Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ünnepi nyitva tartás a sírkertekben, forgalmi változások

Nyári nyitvatartási rend szerint, reggel 7-től este 8-ig látogathatók a szegedi temetők az ünnepek alatt. A rendőrök a polgár- és városőrség bevonásával fokozottan figyelnek a rendre és a közlekedésre. Forgalmirend- változások is lesznek.
Két szegedi sírkertnél is forgalmirend-változásokra kell számítani a hétvégén, hiszen mindenszentek ünnepe és a halottak napja miatt sokan keresik fel hozzátartozóik nyughelyét. A Belvárosi temetőnél a Fonógyári utat egyirányúsítják a Dorozsmai út irányába. A változás a tömegközlekedést nem érinti. A Fonógyári út két végén, a Kálvária sugárút és a Dorozsmai út kereszteződésében forgalomirányító rendőr segíti a közlekedést. A Dugonics temetőnél szintén egyirányú forgalom lesz, a Rózsa utcából az Agyagos utca irányába.

A rendőrök a polgár- és városőrség bevonásával fokozottan figyelnek a temetők rendjére. – A megnövekedett forgalom és a parkolás zökkenőmentességét – az előző évekhez hasonlóan – rendőri irányítás mellett kívánjuk segíteni – fogalmazott Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A megerősített rendőri jelenlétre egészen a jövő hét közepéig lehet számítani.

A sajtószóvivő felhívja a temetők környékén parkoló gépjármű-tulajdonosok figyelmét az autófeltörések megelőzésére. A látható helyeken nem szabad értéket vagy értéket sejtető csomagot, tárgyat hagyni. A tömegközlekedési eszközökön is előfordulhatnak zseblopások.

Ma és holnap az Alsóvárosi temetőhöz a 76-os, a 90-es és a 90F jelzésű autóbuszjáratokkal, az Újszegedi temetőhöz a 60-as és a 60Y jelzésű autóbuszokkal lehet eljutni. Temetői kisegítő járatokat is közlekedtet a Tisza Volán a tarjáni Víztorony térről, 19H jelzéssel. A járatok a Rókusi körút felé 8.30 és 16.30 között, a belváros felé 8.15 és 16.15 között 30 percenként közlekednek. A buszok a Belvárosi temetőhöz a belváros irányából minden óra 7 és 37 perckor, a Rókusi körút felől minden óra 18 és 48 perckor érkeznek. Részletes információkat a diszpécserszolgálat (62/421-388) és a társaság honlapja (www.tiszavolan.hu) ad.

Ügyeletet szervez a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. is: a városőrség megerősített szolgálatot teljesít a Belvárosi temetőnél. Mobil vécéket is kihelyeznek. A nagy forgalomra való tekintettel ideiglenes parkolót alakítanak ki a sírkert mellett. Az ünnepek alatt a nyári nyitvatartási rend lesz érvényben: reggel 7-től este 8 óráig látogathatók a szegedi temetők.

Napkeltétől napnyugtáig

A hódmezővásárhelyi Dilinka és Kincses temető kapuját halottak napján egész éjjel nyitva hagyják, hogy a hozzátartozók akár éjszaka is tudjanak gyertyát gyújtani az elhunytak emlékére. Hasonló a helyzet a katolikus temetőben is. Csongrádon az elmúlt évekhez hasonlóan péntektől vasárnapig egyirányúsítják az egyetlen temetőbe vezető Vég utcát. Addig tartanak nyitva, amíg van látogató. Szentesen hat sírkert valamelyikét kereshetik fel a szeretteikre emlékezők. A temetők napkeltétől napnyugtáig látogathatók a hétvégén. Makón a két református temető, az úgynevezett ótemető és az újvárosi ünneptől függetlenül is állandóan látogatható. Most a kapuval máskor lezárt római katolikus, illetve görög katolikus temető is nyitva lesz még sötétedés után is addig, ameddig lesznek bent mécsest gyújtó emberek.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. október 31. 14:33
    „1. mert ha szerencséd van ki már nem jössz ;)”
  • 1. rolee 2009. október 31. 11:43
    „Minek egyirányúsítani ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazamennek meghalni a kínaiak

Városi legendák keringenek arról, hová temetkezhetnek a hazánkban élő ázsiaiak. Tovább olvasom