Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Ünnep után nem állt meg teljesen az élet

A hivatalok egy része és a bankok csúcsra járnak a két ünnep között a megyében. A tej- és húsipari cégek, valamint a pékségek teljes kapacitással termelnek, a többiek viszont szabadságra küldték dolgozóikat.
Tegnap reggel ugyanúgy hajnalban dobta be a kézbesítő az újságot, mint máskor, egy órával később pedig kinyitott a sarki élelmiszerbolt is, akárcsak máskor. A pékség furgonja kihozta a frissen sült kenyeret – náluk a december 27-ére virradó éjszaka sem lehetett lazsálni.

Ugyancsak teljes kapacitással termel a SOLE-MiZo, és a Pick Szeged Zrt. is, fel kell ugyanis tölteni a karácsony előtti vásárlói rohamban kifosztott üzleteket – kaptuk a szűkszavú választ érdeklődésünkre.

Az élet tehát elindult tegnap reggel, még ha álmosan is. A gyalogosok botorkáltak, az autósok csak cammogtak az utakon. Első, ünnepek utáni benyomásunk azonban, mint utóbb kiderült, megtévesztőnek bizonyult. Hétköznapi nyitva tartás szerint lehetett bankba, postára, utazási irodába és orvoshoz is menni, és mindenütt óriási volt tegnap a forgalom.

Negyed- és félgőzzel

A legtöbb kis- és középvállalkozás, amelyik nincs napi kapcsolatban a lakossággal, szabadságra küldte dolgozóit, ezekben az irodákban még ügyeletet sem tartanak. A vendéglők közül bezártak az önkiszolgálók, tegnap sokan csalódottan fordultak vissza a Fesztivál, a SZOTE-menza és a Boci Tejivó elől. A Szilánk cégcsoportnál – mondta Sipos Aurél kommunikációs vezető – egy műszak dolgozik, az a terület, amelyik a bútoriparral áll kapcsolatban, így nem tudtak teljesen leállni. Szigetelőüveget viszont januárig nem gyártanak, mivel a nyílászárókat előállító cégeknél teljesen leállt a termelés.

Kaprinainé Rádi Gizella, a szegedi okmányiroda vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy már a déli nyitást követő első órában 260 sorszámot adtak ki, fél kettő tájban gépjármű ügyintézésre 65-en vártak, lakcímet 72-en szerettek volna változtatni. A vezető azt ígérte, addig nem mennek haza, amíg el nem fogy az ügyfél. Csütörtökön máskor zárva tartanak, ma viszont – akárcsak pénteken – 8 és 11 között fogadják az ügyfeleket.

Teszteltünk szolgáltatókat is, és érdekes tapasztalatokat szereztünk. Csúcsra járatják az emberek a Dégáz ügyfélszolgálatát a januártól életbe lépő új gázár-támogatási rendszer miatt: sokan ebben a három napban íratják át gázmérőiket annak a nevére, aki jövőre támogatásban részesülhet. A gázszolgáltatónál ma 8 és 14, holnap 8 és 12 óra között lehet ügyeket intézni. Csak érdekességképpen: egy évvel ezelőtt a Dégáz a két ünnep között zárva tartott. Kinyitottak a földhivatalok, valamint az APEH is, minden megy a normális kerékvágásban. Az adóhatóság betartja a csütörtöki szünnapot, ezért oda ma nem érdemes elballagni. A T-Kábellel is próbálkoztunk, s noha nem rendelt el zárórát, telefonon elérhetetlen maradt: „Hangposta szolgáltatásunk technikai okokból nem üzemel" – mondta be folyamatosan az automata. Kihalt az egészség- és nyugdíjbiztosítási pénztár: az impozáns épületekben az ügyeleteseken kívül nincs senki, legközelebb 2007. január 3-án, szerdán nyitnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát avattak Gregor Józsefnek

Domborműves emléktáblát avattak az október végén elhunyt Gregor József tiszteletére az ünnepek… Tovább olvasom