Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Urnát talált egy horgász

Hamvakkal teli urnát talált Szegeden egy horgászó férfi a Tisza-parton, a Belvárosi hídtól nem messze. A rendőrségen péntek este azt mondták neki, vigye a talált tárgyak osztályára, de az a hét végén zárva van. Az önkormányzatnál megdöbbentek az urna láttán, de némi tanakodás után átvették.
Hencz Imre a Tisza-parton bukkant rá az urnára. Fotó: Karnok Csaba
– Horgásztam, egyszer csak a lábam mellett egy sötét színű, henger alakú valamit vettem észre. Akkor még nem tudtam, hogy mi lehet az. Felemeltem a vízből, éreztem, nem üres. Megráztam, csörgött. Már sejtettem, hogy egy urnát sodort a partra a Tisza. Az oldalán látható feliratot elolvasva pedig minden kétségem eloszlott – elevenítette fel a hét végén történteket a szegedi Hencz Imre.

A fiatal szegedi férfi a Belvárosi hídtól talán kétszáz méterre, péntek este találta az urnát. Miután kiemelte a vízből, azon tanakodott, mit tegyen. Felhívta a rendőrségi ügyeletet, ahol azt mondták neki, „mivel az állampolgárral már nem tudunk beszélni, sem kihallgatni", vigye a hamvakat a talált tárgyak osztályára. A hivatal szombaton és vasárnap zárva van...

A fekete színű urna oldalán, fehér vignettán a Szegedi Krematórium felirat alatt több adat is olvasható: az elhunyt neve, elhalálozásának és hamvasztásának napja, valamint egy SZ betűből és öt számból álló sorszám. A férfi, D. J. szeptember végén halt meg, és kilenc nappal később hamvasztották el.

A Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. honlapján a mindenki számára hozzáférhető nyilvános adatbázisban egyetlen D. J. szerepel, de kizárt, hogy az ő hamvait tartalmazó urnát találták meg, hiszen a kft. nyilvántartásában szereplő férfi 37 éve halott. A Testamentum Kft. éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszámán nem tudtak semmilyen információt adni, azt tanácsolták, hétfőn próbálkozzunk.

Hencz Imre három napig hordozta magával az ismeretlen halott hamvait. Családtagjai nyugtalanul, borzongva feküdtek le – egy házban az ismeretlen halottal.

A városházán tegnap hivatalosan átvették a hamvakat tartalmazó urnát. Fotó: Karnok Csaba
– Meg sem fordult a fejemben, hogy az urnát visszadobjam a Tiszába. Nem tudom, hogyan kerülhetett a vízbe a két és fél hónapja meghalt férfi hamvait tartalmazó urna, de ez nem normális, az biztos – mondta Hencz Imre.

Szegeden D. J. néven egyetlen telefonszámot tartanak nyilván. A vonal túlsó oldalán azt mondták, családjukból senki nem halt meg szeptember végén, nem tudják, hogy kinek a hamvait sodorta a folyó a partra.

Hencz Imre tegnap reggel a szegedi önkormányzat Huszár utcai talált tárgyak osztályán megpróbálta leadni az urnát, de onnan a Széchenyi téri ügyfélszolgálathoz irányították. Az általános igazgatási iroda vezetőjét, Ácsné dr. Gunda Juditot és kollégáit megdöbbentette, hogy a belvárosi Tisza-parton találtak egy hamvakat tartalmazó edényt. Az urnát végül átvették, Hencz Imre pedig azt kérte, ha nem lesz meg a gazdája, ne keressék, nem tart igényt a becsületes megtalálókat megillető talált tárgyra.

A Szegedi Temetkezési Testamentum Kft. ügyvezető igazgatója, Hódi Lajos közölte, tudják, hogy ki, melyik temetkezési vállalkozás rendelte meg tőlük a hamvasztást, de adatvédelemre hivatkozva nem mondta el, hogy melyik társaságról van szó. Hódi Lajos annyit azért elárult, hogy ha tőlük rendelnek meg Tiszába szórásos búcsúztatást, akkor a hivatalos dokumentumok birtokában, megfelelő körülmények között a tápéi kompról szórják a hamvakat a folyóba, azaz nem az urnát dobják a vízbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú hatvan közalkalmazottól

A városi fenntartású bölcsődékben, óvodákban és iskolákban 8 százalékkal kell többet fizetni jövőre… Tovább olvasom