Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Uniós ellenőrzőpont épül Tiszaszigeten

Egy hete lezárták a tiszaszigeti határátkelőt, mivel az uniós biztonsági előírásoknak megfelelően felújítják. A négyszáz millió forintos beruházás költségeit a Schengen Alap fizeti.
Több mint két hónapig lesz lezárva a tiszaszigeti átkelő, november 15-én tervezik átadni. Fotó: Segesvári Csaba
A tiszaszigeti határátkelő felé napok óta csak teherautók és munkagépek járnak, ugyanis szeptember 1-jétől itt már nem fogadják az országba ki- és belépőket. Ezt Szőregen, majd a térvári elágazásnál tábla is jelzi. A létesítmény teljes felújításának előkészítése már áprilisban megkezdődött, egy hete pedig teljes erővel folyik a munka.

A határon teherautók, munkagépek, egymásra halmozott építőanyagok, munkások és földmérők látványa fogad. Óriási tábla tudatja: a tiszaszigeti határátkelőhely felújítását az Európai Unió Schengen Alapja fedezi. A beruházás 1,5 millió euróba – vagyis közel négyszázmillió forintba – kerül. A területen jelenleg mintegy ötven munkás dolgozik, az átépítés ideje alatt a határőrök a megszokott rend szerint teljesítenek szolgálatot.

A megújuló átkelőn az ellenőrzőpont a jelenlegihez képest negyven méterrel előrébb kerül. Azokat a bódékat, amelyben korábban a vámosok és a határőrök teljesítettek szolgálatot, a védőtetővel együtt lebontják. Helyettük új, korszerű épül majd, továbbá az átkelőhely bal oldalán úgynevezett „másodlagos vizsgálatai helyiségeknek" otthont adó épületet emelnek. Itt külön dolgozhatnak majd a határőrök és a vámosok, ha úgy döntenek, hogy az utast, illetve autóját, csomagját tételes vizsgálat alá vonják.

Az átkelőhelyet korszerű számítógépes rendszerrel szerelik fel, az infrastruktúra kialakítását is a Schengeni Alapból fedezik.
A megújuló tiszaszigeti ellenőrzőponton a korábbi két forgalmi sáv helyett négy sávon halad majd a forgalom. A november 15-ére tervezett átadás után – az eddigiekhez hasonlóan – továbbra is csak a személyi forgalmat engedik itt át Magyarország és Szerbia között, a teherforgalmat nem.
A felújítás idején az utazóknak a röszkei, valamint a tompai határátkelő felé kell kerülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Bezzegváros lett Szeged

Egy leszakadó, lemaradó városból bezzegváros lettünk, amelyre Európában is odafigyelnek –… Tovább olvasom