Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Unja roncs autóját? Tárolja ingyen az utcán!

Szeged – Úgy tűnik senki sem törődik az utcán hagyott rohadó autókkal. Engedély és műszaki nélkül csak 10 napig lehetne mellékúton tárolni autónkat, ennek ellenére több éve lejárt műszakijú kocsikat is találtunk. A közterület felügyelők ígérik: ha információt kapnak, intézkednek.
Tegyük fel: sétáltatjuk a nem létező kutyánkat, görényünket, és az állatunk egyszer csak levizel egy parkoló autót. Megijedünk: kultúrlények lévén mi sem szeretnénk, ha kutyapisis lenne autónk, így máris nekilátnánk az autó tisztításának, amikor észrevesszük: a környező növényzet már körbefonta a kocsi kerekét. Vagyis az is elképzelhető, hogy az utcán – érvényes műszaki vizsga nélkül – rohadó autó már a természet része, így megkönnyebbülünk – akárcsak kutyánk –, és nem kell szégyenkeznünk neveletlen állatunk miatt.

Azonban, ha kicsit komolyabban megvizsgáljuk a kérdést, vagyis hogy a közterület felügyelői miért nem szállítják el az összes városképet csúfító kocsit, vagy tulajdonosaik miért nem adják le megunt vasszekerüket – érdekes válaszokat kapunk. A KRESZ ugyan kimondja: ...hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet (…) mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Ennek ellenére lépten-nyomon roncs autókba botlunk. Ha jogszabály rendelkezik a kocsik tárolásáról, ki nem hajtja végre?

Utcai roncsok - tessék válogatni! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A járművek eltávolítása

59. § (1) A rendőrség, a közterület felügyelet, a közút kezelője – az üzemben tartó értesítése mellett és költségére – elszállítással eltávolíthatja azt a járművet, amely (...)
(3) Azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.  (KRESZ)

Rövid felfedezőutunkon – amin érintettük Makkosházát, Rókust, a Lechnert teret és környékét, valamint Alsóvárost – számtalan lejárt műszakijú autót, kisteherautót találtunk. A régóta az utcán tárolt autóknál megfigyelhető: az eső és a por keveréke körbezárja az autót, a növényzet is burjánzásnak indult. Sok esetben vastag porréteg, rohadás és leeresztett gumik jellemzik az engedély nélkül a közterületen tárolt autókat.

Legnagyobb „fogásunknak" a Rókusi körúti 5 darab egymás mellé állított autó számított, amik közül az egyik Lada 2001 óta műszaki nélkül várja az enyészetet. A korábbi megállapításaink itt is helytállóak: az autókat benőtte a fű, panelek közötti roncstelepre hasonlít a parkoló. Amíg a kocsikat fényképeztük – melynek oldalán a Városőrség felirat díszelgett – hozzánk lépett Kovácsné Vadászi Erika, a Városőrség vezetője, aki elmondta: tudomása szerint Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő kimondottan a Városőrségnek építtette a parkolót, nem gondolták, hogy útban lesznek az autóik. Kalmár Ferenctől, a terület önkormányzati képviselője a delmagyar.hu-nak megerősítette, hogy a Rókusi körúti parkoló a Városőrség „kényelmét" szolgálja, ám ugyanolyan közterület, mint bármelyik más Rókusi várakozóhely – tehát itt is csak engedéllyel lehet a lejárt műszakijú autókat tárolni. Beszélgetésünk végén Kalmár megemlítette, hogy törekednek a helyzet megoldására – a Városőrséggel közösen szabadítják fel a parkolót.

Utcai roncsok - tessék válogatni! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Hatósági jelzés nélkül

Hatsági jelzés nélküli jármű: a rendszámtábla nélküli autó vagy a lejárt műszakijú kocsi is.
Tovább autóztunk a Lechner tér környékére, ahol a Vadász utcában meglepődve tapasztaltuk: fizető övezetben, 2008-ban lejárt műszakijú, leeresztett gumis kispolszki csúfította az utcát. Ráadásul a tulajdonos 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is kiváltotta a kedvezményes lakossági parkolóbérletet. Akkor most hogy is van ez? Érvénytelen műszakijú autóra kiadnak lakossági parkolóbérletet? – Legfeljebb a műszaki lejártára hívhatjuk fel az ügyfél figyelmét – közölte a telefonba az SZKT ügyfélszolgálatán dolgozó hölgy. Visszakérdeztünk, hogy kaphatunk-e bérletet akkor, ha nincs az autónkon érvényes műszaki: – Kaphat: ugyanis Ön bármikor levizsgáztatja autóját, és az SZKT-t nem kötelezi a jogszabály a műszaki érvényességének ellenőrzésére. Ezért fordulhat elő, hogy az elmúlt két évben a kispolszkis rendre megkapta bérletét.

– A 2009. szeptember elsejei jogszabályváltozást követően megváltoztak a működési feltételeink – közölte a delmagyar.hu-val Kéri József, a Közterület-felügyelet vezetője. – A helyi rendelet módosítása még nem készült el, így a közterület-felügyelőnek jelenleg nincs jogosítványuk az engedély nélkül a közterületen tárolt autók elszállítására. Az elszállítás menetéről megtudtuk: a vétkes tulajdonost tértivevényes levélben is értesítik, és ha 30 napon belül nem reagál elvitetik járművét. Legalábbis az elmélet így működik, a gyakorlatban viszont tavaly szeptember óta csak a balesetveszélyes autókat tudják eltávolítani – azt is rendőri segítséggel. Kéri szerint az esetek 90-95 százalékában a kiértesített tulajdonos viszi el járművet, így megoldódik a problémás helyzet.

Utcai roncsok - tessék válogatni! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A hanyag tulajdonosok miért nem szállítják el roncsaikat a bontóba? – tettük fel a logikusnak tűnő kérdést. Arra gondoltunk: biztosan fizetni kell a leadott és kivonásra szánt, megunt vasszekerekért. – Csak a forgalmit, a törzskönyvet és természetesen az autót kell leadni – minden mást már mi intézünk – közölte érdeklődésünkre az egyik szegedi bontó munkatársa. – Mennyit kell fizetnünk? – kérdeztük, mire azt a választ kaptuk: – Semmit. Egy autószerelő is megerősítette: ingyen le lehet adni a roncsokat. Persze, mint tudjuk semmi sincs ingyen: a „fizetség" a roncsból kinyerhető vas és a még használható alkatrészek.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Fremen 2010. augusztus 06. 08:01
  „Flex, két hét múlva biztos szakítunk rá időt, hogy megsirassuk az alulfizetett, magyarokat nyomorító közterületfelügyelőket!

  Jó lesz így, vagy máris kezdjünk zokogni amiatt, hogy Botka ilyen gyengén fizeti a pénzbehajtóit?”
 • 51. Fremen 2010. augusztus 06. 07:58
  „" ennek ellenére több éve lejárt műszakijú kocsikat is találtunk."

  Hát ez rettenetes, miért nem foglalkozik ezzel a Nemzetbiztonsági HIvataltól kezdve az NNiI és minden más egyenruhás is. Elviselhetetlen Botka számára, hogy ebből nem tud elég pénzt ellopni.”
 • 50. gróf 2010. augusztus 05. 15:59
  „48. hozzászólás flexsnake 2010.08.05. 15:49

  :D:D:D:D:D

  Rég nevettem ilyen jót! Ezt pont te mondod...

  Azt gondolsz amit akarsz (nem számít). Meg sem merem említeni, hogy már hívtak vissza...de elvesztegetett évtizednek tartom amit ott töltöttem.”
 • 49. gróf 2010. augusztus 05. 15:56
  „Akiket én ismerek Flex azok mindhároman 160-165 ezret keresnek (bruttó) és nem főnökök...
  Nem bemondásra, láttam a papírjukat. Az éves jövedelmük az nem 160000 x 12-vel.

  Aki 100 felett hazavisz (ahogy írod) annak kb 1400000 felett van a bruttója és mi a bruttóról beszéltünk.

  De tényleg sok a roncs a közterületen.”
 • 48. flexsnake 2010. augusztus 05. 15:47
  „közterületfelügyelőként egykori munkatárs 95ezret keresett. Hol van ez agyonfizetve? Nagyon el vagytok tévedve. Elképzelhető hogy valami hivatali "munkatárs" hazavisz 100felett de az önkormányzati dolgozok és a közteres is ilyen az bizony 100alatti. rosszabb esetben 90alatti is.”
 • 47. barát1.0 2010. augusztus 05. 13:18
  „30. kommentemet ajánlom figyelmedbe.”
 • 46. gróf 2010. augusztus 05. 13:01
  „44!
  Igazad van, attól, hogy elhiszed-e vagy nem és én itt ugatok még nem lesz sem az enyém sem a 40-50 nálam idősebb munkatársamnak több a fizetése mint 89500 ft. ha hiszed ha nem.
  Ennek ellenére nem bánom, hogy ott hagytam a köztisztviselőséget...illetve az ottani munkatársaimat és a légkört. Tudod a pénz nem minden.

  Szép napot!”
 • 45. barát1.0 2010. augusztus 05. 12:47
  „Hiába csűröd csavarod a sztori ennél sokkal egyszerűbb-> megoldás: ha 20 év munkaviszony után 89.500 ft-t keresel BRUTTÓBA (amit kizártnak tartok), lehet keresni más munkahelyet, de szerintem ezt nem én vagyok az első akitől hallod! 37. komment-et idézném....nem a másik zsebében kéne turkálni ki mennyit keres...”
 • 44. gróf 2010. augusztus 05. 12:17
  „Mondom én, hogy burokban éltek...sokan koppannátok ha "kinn" kellene dolgoznotok.
  Amikor én is a PH-ban dolgoztam fájt a fejem egész nap azt hallgattam "milyen rossz nekünk és rabszolgák vagyunk, majd megtudnák ha ezt kellene csinálniuk"

  Fordítsuk meg a köztisztviselő dumát : ha olyan rossz és keveset keresnek akkor keressenek munkát a verseny vagy a közalkalmazotti szférában!
  Ne sanyarogjanak 40-50 évet köztisztviselőként, hiszen kevés a kereset, rosszak a feltételek, nem stabil a munkakör, nincs megbecsülés...:D

  Nem kell a mese :D, nekem nem.”
 • 43. barát1.0 2010. augusztus 05. 12:03
  „20 éves munkaviszony, ebből 10 év köztisztviselőként 89.500-ft ? Bár ezt etesd meg azzal aki elhiszi! A köztisztviselői, közalkalmazotti bértábla nyilvános akárki megnézheti, de valószínűleg azért keresel/tél ennyit mert ott is hasonló okosakat mondtál mint amiket most kommentálsz :)”
 • 42. segesvarics 2010. augusztus 05. 11:54
  „40. hozzászólás gróf 2010.08.05. 11:30

  Akkor passz. Nyertél :-)”
 • 41. gróf 2010. augusztus 05. 11:30
  „39!
  Majdnem 10 évig voltam köztisztviselő. Nekem nem kell mesélni mi folyik ott.
  Ugyanazért a melóért a munkatársam 1/3-l több fizetést kapott havonta mint én...az éves jövedelme szerintem felével több lehetett mint az enyém a jutalmak miatt (tudod a fizetésed 50%-250%-ig adható).
  Bűnöm, hogy 4 évente nem váltottam köpönyeget és a szabadidőmet a családommal töltöttem nem a főnökkel kocsmában, bogrács mellett. Ha valami hülyeség volt vagy jogsértő akkor jeleztem (a válasz: széllel szemben ne pisálj).
  Mégis nehéz volt váltani mert a munkaidő, a fizetés fix és biztos volt..a semmittevés meg édes.”
 • 40. segesvarics 2010. augusztus 05. 10:37
  „33. hozzászólás gróf 2010.08.05. 08:12

  ez mekkora duma. Elfogadom érveidet, de sztem nincsenek agyonfizetve. Mint ahogy más sem...”
 • 39. gróf 2010. augusztus 05. 09:42
  „37. hozzászólás Fószer 2010.08.05. 09:36

  KÖZ pénzből fizetik őket.
  Meg kellene dolgozni a pénzért, nem az állam adja, hanem az adófizetők.

  "A szomszéd, a gázos és a díjbeszedő,
  A handlé, a szódás és a képkereskedő,
  A házmester, a fia és a kéményseprő."”
 • 38. Fószer 2010. augusztus 05. 09:36
  „Mi van,már megint a másik zsebében turkáltok,ti zümmőgök??”
 • 37. Fószer 2010. augusztus 05. 09:31
  „Szeged elég szégyen ilyen téren.

  hozzánk lépett Kovácsné Vadászi Erika, a Városőrség vezetője

  Neki meg külön gratulálok!!!!!!!!!!!!!!!! ügyes emberek.

  Milyen jó kis rally gépet lehetne egyik-másikból csinálni.”
 • 36. gróf 2010. augusztus 05. 09:17
  „34. hozzászólás nanemaaa 2010.08.05. 09:01

  Igaza van rókus 1 nek...
  A portások azok közterület-felügyelők és felügyelői egyenruhában vannak. kb 6-7 éve.
  Nem sikerült a pályázata a haver cégnek, ezért inkább házilag oldották meg a Széchenyi téren a 2 épület őrzését mint, hogy a jobb oldal közeli cégek kapják meg a közbeszerzési cécón. Jogilag korrekt mert a felügyelet feladata az önk. épületeinek, értékeinek védelme is.
  Több felügyelő ül a portán mint a közterületen járőrözik...mondom 6-7 éve, de ez senkit nem zavar. Az sem, hogy nincs rend a köztereken...”
 • 35. nanemaaa 2010. augusztus 05. 09:01
  „rókus1
  Hülyeségeket vicclapba illene. Épp tegnap jártam a magasságos hivatalban. A portásokon egyenruha van, egy biztonsági cég egyenruhája. Egy magáncég alkalmazottja pedig nem valószínű, hogy köztisztviselő lenne. Az meg pláne logikátlan, hogy ha kap egyenruhát, mellé egy maszek cég még ruhapénzt is "ajándékozzon". Bár ki tudja?”
 • 34. gróf 2010. augusztus 05. 08:12
  „31. hozzászólás barát1.0 2010.08.04. 21:59

  Kedvs barátom. Mennyi idős vagy és mi a végzettséged?
  Én 20 év munkaviszony után 89.500 ft -t kapok bruttó és közalkalmazott vagyok...nem én keresek a legszarabbul a melóhelyemen.
  Ha ráérünk akkor a nővérek és a fizikai állomány nevében elmorzsolunk egy könnycseppet értetek.”
 • 33. gróf 2010. augusztus 05. 08:09
  „30. hozzászólás segesvarics 2010.08.04. 21:22

  Jaj Csaba el ne hidd már, hogy ennyi a jövedelem 1 felügyelőnek.
  Akkor ezt a szemét munkát ugye csak hobbiból csinálják? Igaz felvétel is van folyamatosan. Akkor a valóság a következő. Munkaviszony, iskolai végzettség és a nyelv méret számít.

  A régi "öreg" felügyelők fizetése 140-160 ezer között van, évente 3x jutalom és 1x ruhapénz + bérlet, étkezési hozzájárulás havonta...mióta Kéri a főnökük a létszámuk 20 főről 10 alá csökkent. Az újak nem kapnak csak 120 ezer körül és 1 évig nincs jutalom sem. Állítólag ez az új főnök szolgálati lakást és kocsit is kapott a rendőri nyugdíja mellé. Biztos nagyon jó lehet, ha ennyi pénzt öl bele a város. Régen a Mózes feleségének a főnöke volt.

  Egyébként meg közpénzből kapják a fizetést és lezáratlan papíron mert nyilvános...akkor lássunk párat...vagy úgyse merik megmutatni az éves minimálbéres jövedelmüket?

  forrás: haver”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem sokáig örülhetett nyereményének a kisteleki férfi

Csoportosan elkövetett rablás áldozata lett egy kisteleki lakos, aki nagyobb összeget nyert a játék automatákból. Tovább olvasom