármestertől”
 • 45. carusso 2010. szeptember 19. 14:49
  „tisztelt falusi, és baksiakrahát! javaslom vállaljátok fel neveteket járjatok jó példával elöl és akkor szerintem mindenki követni fog benneteket!no mit szóltok?! jó példával mint a nyomdászok akik bejelentik minden dolgozójukat! még a kiskorúakat is! tudsz erről?”
 • 44. falusi 2010. szeptember 19. 12:24
  „-Nem véletlenül inkább az a helyzet,hogy félsz a Polgármester úrtól?Hogyha Ő marad akkor ne legyél bajban?-
  Na végre leirtad az igazságot , hogy miért marad, vagy próbál névtelen lenni az ember.”
 • 43. baksiakrahat 2010. szeptember 18. 20:29
  „Tisztelt pukica!
  Nem véletlenül inkább az a helyzet,hogy félsz a Polgármester úrtól?Hogyha Ő marad akkor ne legyél bajban?
  Milyen dolog at,hogy képviselő létedre ..... teszel tán nehezedre esik a jelenlegi Polgármester elé oda Írni ezt a szót,hogy Polgármester?
  Nem úgy tűnik,hogy te mindig vállalod.
  Véletlenül nem te vagy a másik Polgármester jelölt,mert illenne a stílúsodra?De szerintem inkább indulsz újra képviselőnek,de miért akarsz így indulni ha most sem válalod a véleményed?”
 • 42. pukica 2010. szeptember 18. 20:07
  „Tisztelt baksiakrahat!
  Sajnálom hogy nem olvastad el a cikk elejét, vagy elfelejtetted miért nem névvel írtam a hozzá szollásomat . Én mindig vállalom amit mondok. A továbbiakban a sárdobálásban nem kívánok részt venni.
  A BAKSI EBEREK BÖLCSEK és TUDJÁK A DOLGUKAT.”
 • 41. baksiakrahat 2010. szeptember 18. 19:33
  „Tisztelt carusso,baksi és tisztelt Képviselő!
  A paradicsom szedést az adózóak paradicsomára értettem,lehet én is ismerem annyira a mezőgazdaságot és a falugazdászt mint te.De a mezőgazdaságért ma nem ,hogy Bakson még az országban sem tesznek semmit.
  A paradicsomszedés szerintem nem rossz dolog főleg,hogy egy ember sincs bejelentve aki szedi a paradicsomot.
  Igen sajnos néha én is ráérek.Ha hiteled van az a te problémád és szerencsére nem az enyém.
  A rossz szomszéd pedig lehet,hogy okkal kötöszkődik veled az ellen semmit nem lehet tenni.
  Örülők hogy tanult ember vagy de még többet kellenne tanulnod.
  Képviselő nem csak,hogy a neved de még a hozzászólásodat sem mered felvállalni.
  Akkor minek vagy te képviselő remélem most leköszönsz már végleg,mert ilyen képviselőre Baksnak nincs szüksége.”
 • 40. pukica 2010. szeptember 18. 19:20
  „Kedves Baksiak!
  Tisztelt hozzá szólok, szeretném leírni a tényeket, hiszen képviselő vagyok. Csak azért nem írom a nevem le mert már az is el hangzott, hogy kampány miatt született a cikk. Engem is meg keresett a cikk írója és elmondtam a véleményem, gondolom terjedelmi okok miatt nem írta le a véleményem ami hasonló a képviselő társaméhoz.
  Amikor elkezdődött a kivitelezés és láttuk képviselő társaimmal az építkezést jeleztük a ......Úr felé a gondokat a testületi üléseken. De süket fülekre talált. Amikor az építkezés befejeződött és átadásra került a sor a ......Úr részt sem vett a bejáráson mi ott is jeleztük a gondokat. A tavaszi belvízkor kértük, hogy nézzék meg a tervezők, hogy gondok vannak a csatornázással, négy képviselő társammal akkor is bejártuk a területet de a mi ......rünk a tervezők mellé ált. Most látszik, hogy valóban kicsik a meder elemek, a régieket nem kellett volna felszedni, hiszen azok jól funkcionáltak. Ennek egy része gyűjti össze a csapadék vizet. A megemelt csatorna most nem megfelelően funkcionál, ezért folyik be a víz a házakhoz nem pedig el folyik, ha több eső esik.
  A templommal építéssel kapcsolatban, több mint tíz éve, hogy megszületett a gondolat, épüljön isten háza községünkben is. Többszöri próbálkozás után sikerült meggyőznünk, az akkori Püspök Urat, hogy meg épülhessen.
  A területet az akkori polgármester és képviselőtestület adta át az egyháznak, fizette az épület lebontását és a régészeti feltárást, majd az egyház elkészítette a terveket. Megtörtént az alapkő letétele is. Szerintem, de mondhatom, hogy a falu 90% -ának az a véleménye nem lett volna szabad fel venni a régi alapkövet hanem, mellé kellett volna tenni az újat. Még az átadáskor sem említette meg a ......Úr hogy a régi polgármesternek is köszönhetjük az épület létrejöttét. Én ez úton is köszönöm mind az egyházközségnek és az akkori képviselőknek és a polgármesternek, hogy elintézték épülhessen templom a községünkben. Egyben szeretném meg köszönni Dr. Gyulai Endre Püspök Úrnak is, hogy meg tette az első lépéseket. Dr. Kis Rigó László Püspök Úrnak pedig, hogy befejezte az építkezést, mert ez a beruházás nem önkormányzati volt, hanem egyházi. Természetesen a mostani .....Úrnak is köszönet, hogy szorgalmazta az építést.”
 • 39. carusso 2010. szeptember 18. 14:30
  „kedves baksi! egyetértek veled mindenben amit leírtál és bizony igaz hogy ha tízféle hitelt vettünk fel mind a tizet visszakell fizetni ráadásul kamatostol!és így van ez bizonyára az önkormányzatnál is a sokmillió kamat sok sok millió tőkét jelent!hogy ez mégis igazán mennyi arról nemszólt az ujság! csak egyszerüen igérj valamit a haragos szomszédodnak és röktön a barátod lessz!”
 • 38. baksi 2010. szeptember 18. 11:19
  „baksiakrahat- Te is ráérsz ugy látom.
  itt vagyok! Tudod nekem nem jár a Délmagyar csak a neten tudom követni, és amikor ezt a cikket olvastam egyből szabit vettem ki, hogy végre gyakorolhassam a szólásszabadságom. Tudod ez a fránya demokrácia valahogy nem tud bejönni ebbe a zsákfaluba, ami a szólásszabadságot is hozna magával.De gyorsan visszamondtam a szabimat, mert rá kellett jönnöm tudod az érettségim nem ugy sikerült ahogy kellett volna, a számokkal gondban vagyok- mivel van személyi kölcsönöm- /müködési hitel/ van lakáshitelem (beruházasi) van áruvásárlásim is, ezeket mind ki kell majd fizetnem.Ugy örültem amikor olvastam a faluujságot, hogy nekem csak majd a személyi kölcsönömet kell majd kifizetni. Tudod most nekem van egy óriási személyesem problémám, ami megoldásra vár. A szomszédommal évek óta köpködjük egymást, leszidjuk egymást mindennek, hogyan tudna a legjobb barátom lenni????”
 • 37. carusso 2010. szeptember 18. 00:37
  „kedves baksiakrahat! bizonyára te nem paradicsomszedésből keresed a kenyered hanem valami szerinted tisztességes munkából! talán menedzser vagy de javaslom néha menj el a falugazdászhoz mert ott találkozhatsz emberekkel!!”
 • 36. yunatidus 2010. szeptember 17. 22:21
  „kedves belló és tódor!
  gáz, ha egy polgármester csak így tudna beszélni, mint én, és csak ennyire lenne tájékozott, mint én.
  ti azonban információban eléggé le lehettek maradva, ha tőlem kérditek a tényeket és a neveket. mint ahogy én is, úgy már ti is eldöntöttétek, hogy kire fogtok szavazni, legyen az képviselő vagy polgármester. az x-ek azonban nem egyező helyre fognak kerülni lapjainkon.
  amit írtam nem titok, mindenki tudja a faluban, hiszen egymást látják a sorban, vagy az utcáról. könnyen lehet, hogy a te rokonod is ott áll az enyémmel együtt.
  neveket szeretnél? felesleges. véleményünk teljesen más, és csak olyan neveket tudnék leírni, akikre te valószínűleg az x-et húzod. hisz az eddigi pengeváltásból is látszik, nem egy oldalon állunk.
  a világ azonban így kerek.”
 • 35. Tódor 2010. szeptember 17. 21:39
  „yunatidus kedves!
  Ha ennyire tájékozott vagy a hivatali dolgoról, hogy csalnak a segélyezettek,nem adóznak az állampolgárok,egyes képviselők elferdítik a tényeket,akkor az általad tudott, elferdített tényekből ugyan nevezzél már meg néhányat, esetleg azokat a képviselőket is , akik szerinted elferdítik a tényeket, nehogy véletlen rájuk szavazzunk rájuk szavazzunk!!!
  Bízom bátorságodba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43: átadásra kész két újabb sztrádaszakasz

Az M43-as két szakasza, a 47-es útig elérő első, valamint a Makót elkerülő utolsó szakasz is olyan állapotban van, hogy a következő hetekben átadhatják. Tovább olvasom