Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Űrbázis, ufók, csillagok

Pulát a Bárka színház vette birtokba, Öcsön a kőfejtő a világzenészeké, Szőke András a dörögdi húzónév, Apátiban a Petőfi Csarnok telepedett le, Vigántpetend a kézműveseké és „alterkoncert-helyszín", a völgy fővárosa pedig Kapolcs. A legeredetibb azonban a Krétakör űrbázisa.
A legeredetibb a Krétakör űrbázisa. Fotó: MTI
Pulát a Bárka színház vette birtokba, Öcsön a kőfejtő a világzenészeké, Szőke András a dörögdi húzónév, Apátiban a Petőfi Csarnok telepedett le, Vigántpetend a kézműveseké és „alterkoncert-helyszín", a völgy fővárosa pedig Kapolcs. A legeredetibb azonban a Krétakör űrbázisa. Az egykori űrtávközlési központot lakta be a színház. Kihagyhatatlan program, de bajlódik is rendesen a közönség, mert sorszámot kell kérni.

Csak a kiválasztottak és korán kelők juthatnak be este, hogy átéljék a Csillagász álmát. „Ez nem konzerv, ez színház" – írja a programfüzet. Nincs nézőtér, nincs néző sem. Résztvevők vannak, akiket a hetvenes éveket idéző jelmezbe öltöztetett ufók terelgetnek a furcsa térben. Adott egy technikatörténeti érdekesség, az űrtávközlési földi állomás. Ma már műemlék, meghaladta az idő. A hatalmas parabolaantennák, a technikát rejtő épület hihetetlen erővel hat. E talált tárgyakat használja a PreviewLab látványtervező csoport, és részben a falvakban talált élményanyagból dolgozik a Krétakör is. A valójában Pestről jött ufók idegenek. A falu közegével ismerkedő színészek ugyanúgy kívülállók, mint a darabban eljövő, majd integetve búcsúzó „ufók". Idegenek a dombok között az éget pásztázó óriáslavórok – antennák is.

A gabonába köröket hamisítottak, a szántóföldre, a távoli villanypóznákra villódzó fényeket csempésztek, egy hatalmas, guruló hangárba csalják és zárják a nézőket. Nem tudni, hogy a bajuszos, parókás, barna köpenyes ufók közül az, amelyik épp a szemedbe világít zseblámpával, a Kontroll édikéje, Balla Eszter-e. Nem lehet a jelenetekből, akciókból, közönséget tornáztató, ijesztő, nevettető epizódokból kikövetkeztetni a következőt. Azt sem, békén hagynak vagy szerepeltetnek a következő percben. Mert ez színház. Zsinórpadlás, páholy, függöny és szünet nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi onkológián egyelőre nincs szükség várólistára

Másutt van, de a szegedi onkotherápiás klinikán nincs várólista: a rákos betegeket azonnal ellátják.… Tovább olvasom