Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Ünnepek előtti variációk igényes étkészletekre

Hétköznap műanyag dobozból, papírból is megesszük az ebédet, de különleges alkalmakkor minden család előveszi az ünnepi készletet, melyet vagy a Hollóházi Porcelángyárban vagy Kínában gyártottak. Melyikre van inkább igény – kérdeztük az üzletekben: az exkluzívra vagy a mindennapira?
A drága darabokban inkább csak gyönyörködnek a vásárlók. Fotó: Frank Yvette
Nem biztos, hogy minden családban számít, hogy az ünnepi asztalon a vizespohár a nagykés hegyéhez képest hol helyezkedik el és van-e egy centiméter – se több se kevesebb – a kés nyele és az asztal széle között. De arra a legtöbb família ügyel, hogy jeles alkalmakkor szép legyen a terítés. Milyen manapság az ünnepi teríték? Zsolnay vagy kínai?

– Nincs ünnepi terítékem otthon. Kezdő háziasszony vagyok és borzasztó lenne, ha egy értékes készlet darabjait törném ripityára. Egyszerű fehér porcelánkészletem van, amelyet színes evőeszközökkel, szalvétákkal érdekesebbé lehet tenni. A szüleimnél ünnepekkor különleges, az esküvőjükre kapott szettből eszünk. Szeretem, de egyelőre nem vágyom hasonlóra – válaszolta kérdésünkre a szegedi Gál Adrienn.

Az egyik belvárosi üzlet eladói is úgy tapasztalják: közelgő ünnepek ide vagy oda, inkább az egyszerű, olcsóbb tányérokat, tálakat vásároljuk.
– Néhány éve nagyobb volt a kereslet az értékes porcelánok iránt – mondta Tóth Sándorné, miközben egy gyönyörű, huszonhat részes, pillangó mintával kézzel dekorált Zsolnay készlet darabjait rendezgette. A sószórót, pörköltes és leveses tálat is tartalmazó együttes ára: 230 ezer forint.

A vásárlók nagy része nem kíván ennyit költeni, ők választhatnak Hollóházi készletet 109 ezer forintért, Alföldi porcelánt 10 ezer 650 forintért, Luminarc vagy kínai készletet néhány ezerért. A legtöbben az utóbbiak mellett döntenek. Ezeket könnyű pótolni, míg egy exkluzív készlet darabjait nem mindig. A gyárak változtatnak, a tányér vastagsága, peremének szélessége nem biztos, hogy olyan, mint évekkel ezelőtt. A kereskedők szerint nászajándékba ma már nem huszonhat részes készletet, inkább süteményes vagy kávés szettet adunk. Az is előfordul, hogy az ifjú pár kedvéért régi, családi készlettől válik meg valaki – különösen az idősebbek.

Hasonlókat hallottunk egy másik üzletben is: Lakatos Zoltánné szerint sokan nem vásárolni, inkább eladni szeretnék értékes garnitúrájukat. Hozzátette: a fiatalok idegenkednek a porcelántól, pedig a kultúrált étkezéshez az ízléses készlet is hozzátartozik. Természetesen a hozzá illő poharakkal, terítővel, kontrasztos papír- vagy az abroszhoz illő damaszt szalvétával.

Szétnéztünk az egyik hipermarketben is, ahol tizenkilenc részes készletet kilenc-tizenhárom ezer forintért árultak, de találtunk harmincrészes porcelán étkészletet is ötezer-négyszázkilencvenkilenc forintért. A tányérok között válogató fiatal lány elmondta: a kétszáz forintos darabokat virágalátétnek vásárolja. Komplett együttese neki sincs, műanyag dobozból vagy színes, külön-külön, ötletszerűen vásárolt tányérokból eszik. Ha azonban saját családja lesz – mondta –, egy szép készletet biztosan beszerez majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék a Kerekes családnak

Nyolc héten át tartó Telekosár-játékunk utolsó nyertesét a múlt héten sorsoltuk ki. Az újszentiváni… Tovább olvasom