Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Ünneplőben a Dóm tér és környéke

Az idei első hétvégén, amikor a Dóm téren felragyogtak a fények, arra voltunk kíváncsiak: hogyan fogadja a jubileumi szabadtéri játékok látogatóit a város? Nem hagytuk ki a nosztagiavillamost, követtük a plakátos oszlopsort, Ki nevet a végén?-t játszottunk.
Plakátokkal díszített oszlopsor vezet a kiállításra. Fotó: Schmidt Andrea
Az előadásnapokon közlekedő nosztalgiavillamos nyitott ablakain kellemesen fújt be a szél. Bara Mónika a kisfiával utazott szombaton a Rerrich térre, hogy kipróbálják a múlt század elejét idéző gyermekjátékokat. – A barátom már volt ott az anyukájával, ő mesélte, hogy nagyon sok érdekes dolgot lehet kipróbálni – mondta Sanyika.

A Somogyi utcán leszálltunk, a Fekete Ház előtt zöld posztószőnyeg vezetett az épületbe, ahol a játékok történetét mutatják be korabeli dokumentumokon és fotókon. A kiállítóhely és a Dóm tér közötti út mentén felállított oszlopsoron láthatók a régi szabadtéri előadások plakátjai. Az oszlopsor egészen a Somogyi-könyvtár felőli bejáratig kíséri a látogatót, balról magasodik a dóm, jobbról a könyvtár üvegablakain tükröződnek az egykori előadásplakátok, a képet a sétány fölé benyúló fák foglalják keretbe.

A nézelődést szélvihar és hatalmas zuhé szakította félbe. Az eső elől a könyvtár bejáratánál találtunk menedéket, ám az óriáscseppek ellenére többen maradtak a fák alatt, plakátot böngészni. – Revans, Aida, Montserrat Caballé koncertje – sorolta a 2003-as évet idéző oszlop előtt Váradiné Herz Ibolya. – Mindhárom előadást láttuk. Pesten lakunk, de a lányunk akkor itt tanult, gyakran jöttünk a szabadtérire. A lány már diplomás, de úgy döntöttünk, idén újra jövünk. Kíváncsiak voltunk, hogyan ünnepli a város a szabadtéri 75. születésnapját. Csodálatos a díszbe öltözött a tér és környéke, nem kellett csalódnunk.

Ebben az esztendőben újdonságként az árkádsor is „szerepet kapott". A bejárat mellé, jobb oldalra, az árkádok alá állították fel a jegypénztárt. Itt épp Dvorák Péterék vették át a jegyüket. – Ismerősöktől hallottuk, hogy szenzációs a szegedi balett Új világa. Már márciusban megrendeltük a jegyet – mondta a budapesti férfi. A téren is szerettek volna tenni egy sétát, ám este 6 óra után már nem mehettek be a nézőtér környékére – szigorodtak a biztonsági előírások idén.

Mi bejutottunk. A jegypénztár mögött, az árkádsoron kapott helyet az egyik büfé. Igaz, ott álmennyezetet húztak fel vászonból, hogy a galambürülék ne potyogjon a pultos lányok nyakába.

A még mindig szemerkélő eső elől az óriási ernyők alá ültünk, de amint elállt, indultunk tovább a Rerrich tér felé, remélve, Sanyikának nem szegte kedvét a rosszra fordult idő – de már nem találtuk ott. A Százszorszép Gyermekház által működtetett játszóház játékait épp akkor pakolták vissza a fák alól, ahová az eső miatt menekítették. A Ki nevet a végén? társasjáték szőnyegét terítették a tér útjára, az óriási dobókockát a kétéves Babecz Botond mutatta meg. Újra kisütött a nap, idecsalogatta a gyerekeket, mi pedig visszafordultunk a Dóm térre. Fölfedeztük a nézőtér mögötti Óra-teraszt: az előadások után koncerttel várják itt azokat, akik szívesen időznének még az ünnepi díszbe öltözött téren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz titkolja megyei listáját

A Fidesz is eldöntötte, kiket indít a megyei önkormányzati választásokon, a listát azonban később… Tovább olvasom