Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Ünneplőben a temetők

Kék-aranyfényű szombat, s ezüstben tükröződő vasárnap. Mindenből kijutott annak a több ezer embernek, aki kilátogatott a temetőbe, rendbe hozni mindenszentekre, halottak napjára hozzátartozóik sírját. Eső ide vagy oda: tegnap már igen sok helyen ragyogtak a mécsesek, a gyertyák.
Most már igazán földíszítve várják a sírkertek mindenszenteket. Fotó: Schmidt Andrea
A Belvárosi temető kapujánál sorban állnak a koszorú- és virágárusok. – Eddig kétszáz vásárló volt. Csúcsforgalomban, szerdán, duplája várható – mondja Stefánné Beke Ágnes. Ragyog a kápráztató napsütésben a világ, a pavilonokban a számtalanféle krizantém, a vajfehértől a liláig, állja a szél meg-megújuló rohamait. Ez a szél már a másnapi eső előszele.

Koszorú, koszorú...

– Bárcsak ilyen maradna az idő! De úgysem marad, bemondta a meteorológia... – így az árus, és egy vevőhöz fordul: – Tessék, van itt minden. Szalmakoszorú, mohakoszorú, tobozkoszorú...
Forgalmas a temető, konvojban haladnak az autók. Idősödő házaspár sírt gondoz. – Szüleim nyugszanak itt, a Dugonics temetőben pedig feleségem szülei. Megyünk oda is – mondja Papdi József.

Vannak, akik nem hozzák, hanem viszik az említetteket – sőt nem csupán az említetteket. – Régen nemcsak virágot, hanem rezet, alumíniumot is loptak, mindent, ami mozdítható – mondja Bezdán Imre, a főbejárat portása. Ám ez az utóbbi ma már, mióta rendőrök, polgárőrök, városőrök sűrűn át- meg átfésülik a temetőt, nem jellemző. Arra is fölhívja a figyelmet: függetlenül attól, hogy ma a romák nyakába szokás varrni mindent, a tolvajok – ha akadnak –, „abszolút vegyesek".

Tolvajok és tűz ellen

– Szeged összes temetőjében jelen vagyunk – mondta Kovácsné Vadászi Erika, a városőrség elnöke. – Sokan a koszorú közepébe rakják a mécsest, elég, ha kicsit belekap a szél, máris lángol a koszorú. Máskor meg elolvad a műanyag mécses, ez okoz sírtüzet. Ebből a szempontból is figyelnek a városőrök a sírokra. Vad Róbert, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hangsúlyozza: a rendőrség, a polgárőrség, a városőrség összehangoltan igyekszik féken tartani a temetői tolvajokat. Azt pedig forgalomirányítással segítik, hogy ne járjon együtt balesetekkel a temetői tumultus.

Összejön a család


Még mindig szombat, az Alsóvárosi temetőben vagyunk. A Dávid család apraja-nagyja sírt gondoz. – Összejött a család, megérkeztek lányomék is, Pécsről – mondja az idős Dávid Ferenc. A pici unoka, Dávid Ricsi még csak szóban segít a sírgondozásban, de esetében nem a részvétel, hanem a jelenlét a lényeg. – Fontos, hogy a gyerekek is tudják, miről, kikről szól mindenszentek, s a halottak napja – beszéli Dávid Katalin, testvér és nagynéni. Raffai Rolandné anyuka helyesel. – Megyünk Vásárhelyre is, ott is élnek hozzátartozóink, vannak halottaink – így Dávid Ferenc. Mekkora kiadást jelent a család számára az ünnep? Nem sokat: – Otthon is nevelek krizantémot, még nagyon régi, nagymamám korabeli fajtát. Vigyázunk a tövekre, ne vesszenek el. Fenyőággal egybekötjük, hozzuk – mondja Katalin asszony.

Emlékek és emberek


– Egyre inkább tapasztalom: mind nagyobb a kultusza mindenszenteknek, halottak napjának – halljuk Popovicsné Molnár Andrea pedagógustól. Hozzáteszi: néhány évtizeddel ezelőtt még nem igazán volt szokás, hogy a gyerekek is együtt menjenek a szülőkkel ilyenkor a temetőbe. Ma viszont mennek, s az együttes jelenlét igazán családi ünneppé varázsolja a megemlékezés napjait.

Alkonyodik az Alsóvárosi temetőben, hunyorogni-világítani kezdenek az első gyertyák, mécsesek. Másnap, vasárnap aztán megjött az eső. Ám az időjárásnak is van belátókészsége: a borult idő, igaz, marad, de az eső délutánra elállt, jöttek-mentek a párás-fűszeres illatban: emlékek és emberek. Rendbe hozva, teljes díszben várják a sírkertek mindenszenteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Gregor József

Köztudott volt, hogy súlyos beteg és visszavonult, mégis döbbenetet okozott a hír: tegnap délután,… Tovább olvasom