Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Ünnepi megtisztulás a húsvéti bűnbánat

Szeged - Húsvét és karácsony a bűnbánat „szezonja". Nyilvános gyónás helyett azonban a katolikusok 1400-1500 éve a fülke magányába vonulnak vissza megtisztítani lelküket. Sőt: a gyóntatópapok is gyónnak. A gyóntatószék változott, mint ahogy a régi bűnök mellé új vétkek léptek. A penitencia azonban a régi maradt.
– Ne hagyják a gyónást az utolsó pillanatra! – kérjük a híveket. E napokban mégis sokan állnak sorba a fülkék előtt. Köztük olyanok, akik a múlt héten, de olyanok is, akik legutóbb karácsonykor vagy még régebben tisztultak meg – hallottuk Kondé Lajostól. A szegedi dóm plébánosától megtudtuk: a gyónás elején mindenkinek meg kell mondania, mikor gyónt utoljára. Azt viszont senki nem kérdezi, ki honnan érkezett. Gyónni tehát mindenki betérhet bármelyik templomba, függetlenül attól, hogy melyik egyházközségbe tartozik.

Húsvét és karácsony előtt azok a katolikusok is elmennek gyónni és szentmisére, akik egyébként nem járnak rendszeresen templomba. Évente legalább egy gyónás javasolt.

– Nagy fizikai és pszichés megterhelés minden egyes bűnbánót végighallgatni, ugyanakkor nagy öröm is a gyónót hozzásegíteni a feloldozáshoz – tette hozzá Kondé Lajos.

A szegedi ferencesek gyóntatószékében ülni lehet, arcot rejtő rácsok nélkül beszélni. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi ferencesek gyóntatószékében ülni lehet, arcot rejtő rácsok nélkül beszélni.
Fotó: Schmidt Andrea

Kondé Lajos nem nézi az óráját, ki mennyi időt tölt bent, a fülkében. A gyónás lehet néhány perc, de akár fél óra vagy annál is több. A bűnbánat, a tartalom a lényeg. Annak viszont örül, hogy az idei nagyhéten a szegedi dómban több napon át is hárman gyóntattak folyamatosan, és arra is volt példa, hogy a plébános délután 2-től este 10-ig bent maradt a gyóntatószékben.

A lelkipásztorok lelki vezetői

A lelkipásztorok is emberek; vétkeznek és gyónnak. A papok tetszés szerinti „munkatársukhoz" fordulhatnak. Nem ritkán a gyóntatójuk egyben az a lelki vezetőjük is, akinek továbbadják a hívek által rájuk bízott lelki terhet. Persze nem név szerint és tételesen ismétlik el a hívőtől hallott bűnlajstromot, hanem azért, hogy feldolgozzák a hallottakat.

A dómbeli fülkékben tetszés szerint ülhet vagy térdelhet a hívő. Ahogy neki jólesik. Az a fontos, hogy végiggondolja: Krisztus a bűneinkért halt meg a kereszten. A gyónás végén, engesztelésül a plébános amellett, hogy néhány Miatyánkot és Üdvözlégyet mondat el a hívővel, elsősorban arra kéri a gyónót, hogy olvassa el az ünnephez kötődő bibliai történetet – gondolja át, és tegye gyakorlattá a szent szöveget.

Hasonlóan gyónnak az ortodoxok is. Ellenben az evangélikusoknál és a reformátusoknál lelki beszélgetés hozhat megtisztulást.

„Égbe kiáltották" egymás előtt a bűneiket a katolikus közösség tagjai – az időszámítás kezdetén. A „fülbe gyónás" intézményét a 6. században ír missziós szerzetesek honosították meg Európában. Ekkor vonultak el a szekrényszerű gyóntatószékbe, ahol – rácsokkal elválasztva és félhomályban – megmaradt a bűnbánat személytelensége. Az Isten előtti alázatot a letérdelés demonstrálja. Ötven éve létezik imaszoba, ahol meghitt beszélgetésre nyílik alkalom.

A legrégebbi gyóntatófülkék Szegeden az 1503-ban épült alsóvárosi templomban állnak. A fakabinokat ma is használják, de belül összenyitották. A fülke egyik oldalán foglal helyet a lelkipásztor, a másikon ül a hívő. Nincs rács, nincs térdeplő. Egy asztalszerű könyöklő választja el őket.

A legrégebbi gyóntatófülkék Szegeden az 1503-ban épült Alsóvárosi templomban állnak. Fotó: Schmidt Andrea
A legrégebbi gyóntatófülkék Szegeden az 1503-ban épült Alsóvárosi templomban állnak. Fotó: Schmidt Andrea

Kizárólag felszentelt papok gyóntathatnak. Főiskolai és a felkészülési idejük alatt, vagyis összesen legalább hat éven át készülnek rá – mondta Kovács József, a szegedi Szent Gellért Egyházmegyeközi Papnevelő Intézet rektora. Érintik a gyónás teológiai és pszichológiai részét és azt is, miként ismerhetik fel az orvosi vagy pszichiátriai eseteket, ha valakinek további segítségre van szüksége. Felszentelés előtt vizsgáznak is feloldozásból; a papnevelőből ismerős lelki vezetőjük vagy a rektor „próbagyónását" hallgatják végig. A bűnök alig változnak, hiszen a tízparancsolat ugyanaz minden korban. A modern idők új vétkeket is magával hoztak. Például egyre többen ismerik be: tévé-, vagy internetfüggők. A feloldozásba nem lopta be magát a technika, bűnbocsánat csak élőszóban kérhető. Kizárt a mobiltelefon és az e-mail – gyónási titok miatt.

Szigorú böjt nagypénteken

Nagypénteknek nevezik a húsvét vasárnapját megelőző pénteket, amikor az egész keresztény világ Krisztus keresztre feszítésére emlékezik. A katolikusok ezen a napon szigorú böjtöt tartanak. Bár a protestáns egyház nem parancsolja, ilyenkor közöttük is sokan tartózkodnak a húsevéstől. A katolikusoknál nagypénteken nem harangoznak, népiesen szólva a harangok ekkor Rómába mennek, s az istentisztelet kezdetét kereplővel adják tudtul. Ilyenkor minden katolikus templomban felállítják Krisztus koporsóját, benne a Megváltó képével vagy szobrával. A nagypéntekhez számtalan népi hiedelem kötődik: azt tartották, ha ezen a napon esik az eső, akkor száraz lesz a nyár. Ilyenkor sok vidéken kitették a reggeli harmatra a tavaszi búzát – a jobb termés érdekében. A babonás asszonyok pedig napkelte előtt képesek voltak meztelenül körbeszaladni a házat, hogy ezzel – mágikus körbe vonva – megvédjék minden bajtól. Nagypéntek után, nagyszombat estéjén kezdődik a feltámadás ünnepe. Sötétedés után a legpompásabb katolikus szertartásban, a vigíliamisében emlékeznek meg Krisztus feltámadásáról. A mise végén sokfelé feltámadási körmenettel teszik még ünnepélyesebbé az emléknapot.

Olvasóink írták

 • 6. maci52 2009. április 11. 10:08
  „Lendvai is elmehetne az egész kommunista bandájával gyónni,de neki a Repülő téren kell felállítani gyóntató fát........”
 • 5. redstar 2009. április 11. 08:10
  „Évi egy gyónás, aztán az egész évi lopás, hazudozás, félrekefélés, adócsalás, stb le van tudva...gyerekek, ez a legkényelmesebb vallás!..:))))))Ezért van hát ennyi híve....
  Azért a nyilvános gyónást visszahozhatnák....az lenne az igazi "Ismerd meg hazádat!" mozgalom!:))))))”
 • 4. csonakos 2009. április 11. 08:06
  „rozator ! Ha megkapod a számlát annak nem fogsz örülni!”
 • 3. gardista33 2009. április 10. 21:17
  „látom agyadra ment a pénz. Felejtsd már L !!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. rozator 2009. április 10. 19:44
  „Megtisztultam! Számlát itt sem kaptam!”
 • 1. hazaipalya 2009. április 10. 18:33
  „fleksz,aranka és a többi rosz oldalon állók tisztuljatok meg! Amig nem késö. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hobo hétvégéje: meglátogatják a rokonokat

Szeged - Jeles és ismert személyiségeket kérdezünk sorozatunkban arról, milyen programot választanak… Tovább olvasom