Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Ünnepi könyvhét: sok a nézelődő, kevés a vásárló

Több volt a nézelődő, mint a vásárló tegnap délután a 78. ünnepi könyvhét Dugonics téri sátrainál. A kínálat gazdag: Kosztolányi összes novellái éppúgy megtalálhatók, mint Paris Hilton „alkotása" – négyezer forintért.
– A könyvesboltokba ritkábban néznek be az emberek, itt viszont séta közben akarva-akaratlanul a könyvek közelébe kerülnek – mondja Rudolf Tamásné a Dugonics téren, a Fekete Sas utcai könyvesbolt standjánál. Elmondása szerint az idei könyvhétnek nincs igazi slágere. Bár Orbán Viktor írása – ami egyelőre késik – és Lévai Anikó szakácskönyve iránt nagy az érdeklődés. Szépirodalmi és szakkönyveket egyaránt keresnek, mostanában pedig az ezoterikus témájúak is nagyon kedveltek.

Legek és újdonságok

A könyvhét legkeresettebb könyvei többek között Lévai Anikó szakácskönyve, Orbán Viktor írása – ami a nyomda késése miatt még nem érkezett meg –, Nádasdy Ádám Az az íz című verseskötete, és Jókai Anna Godot megjött című prózája. Az egyik legdrágább könyv Kosztolányi Dezső összes novellái 8500 forintért, az egyik legolcsóbb Heiser Krisztina Jolánka című műve 950-ért. A legszőkébb pedig Paris Hilton Egy örökösnő vallomásai című „írásműve".

– Egyetemista csoporttársaimmal ellentétben nem csak a kötelező szakirodalmat olvasom – halljuk Köllőd Mártontól, aki a Somogyi-könyvtár standja előtt egy kis széken ücsörögve válogat a használt, ötvenforintos kötetekből – mint megtudjuk, eddig ezek iránt volt a legnagyobb érdeklődés.

– Nálam Tisza Kata és Fehér Klára könyveit keresték a legtöbben. Sokan azonban csak nézelődnek, nem vásárolnak. Évről évre csökken az érdeklődés. Nem jut pénz a kultúrára – panaszolja a Stúdium könyvesbolt standján áruló Vargáné Jójárt Hedvig, akitől megtudjuk, a középkorúak alkotják a legnépesebb olvasótábort. A fiatalok inkább televíziót néznek.

– Esténként felolvasunk a lányainknak. Én a kicsinek, a férjem a nagyobbiknak – avat be a család meghitt esti programjába Sonkodi Rita festőművész. – A kedvencem a Bogyó és Babóca! És a Vackor! – árulja el legkedvesebb könyvei címét a hatéves, tejfelszőke Mimi. Egy hölgy Nicolas Sarkozy könyve iránt érdeklődik. Kiderül, a francia elnökkel távoli rokonok: unokatestvére sógorának a fia. Rácsodálkozunk, milyen kicsi a világ, majd kérünk egyet az ünnepi könyvhét katalógusából.


Szuromi Pál kötete az év könyve

A Somogyi-könyvtárban tegnap tartották a Szegedtől Szegedig című antológia kiadásának jubileumi ünnepségét, a 78. ünnepi könyvhét keretében. – Több szempontból is jubileumi az idei kiadvány – mondta lapunknak Kiss Ernő, az antológia főszerkesztője. A Juhász Gyula-, a Somlyó Zoltán-, s az Ady Endre-évfordulóról egyaránt megemlékezik a kötet, melyben hetvenhét szerző művei találhatóak meg.
Az év könyve-díjat Szuromi Pál Őszi szélsodrásban című, Dér Istvánról szóló albuma kapta, mely az SZTE Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásában jelent meg. A további díjakat a Szegedi Írók Társasága, a Baka István Alapítvány, Veszelka Attila, Molnár János, a Vántus István Társaság, Kaposi Márton, és Papp István Géza kapták. Majzik István, a Szegedtől Szegedig antológiát is kiadó Bába Kiadó ügyvezetője plakettet kapott kimagasló könyvkiadói tevékenységéért, Szeged önkormányzatától. A díjakat Solymos László alpolgármester és Péter László, a szakmai bírálóbizottság elnöke adta át. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitották a szegedi Móra-múzeumot

Tegnap este nyitotta meg kapuit a látogatóbarát felújítás után a szegedi Móra-múzeum. Az egymilliárd… Tovább olvasom