Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Urbán András lesz a szegedi Thealter fesztivál díszvendége

Szeged - A július 18-án kezdődő rendezvény közönsége a Jászai-díjas rendező három produkcióját is láthatja - közölte Balog József, a szervező MASZK Egyesület vezetője hétfőn a Tisza-parti városban.
Urbán András rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója lesz a díszvendége a július 18-án kezdődő THEALTER-nek – mondta Balog József, a szervező MASZK Egyesület elnöke a fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján. A közönség a Jászai Mari-díjas rendező három produkcióját is láthatja.

A 24. alkalommal megrendezett kortárs színházi seregszemlén hagyomány, hogy fiatal színészek, rendező- és dramaturghallgatók számára tréninget szerveznek – az idei képzés központi témája az Antigoné. A fesztivál nyitóprodukciójaként Urbán András rendezésében a fiatalok azt mutatják be, hogy az aktuális hatalomhoz való viszony miként alakítható színházi tetté.

THEALTER - 2014

A fesztivál egyik záródarabja is tréningbemutató: a résztvevők Horváth Csaba és Gemza Péter koreográfusok vezetésével dolgozzák föl Antigoné történetét. Urbán András saját társulatával mutatja be a Rózsák című produkciót, amely Tolnai Ottó A kisinyovi rózsák című – a THEALTER-en már játszott – darabjának továbbgondolt változata. Számos fesztiváldíjat nyert Végel László a 20. századi Újvidékről írt Neoplanta című regényének színházi adaptációja.

A darab a vajdasági főváros multikulturális közegét tárja a nézők elé kisebbségi perspektívából Urbán András sajátos, provokatív módján. A darab magyarországi ősbemutatóját követően az érdeklődők a Kossuth-díjas drámaíróval is találkozhatnak a műről rendezett irodalmi beszélgetésen.

Galéria kép

Balog József elmondta, hogy a július 26-áig tartó fesztivál programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy szerepeljen benne az idei évad három-négy legfontosabb kortárs színházi produkciója, több meghatározó külföldi társulat, és bemutatkozhasson az utánpótlás, a legfiatalabb generáció is. A THEALTER központi helyszíne a régi zsinagóga és a kisszínház, de az előadásokkal kilépnek a hagyományos színházi térből, a közönség így idén is láthat utcaszínházi előadásokat. Lesznek felnőtteknek szóló bemutatók is a Rongy kocsmában.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reklámadó: a kicsiket nem érinti az extra kiadás

A lapunkat kiadó Lapcom Zrt.-nek is tízmilliókat kell fizetnie. Tovább olvasom