Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Üres hatást kelt a pláza - a tulajdonos optimista

Szeged - Alakítsák át szórakoztatóközponttá vagy nyissanak IKEA-t - ez olvasóink véleménye arról, hogyan lehetne ismét felpörgetni a Szeged Plaza forgalmát. A legtöbb nagy üzlet már kivonult, a mozi viszont továbbra is vonzza a látogatókat. A tulajdonosok optimisták: jelenleg is tárgyalnak új bérlőkkel.
A fénykor

A 20 ezer négyzetméteres Szeged Plazát 2000. május 23-án adták át. Akkoriban mindenki úgy tekintett rá, mint Szeged új, fedett belvárosára. Az akkor még izraeli tulajdonban lévő bevásárló- és szórakoztatóközpontban 9 mozitermet és 80 különböző nagyságú és funkciójú üzletet alakítottak ki. A tulajdonosi kör és az üzletek aztán többször cserélődtek, az Árkád megnyitása óta pedig szinte minden nagy cég kivonult innen. Jelenleg 40 üzletet jelöl a bejáratoknál elhelyezett térkép, de ezek közül is több megszűnt azóta.
Másfél hét múlva bezár a Szeged Plaza egyik legnagyobb üzlete, a 380 négyzetméteres Alexandra, amely hétfő óta 30 százalékos kedvezménnyel árusítja ki termékeit. A szokásos forgalom többszörösét bonyolítja most az üzlet, de sokan sajnálják, hogy egy újabb kedvelt bolttól kell elbúcsúzniuk.

– Mozi előtt vagy után sokan betértek hozzánk, szerettek nézelődni. Amióta kiderült, hogy bezárunk, nagyon sok visszajelzést kaptunk, hogy nem értik a döntést – mesélte Illyésné Poczik Beáta üzletvezető.

Kivételesen nem helyi specialitásról van szó: több nagyváros plázáiból is kivonul a cég, az üzleteket a Libri veszi át. A profil tehát megmarad, ettől függetlenül többeket így is érzékenyen érintett, hogy egy újabb bezárásról hallottak a város első bevásárlóközpontjában. Lényegében nem sok üzlet maradt ott, ami vonzaná a vevőket.

– Haldoklik az egész, így pedig nincs is hangulata bejönni az embernek. Most is csak moziban voltunk a lányokkal – mondta Börcsök István. Hozzátette: vásárolni csak akkor jön be, ha a Rolandból szeretne valamit, az ugyanis nincs máshol a városban.

Többek véleménye egyébként az, hogy a Szeged Plaza már csak úgy lenne megmenthető, ha ezt a vonalat követnék, vagyis ha olyan üzleteket hoznának ide, ami máshol nincs. Olvasóink körében végzett online közvélemény-kutatásunk során a leggyakrabban az IKEA merült fel, de Kikát is szívesen látnának az épületben. Ha pedig nem álmodunk ekkorát – hiszen ezekhez lényegében az egész házra szükség lenne – Mango és Esprit üzletnek is örülnének.

Üres hatást kelt a pláza - a tulajdonos optimista. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Olvasóink jelentős része azonban már nem is bevásárlóközpontként értelmezné újra a Szeged Plazát: szerintük szórakoztató-központként jobban funkcionálna, hiszen a vidéki plázák törzsközönsége egyébként is a 16–20 éves korosztály. A mozi mellé bárokat, klubokat, vagy éppen biliárdtermeket, családcentrikusabbak játszóparkot álmodtak. Volt, aki sportközpontként látná legnagyobb hasznát pingponggal, squashsal, teremfocival.

Egy biztos: jelenleg – bár az igazgató tájékoztatása szerint 85 százalékos kihasználtságú az épület – üres hatást kelt a Szeged Plaza. Van olyan része, ahol csak kiadó üzlet van, és látszik, hogy a helyiségeket már szinte bármire értékesítik: láttunk tánctermet, sőt irodát is. Az üzemeltetők azonban optimisták.

– Új bérlőkkel tárgyalunk, a nyár azonban megakasztotta ezt a folyamatot – mondta el Holecska Ildikó igazgató. – Az azonban már biztos, hogy az egykori C&A helyén augusztusban megnyílik egy 1500 négyzetméteres fitneszterem.

Arra a kérdésre, nem tud-e vonzó lenni a bérlők számára, hogy a Szeged Plaza vasárnap is nyitva tart, az igazgató azt mondta: nem minden bérlő szeretne élni ezzel a lehetőséggel. Akik azonban nyitva tartanak, előnyként értékelik – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

731 migráns

731 illegális bevándorlóval - köztük 135 gyermekkel - intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel… Tovább olvasom