Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Ünnep a szegedi egyetemen, díszdoktor-avatással

Szeged - Tiszteletbeli doktorokat és szenátorokat avattak a Szegedi Tudományegyetem napján. "Versenyképesek akarunk lenni nem csak Magyarországon, hanem világszerte" - mondta ünnepi beszédében Szabó Gábor rektor.
- A Szegedi Tudományegyetem életében jelentős esemény a mai nap, mikor az universitas jogelődjére emlékezünk, amely 1872. november 11-én kezdte meg működését Kolozsváron - mondta Szabó Gábor rektor az egyetem napja alkalmából rendezett ünnepi szenátusülésen szombaton a Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. A jövőre nézve az alábbi gondolatokat fogalmazta meg: - Versenyképesek akarunk lenni nem csak Magyarországon, hanem világszerte. Ehhez sok erőfeszítésre van szükség mindannyiunktól, a kollégáktól, akik ma itt ülnek, illetve vendégeinktől, akik díjat kapnak. Tehát nézzünk szembe a kihívásokkal, menjünk előre, és tegyük jobbá a szegedi egyetemet, ne csak hazánkban, hanem nemzetközileg is!

A rektor és a kari dékánok számos kitüntetést átadtak. Doctor Honoris Causa kitüntető címben részesült Walter Gropp, a németországi Justus-Liebig-Universität professzora, aki 16 éve rendszeres oktatója a szegedi jogi karnak. A Makón született Korchmáros Gábor, az Universita della Basilicata (Olaszország) professzora is ugyanebben a címben részesült. A Bolyai Intézet oktatóival és diákjaival 1990 óta folyamatosan ápolja gyümölcsöző szakmai kapcsolatát. Reijo Sillanpää is a Doctor Honoris Causa díj birtokosa, ő két évtizede működik együtt az SZTE Gyógyszerkémiai Intézetével. A díjazottak sorát a francia Noël Tonnerre folytatta. Munkahelyével, az Angers-i Egyetemmel a szegedi bölcsészkar négy tanszéke van szakmai kapcsolatban. A professzor szűkebb kutatási területe a korai középkor története. Az Amerikai Egyesült Államokból Flint Beal nem tudott jelen lenni az ünnepségen, ő később veszi át a címet.

Tiszteletbeli doktorokat és szenátorokat avattak a Szegedi Tudományegyetem napján. Fotó: Schmidt Andrea
Tiszteletbeli doktorokat és szenátorokat avattak a Szegedi Tudományegyetem napján. Fotó: Schmidt Andrea

Senator Honoris Causa díjat kapott Daniel Buser, a Berni Egyetem Szájsebészeti Tanszék oktatója, valamint Kovács György, a németországi Schleswig-Holstein Tartományi Egyetem professzora. Az elismerést máskor veszi át José Luis Vázquez-Burguete (Universidad de Leon, Spanyolország), aki váratlan elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni az ünnepségen.

Az SZTE Szenátusa Pro Universitate-díjat adományozott Fülöpné Homoki-Nagy Mária professzornak, az Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Jogtörténeti Tanszék egyetemi tanárának; Almási Tibornak, a Bölcsészettudományi Kar egyetemi docensének; Bodosi Mihály professzornak, az Általános Orvostudományi Kar Idegsebészeti Klinika professzor emeritusának; Kovács Árpád professzornak, a Gazdaságtudományi Kar Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete egyetemi tanárának; Szalay Istvánnak, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tanító- és Óvóképző Intézet nyugalmazott főiskolai tanárának.

Nyugdíjba vonulása alkalmából Professor Emerita, Emeritus kitüntető címben részesült Szente Magdolna és Rakonczay Zoltán.
Kristó Gyula-díjat vett át Szőcs Tibor. Klebelsberg Kunó-díjas Mándi Yvette professzor, az Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanára és Bodnár László professzort, az Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi tanára. A Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatát kapta Dobozy Attila, az Általános Orvostudományi Kar professzor emeritusa és Móricz Ferenc, a Természettudományi és Informatikai Kar professzor emeritusa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyüdi Sándor: a nézők többsége szerette az Ahogy tetsziket

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója azoknak ajánlja a darabot, akik nem egyszerűen nevetni és szórakozni akarnak, hanem a művészet erején keresztül élményt, katarzist szeretnének. Tovább olvasom