Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ünnepi operafelújítás

A forradalom 50. évfordulója alkalmából szombaton este felújítja a Szegedi Nemzeti Színház a két évvel ezelőtt bemutatott népszerű Verdi-operát, A végzet hatalmát. A női főszerepben új beállóként Wittinger Gertrúd mutatkozik be.
A forradalmi hangulatú Rataplan-kórus különleges módon szólal meg A végzet hatalmában. Fotó: Szegedi Nemzeti Színház
A végzet hatalma az egyik csúcspontnak tekinthető opera Verdi életművében. „A klasszikus hagyományok, a romantikus vívmányok és a késői mesterművekben is jelentkező zenei megoldások olyan egységben ötvöződnek benne, hogy nem tűnik stilárisan kevertnek. A harci indulózenétől, a tréfás mulatozáson át a bensőséges líráig és a mennyei áhítatig az élet minden színfoltja megjelenik benne" – mondta róla Molnár László zeneigazgató, a produkció karmestere.

Toronykőy Attila rendezésében két évvel ezelőtt minimál költségvetésből nagy sikerrel állították színpadra a darabot. Budapesti szakemberek és külföldi operaházi vezetők is nagyszerűnek találták az ötletes rendezést. Alvaro szerepét éppúgy, mint a bemutatón, a Simándy-díjas Kóbor Tamás énekli. Leonoraként az operatagozat ígéretes drámai szopránja, Wittinger Gertrúd mutatkozik be mint új beálló. Preziosilla Simon Krisztina lesz. Don Carlos szerepében Kelemen Zoltánt láthatja a közönség, Pater Gvardiant Gábor Géza énekli.

Bár a takarékoskodás jegyében koncertszerű előadásnak indult a produkció, végül mégis igazi színház lett. A kórus szinte mozgás nélkül énekel, és az antik görög színművek karához hasonlóan mintegy kommentálja az eseményeket, a tényleges történéseket pedig a statisztéria és az énekesek jelenítik meg. A hatásos látványt is a rendező tervezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelt a Szent István tér legrosszabb állapotú háza

Százhuszonhatmillió forintért vásárolta meg egy budapesti cég a Szent István és a Szent Mihály utca… Tovább olvasom