Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Üresek a boltok és a pénztárcák

Szeged - Üres üzletekkel és a minél olcsóbb élelmiszert kereső emberekkel találkoztunk a hét végén Szegeden. A decemberi fizetéseket szinte mindenki megkapta még az óévben: az ünnepi kiköltekezés után már január utolsó harmadában alig van pénzük az embereknek.
– Napi ezer forintból élek és még vagy két hét van fizetésig – mondta Lengyel Gábor. A fiatalember egy magánvállalkozás alkalmazottja: decemberi fizetését még karácsony előtt megkapta. A nagy vállalatok, de az önkormányzati intézmények munkavállalóinak is legkésőbb az óév utolsó munkanapján utalták járandóságukat: az ünnepi kiköltekezést a következő fizetésig a hosszú és pénztelen január követi.

– Ha naponta húszan fordulnak meg nálunk, már sokat mondok – árulta el Sisák Gizella. A Sík Sándor könyvesbolt vezetője elmondta: az idei január forgalma még az elmúlt évekhez képest is gyengének számít. – Az öt évvel ezelőttihez képest húszszázalékos a visszaesés – mondta. Az üzletvezető ezt nem csak a karácsonyi kiköltekezéssel magyarázza: az emberek a napokban kapják-kapták kézhez a tavalyihoz képest megemelt közüzemi számláikat.

A Szeged Plazát a nagy leértékelések ellenére sem rohamozták meg a vásárlók a hét végén.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Csak az áramért kétezer forinttal többet kell fizetnem, mint decemberben, hogy a fűtésszámláról már ne is beszéljek – panaszolta Hegedűs Anna. Az asszony elmondása szerint nem költekezik felelőtlenül, ám az ünnepek az ő pénztárcáját is lemerítették. – Az akciós termékeket nézem, a piacon pedig szokásomtól eltérően megpróbálok alkudni.

Ezek után meg sem lepődtünk, hogy nem csak a könyv számít luxuscikknek január utolsó harmadában. A pláza üzleteiben például a 30–70 százalékos leárazások ellenére is meglehetősen mérsékelt forgalmat tapasztaltunk a hét végén. Leginkább a bevásárlóközpont padjain ülő és beszélgető embereket láttunk. A moziban és a kávézóban bőven akadt szabad hely.

A Mars téri régi csarnokban ugyan sokan voltak szombat délelőtt, ám a drágább sertés- és marhahúsok az egész kakasokhoz és kacsákhoz hasonlóan kevés ember kosarában kötöttek ki. Annál többen érdeklődtek a húsos csont és az egyik legolcsóbban kínált csirke far-hát iránt.

– Hogy azért hús is kerüljön az asztalra – magyarázta Piroska, aki már csak utóbbit engedheti meg magának január végén.

Olvasóink írták

 • 11. ukuku 2008. január 21. 18:41
  „Ebben igazad van, de ezeknek már nem szabadna luxuscikknek lennie. Igen addig nyújtózkodjunk, amíg a takaró ér. Vegetálnak is az emberek, de fárasztó, hogy az egész életük erről szól. Szégyelheti magát ez az ország...”
 • 10. skorpio21 2008. január 21. 11:47
  „Lehet,hogy még mindég nem sikerült megérttetnem sokakkal,amit szerettem volna mondani.(nem születtem médiagurunak)
  Nem a "sajnáltatjuk magunkat"-ról van szó.
  A megszokásról! Amikor jobban ment az ország szekere,(és a lakóié is) akkor is ugyan ezk a panaszok voltak.
  Én se büszkélkedhetek kiemelkedő fizetéssel (sőt),de bízok benne,hogy lesz még jobb is.Viszont addig nem veszek új autót,plazmatévét és nem használok 3 rétegű illatosított wc papírt sem! Még akciós hitelből sem!”
 • 9. hát 2008. január 21. 11:01
  „sajnálatos, hogy vannak akik azt hiszik, hogy folyamatosan sajnáltatjuk magunkat. itt nem erről van szó. hanem arról, hogy sokan nem látják az alagút végét.
  igen karácsonykor vásárolunk, mert mindenki szeretné meglepni szeretteit valamivel./itt most nem luxus dolgokra kell gondolni/.
  csalóka az ilyenkor mért költekezési index! ugyanis egy évben elviekbe 3 szor vesz az ember a szerettének ajándékot! névnap, születésnap ,karácsony. a karácsony esik mindenkinek ugyanarra a napra!
  a másik: sajnos sokan napról, napra élnek! pedig dolgoznak napi 12-16 órát is akár. adóznak, rezsit fizetnek! és mégis felkopik az álluk! ők nem tudják leköltségelni az életüket. nekik mindenért meg kell adózni.
  a másik: olcsó húsnak híg a leve! -itt az olcsó termékekre gondolok. pl: kínai sportcípő párja 2500-2800 ft, ami 3 hónap alatt tönkre is megy. tehát 1 évben 4 cipő kell. az ugyen 10000-12000,-ft egy évben. tehét nem spórol rajta!
  a másik: én nem vagyok gazdag: de akkor sem fogom megvenni a neve nincs tejet, megveszem bizony a normálisat! egyszer élek ezen a bolygón, ha ezt is megvonom magamtól, akkor mondja meg nekem valaki mi a fenének élek, dolgozok, vagyok?
  szomorú dolgok ezek és sajna és sem nagyon látom az alagút végét. de hátha itt valaki igen.”
 • 8. skorpio21 2008. január 21. 11:00
  „Szerintem Markóné "fórumtársam" és én sem beszétünk arrol mennyire elégedettek vagyunk!Csupán arrol volt szó,hogy 5 évvel ezelőtt a gazdaságunk se itt tartott ahol most,és a fizetésekért is többet tudtunk vásárolni mint manapság!Hogy az emberek többsége ugyan úgy(ha nem jobban) panaszkodott,mint mostanság!
  Ebben az országban nég nem hallottam mást csak panaszt,ha jobban mentek a dolgok,ha rosszabbul!Itt,ha valakinek többszázezres fizetése van még jobban panaszkodik,annál akinek lassan (tényleg) kenyérre sem telik!”
 • 7. dondongó 2008. január 21. 09:23
  „Igenis, még jobban összehúzzuk magunkat. Egyelőre a 200 forintos kenyérről, valamint a 250-300 forintos tejről még nem sikerült lemondanunk, a hidegtűrő képességünk is javításra szorul, a tömegközlekedés helyett át kell állnunk a joggingolásra (2felnőtt+2 diákbérlet majd´ 14 ezer forint, de már dolgozunk a projekten, Markóné és skorpió 21 nevű elégedett hozzászólóinkat megnyugtatandó.”
 • 6. p79 2008. január 21. 09:10
  „Az APEH csak egy plusz adalék.

  Csehország gazdaságát nem ismerem, de azt tudom, hogy a lengyelek milyen válságból lábaltak ki anno a 80-as évek végén. Megfékezték a közel 700%-os (!!!) inflációt, sikerült stabilizálniuk az árfolyamot, valamint támogatták a kis- és középvállalkozásokat. Az, hogy most Lengyelország itt tart, köszönhető többek közt a politikának, a lengyel mentalitásnak, a gazdasági stabilizációnak, és még ezer egy dolognak. Viszont: próbálj ki mondjuk egy lengyel mustárt, meg egy magyart (Globus, Univer), vagy nézz meg valamilyen más élelmiszert (húsárut, bármit). Szerinted versenytársa a magyarnak? Oké, hogy olcsóbb, viszont az esetek többségében annyival sz.rabb is.

  Ami meg a kínaiakat illeti: ott van például Olaszország. A kínaiak szinte minden olasz árut lemásoltak, kezdve a cipőktől a fodrász székekig (amit kb. fele vagy negyed annyiért árulnak, de 10x rosszabb minőségben). Amit meg nem, azt meg segítettek az olaszok tönkretenni...gres lapok, járólapok: az olaszok több gyártósort kihelyeztek Kínába, és jórészt ott állítják most elő ezeket a termékeket...jóval gyengébb minőségben (merthogy a technológia nem maradt ugyanaz)! Ha elmész egy barkácsáruházba gres lapot vásárolni, amin az van feltüntetve, hogy: Made in EU, abban 99%-ig biztos lehetsz, hogy kínai! És nézd meg, hogy áll most az olasz gazdaság: kb. mint a magyar...”
 • 5. marko lászloné 2008. január 21. 09:08
  „Emberek! Elfelejtettétek már a régi közmondást? Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! A karácsony sem ok arra, hogy ész nélkül költekezzetek,mert az ünnep és az ajándékozás nem arról szól, hogy sok pénzért sok mindent összevásároljatok.”
 • 4. jikanv 2008. január 21. 08:29
  „A Baj AZ az APEH naci szervezettel es megbizojaval van az allammal. Nem a kinaiakkal meg a csehekkel meg a lengyelekkel.

  Kifogast talalhattok ezer szamra. A lengyel es a cseh miert tudja olcsobban adni mint a magyar?? Mert a naci APEH nem veszi el tole mindenet. Ahol az adookkal ki raboljak a nepet ott penzt nem is lehet csinalni mert egy ceg se tudja a sajat megelheteset meg engedni.

  A cegek nem tudnak arut vagy nyersanyagot tartani raktaron mert az nem forgo toke tehat halott penz. Egyik boltos se tud jo minosegu arut tartani mert az halott penz ha nem kel el rogton es azt egy bolt se tudja megengedni magyrarorszagon hogy a penze aruban a raktarban fekudjon mert nem lesz mibol az adot fizetni mikor a naci behajtok jonnek erte.

  Tehat nem a kinaiak felelosek az olcso arukert hanem az emberek mert azok nem veszik a draga arut. Mond az embereknek hogy ne az olcsot hanem a dragat vegyek mert a magyar gazdasagot teljesen tonkre teszik. Nezd mit mondanak.

  Nem kell kozgazdasagi diplomanak lenni ahhoz hogy mindenki tudja hogy a magas ado zarja le az orszagot.
  A hulye is tudja mitol van.

  Na Amen ratok es adozzatok vagy lazadjatok

  Bennem bizhattok en Doktor vagyok!!!”
 • 3. p79 2008. január 21. 08:20
  „skorpio21: Hidd el, a legtöbben nem járnak síelni és nem esznek téliszalámit, legfeljebb nyaralni jutnak el úgy kétévente egyszer. A kereskedelemben dolgozom, úgyhogy pusztán a nyers statisztikai adatok alapján mondhatom: a tavalyi Karácsony negatív rekordot döntött. És ez nem egyedi eset: több boltvezető ismerősöm is hasonlókról számolt be (természetesen most nem az elektronikai áruházakról beszélek). Ami vásárlás történt, azok közt rengeteg volt a hitelre történő, és általában a gyengébb minőségű, olcsó termékeket választották.
  Az autó eladásokról pedig: igen, hazai viszonylatban igen nagy mennyiségben adnak el még mindig autót. Viszont amit az XY márkakereskedésben dolgozó barátom is meg tud erősíteni: ez előző évekhez képest visszaesett az új autók iránti kereslet. Illetve egy valamiról feledkeztél még el: a legtöbben ész nélkül, hitelre vették a járgányokat, és ezek közül többen is bebukták: több tízezren nem tudták fizetni a részleteket. Nézd csak meg a márkakereskedéseket, autópiacokat: óriási számban találhatsz 1-2 éves járgányokat (többek közt emiatt is visszaesett az új autók eladása)...”
 • 2. p79 2008. január 21. 07:51
  „Nagy dolog...ha még valaki nem vette volna észre, ez a tendencia évről évre rosszabb. Az okát is meg tudom mondani: Magyarország iparának jórésze kezd tönkre menni (Európai mintára pedig azok a cégek, amelyek még viszonylag stabil háttérrel rendelkeznek, kihelyezik a gyártást Kínába). Az élelmiszeren kívül mondjon valaki egy olyan iparágat, aminek nagy része nem Kínai (!?). Ha meg élelmiszer, akkor ott vannak az olcsó, cseh, lengyel stb. kaják. Sajnos sokan még mindig nem jöttek rá, hogy a kínai áruk vásárlásával egyre nagyobb elszegényedés várható az országban. Most kaptam születésnapomra egy drága magyar nyelvű albumot, és mit olvasok rajta: "a nyomás Kínában készült". Vagyis most már a könyvipar is Kínába költözik. Na mindegy. Lehet majd a következő Karácsony alkalmával is több milliárdért vásárolgatni a sok hitvány minőségű kínai cuccot; aztán meg buta tekintettel állni az újév kapujában, hogy megint egy rakás cég ment tönkre (vagy csak létszámcsökkentést eszközöltek), nekünk meg egyre kevesebb pénzünk maradt...”
 • 1. skorpio21 2008. január 21. 07:35
  „Amióta az eszemet tudom.... de ne menjünk ennyier messzire!
  A rendszerváltás óta nem emlékszem arra,hogy kis hazánkban
  az emberektől azt lehetett volna hallani,hogy igen, elégedett vagyok a sorsommal,vagy a fizetésemmel,van új autóm,el tudok menni nyaralni,sielni,néha még téli szalámit is tudok venni!
  Pár éven belöl hihetetlen mennyiségű új autót adtak el az országban,rekordot döntött az ünnepek előtti bevásárláskor elköltött pénz összege,az utazási irodák nem győzték kiszolgálni az utazni szándékozókat!
  A emberek megszokásból-e,vagy joggal,de akkor is panaszkodtak ,
  miből fogják kifizetni az áremelés után a rezsit,az élelmiszert,a bérleteket!?
  Szerény számításaim szerint most érkezett el a panasz ideje!
  És még mindég nem mindenkinek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatások, sokmilliárdos tételek

Szeged - Pénteken szerkesztőségünkbe látogatott Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési… Tovább olvasom