Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Uniós mentőöv a Dél-Alföldnek

Új Magyarországot ígért a szocialista párt választási és egyben uniós fejlesztési programjában. Az uniós pénzek okos elköltésével elvileg megállítható a Dél-Alföld leszakadása.
Tudásközpont Szegeden. Már áll az első épület a klinikakertben. Fotó: Schmidt Andrea
Az Új Magyarország fejlesztési tervet a napokban tették föl az internetre, a kormány hamarosan véglegesíti. Ez a terv határozza meg elvben, mi húzná ki a régiót, az országot a gazdasági bajból. Korábban még 2. Nemzeti fejlesztési tervnek nevezték a dokumentumot. Baráth Etele miniszter többször tartott róla előadást Szegeden is. A választások előtt azonban sebtében egy új fejlesztési programot készítettek a szocialisták, helyi pártvezetőktől kértek javaslatot fejlesztésekre. Lapunk is írt arról, hogy Botka László, megyei MSZP-elnök a kormányfővel vacsorázott, közben beszéltek a remélt fejlesztésekről. A kormány most az Új Magyarország fejlesztési tervben azt határozza meg, mire költené a várt 22,4 milliárd euró fejlesztési pénzt 2007 és 2013 között.

A szimpatikus célokat fölvázoló anyag általánosan fogalmaz. Készítői megállapítják, hogy a déli régiók átalakulásra szorulnak, mert fejlődési ütemük elmarad a többi régióétól. Kimondják: Szegeden jelentős tudásközpont található, de ennek lehetőségeit a dél-alföldi régió nem tudja kiaknázni, mert még nem történt meg az ipari szerkezetváltás. A gyenge versenyképességű gazdasági szerkezet itt alacsony képzettségű munkaerővel párosul. A dokumentum növekedési lehetőségként említi a helyi adottságokra épülő különleges tudást, Szegeden például a paprikafeldolgozást.

A Dél-Alföldön is növelni kell a versenyszféra arányát és jövedelemtermelő képességét. Ösztönözni kell a nagyvállalatok betelepülését, a tudás gazdasági hasznosítását. A program javasolja a tiszai hajózás fejlesztését is. Szeged fejlesztési pólusként szerepel, mint az egészségipari, környezetipari, agrárgazdasági biotechnológia fellegvára. A régióban az agrárium, az élelmiszeripar, a gépipar, az üveg-, a kerámia és a vegyipar erősítése a cél. A turistákat a termálvízzel és egészségturisztikai szolgáltatásokkal csábítanánk. Hasznosítanánk a földhőt, a napfényt, a természetben képződő energiaforrásokat. Azt írják még, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a határ menti területekre és a Homokhátságra is.


Derűlátó ígéretek

A szocialista párt az alábbi – megyénket érintő – ígéreteket tette be az Új Magyarország programba. Lapértesülések szerint ezek az eredeti tervek kétszer annyiba kerülnek, mint amennyi támogatáshoz Magyarország juthat. Közlekedés: az M43-as építése a határig; a 47-es út burkolaterősítése, négynyomúsítása; csongrádi elkerülő út; 5-ös út Szegedre bevezető szakasz négysávosítás; szegedi nyugati elkerülő út 3. ütem; 43-as makói elkerülő; déli Tisza-híd előkészítése Szegeden; villamoshálózat fejlesztése. Környezetvédelem: dél-alföldi ivóvízprogram, Makó csatornázása. Egészségügy: egészségipari tudományos park Szegeden. Oktatás: 20-25 iskola felújítása, Kozmutza Flóra-iskola felújítása Hódmezővásárhelyen. Munkaerőpiac: térségi integrált szakképző központ Szegeden. Szociális felzárkóztatás: kistérségi szociális projekt Kisteleken. Idegenforgalom: szállásférőhely-bővítés, falusi, bor-, lovas-, kerékpáros turizmus fejlesztése. Tisza-program: Tisza-hullámtér projekt; csanyteleki, szegedi tározó; szegedi logisztikai központ fejlesztése; új személyhajó- és sportkikötők. Szegedi Egyetem Bipolisz. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontanak: eltűnt a Heavytex

Kereskedelmi központot építenek majd Újszegeden, a kenderfonó és szövőipari vállalat helyén. A több… Tovább olvasom