Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Uszályokból készül a bárkahíd a Tiszán

Szeged - Folyamatosan épül a Tisza-híd az M43-as autópálya nyomvonalán, januárban megkezdték az úgynevezett bárkahíd hídfőinek építését is. Ez az ideiglenes szerkezet biztosítja majd az építkezés miatti forgalom lebonyolítását a Tisza két partja között.
Az időjárás december második fele óta hátráltatta az M43-as autópálya építését. Az első szakaszon, az 5. és a 47. számú főút közötti részen például a fagyok, majd az azt követő olvadás miatt nem tudtak földmunkákat végezni a kivitelezők, ugyanakkor a közművezetékek kiváltása folyamatos volt – foglalta össze az elmúlt hónapban történteket a sztrádaberuházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője, Fazakas Orsolya.

A második szakaszon viszont folyamatosak a Tisza-híd építési munkálatai. A jobb parton, az úgynevezett 5. támasznál elkészült a pillér felmenőfal vasszerelése. A 6. támasznál folytatták a földkiemelést és a víz alatti betonozást, a szerelőbeton készítése is folyamatos. A bal parton a 8. támasz cölöpözési munkálatain is dolgoznak a kivitelezők. A Tisza-híd építési területén az esőzések ellenére is tart a munkaterületek kialakítása, homokkal való feltöltése. A kivitelezők 1-1,5 méter vastagságban hordják fel a homokot a cölöpösszefogók mellé.

A leendő hídnál állnak legjobban a munkákkal. Fotó: Karnok Csaba
A leendő hídnál állnak legjobban a munkákkal.
Fotó: Karnok Csaba

– Januárban megkezdték a bárkahíd, vagyis az uszályokból összeállítandó híd hídfőinek földmunkáját is – tájékoztatta lapunkat Gyöngyösi István, a Hídépítő Zrt. építésvezetője. Erre a bárkahídra azért van szükség, hogy a két part közti összeköttetést biztosítsák. Egy 40 és egy 80 méteres uszályt állítanak egy vonalba, hogy azokon áthaladhassanak a gépjárművek. Az elkövetkező napokban a Szeviép Zrt. kikotorja a folyómedret, és február végére összeállítják a bárkahidat, amelynek szerkezete már a téli kikötőben van.

Folyamatosan dolgoznak a kivitelezők a folyónál. Fotó: Karnok Csaba
Folyamatosan dolgoznak a kivitelezők a folyónál.
Fotó: Karnok Csaba

Amit nem akadályozott az időjárás: a 47. számú főúti csomópontban kivágták a területen lévő erdőt, a harmadik szakaszon pedig január folyamán elkészítették a közúti hidak próbacölöpözését. Hamarosan megkezdődhetnek a műtárgyak próbacölöpözési munkálatai is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Házasság hete Szegeden

Szeged - Tegnap este a házasság világnapján rendezett fáklyás felvonulással megkezdődött a házasság… Tovább olvasom