Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Ünnep előtti csomagdömping a postán

Katalógusokból rendelt ruhák, könyvek érkeznek nagy számban karácsony előtt Szegedre – csomagban. Amit pedig küldünk: édesség, ruhanemű, disznótoros. Ebben az időszakban megnövelt létszámmal dolgoznak a postások.
Karácsony előtt naponta több száz csomagot adnak fel a szegedi I-es postán. Fotó: Schmidt Andrea
Decemberben 80-82 millió levelet és egymillió csomagot továbbít a magyar posta. A szegedi hivatalokban az év utolsó hónapjában több százezer levél és csomag fordul meg.

– Vannak olyan hivatalaink, ahol a megszokotthoz képest a duplájára nő az ilyenkor feladott illetve kézbesített küldemények száma – mondta Halmos Csaba, a szegedi I-es számú posta vezetője. Körbekalauzolt bennünket a csomagfelvételi raktárban, ahol a polcokon rengeteg kisebb-nagyobb doboz sorakozik.

– Délelőttönként 50-60 csomagot adnak fel nálunk – mondta Radnai György, aki már hat éve áll az üvegablak mögött, hogy felvegye és kiadja a külde ményeket. – Délután azonban sokkal nagyobb a forgalom, akkor több száz küldeményt veszünk fel, illetve adunk ki a címzetteknek.
A legtöbben élelmiszert – édességet, disznótorost – küldenek rokonaiknak, és sokszor kerül a dobozba ajándékként ruhanemű is. Karácsony előtt sokkal többen rendelnek könyveket és ruhákat különböző katalógusokból, vagy internetes áruházaktól is. Radnai György azt is elmondta, ezen a héten a legtávolabbi ország, ahová csomagot küldtek, Ausztrália volt. A szegediek rendszeresen postáznak Amerikába szaloncukrot ott élő hozzátartozóknak – ezt az édességet ugyanis máshol nem gyártják.

Decemberben a nagyobb forgalom miatt többet és többen dolgoznak a postán, ilyenkor az egyébként szabad gépkocsivezetőket is behívják. – A csomagokat a postahivatalokból gépkocsival szállítjuk el: a Csongrád megyei küldemények a szegedi feldolgozóba kerülnek, ott válogatják szét őket, majd kézbesítik – magyarázta a küldemények útját Halmos Csaba. A postavezető hozzátette: megnövekszik az ünnepek előtt a levélforgalom is. Nem csupán az üdvözlőlapok miatt, hanem mert sok cég, bank ilyenkor küldi el számlaleveleit ügyfeleinek, ami akár több tízezer levelet is jelenthet.


Három nap

A Magyar Posta kommunikációs igazgatósága arra hívta fel a figyelmet, hogy a karácsonyi képeslapok kézbesítése 2-3 napot vesz igénybe, elsőbbségi különszolgáltatással feladva viszont már egy nap alatt megérkezik a címzetthez a jókívánság. A külföldre címzett levelek, csomagok európai országba három nap alatt érkeznek meg, így azokat legkésőbb december 19-éig ajánlatos postára adni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliós kártérítés Tóthéknak

Félmillió forintos kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság Tóth László Sándornak és családjának.… Tovább olvasom