Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Úszni tudóknak is veszélyes a Tisza

Szeged - Tisztelni kell a folyót, és csak úszni jól tudó, józan személyek mehetnek bele - ahol van kijelölt fürdőhely. Így foglalta össze a tiszai fürdőzés szabályait Seller András. A vízi mentők vezetője hozzátette: a mentés szakfeladat, a hozzá nem értés csak nagyobb tragédiához vezet - ahogyan azt a hét végi, gyálai eset is mutatta.
 Mindhárom holttestet megtalálták

Vasárnap délután a gyálai tragédia harmadik áldozatának holttestét is megtalálták a búvárok. Mint megírtuk, két gyereket vasárnap délben emeltek ki a folyóból. A harmadikat még órákig keresték, a Magyar Szó értesülései szerint végül délután 4 órakor, a két másik áldozattól valamivel lejjebb bukkantak rá. A szombati keresés azért volt sikertelen, mert egy téves információ miatt rossz helyen kezdték meg a folyószakasz átvizsgálását.

Három gyerek fulladt bele a Tiszába szombaton Gyálán. Mint arról már helyszíni tudósításunkban beszámoltunk, a magyar határ menti szerbiai kis faluban a 12–14 éves fiatalok tiltott helyen mentek a vízbe. A lány még úszni sem tudott, úgy sodorta el a folyó. Két fiú ugrott utána, hogy kihúzzák – ők is odavesztek.

Egy héttel ezelőtt Szegeden is kísértetiesen hasonló eset történt: két 12 éves a Laposnál ment a folyóba, és ott bajba kerültek. Egy horgász mentette meg őket. – Ott is kevésen múlt, hogy mindhárman belefulladjanak – mondta Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke, aki szerint kivétel nélkül az emberi felelőtlenségre vezethetők vissza a tragédiák.

– A felnőtt példamutatással kezdeném a sort. Sokan kommentelnek ilyen témáknál úgy, hogy nekik „joguk van" bemenni a Tiszába. Egy gyerek azonban nem tud jó és rossz között különbséget tenni, csupán a felnőtt mintát követi.

Márpedig Szegeden egyetlen kijelölt fürdőhely van csak a folyón: a Partfürdő szabad strandja. – A Lapos és a Sárga régen szintén az volt, ma már azonban ezeken a helyeken ugyanúgy tilos a Tiszába menni, mint a negyedik kedvelt helynél, a hajójavító alatti kanyarban, Tápén. Erre jogszabály van, így nincs értelme vitatni – mondta Seller András.

A mentőöv képesítés nélkül is használható, de élővízből csak az próbáljon fuldoklót menteni, akit erre kiképeztek. Fotó: Schmidt Andrea
A mentőöv képesítés nélkül is használható, de élővízből csak az próbáljon fuldoklót menteni, akit erre kiképeztek.
Fotó: Schmidt Andrea

De még a kijelölt fürdőhelyen sem mindegy, ki vállalkozik a tiszai úszásra. – Sokan azt hiszik, tudnak úszni, de az, hogy egy medencében végigtempóznak 200 métert, még nem jelent tudást – hangsúlyozta a vízi mentők vezetője. – Egy medencében nincsenek hullámok, áramlat vagy uszadék, és átlátható a víz. Ha valaki ott vizet nyel, ki tud kapaszkodni a kötélre. A Tiszában, de akár a Balatonban is viszont ha bármi történik, nincs menekülőút. Ha pedig valaki bepánikol, kapkod és netán gégegörcsöt is kap, már menthetetlen, ha elmerült. A Tisza 2-3 kilométeres óránkénti sebességgel folyik, és mivel átláthatatlan, azt sem lehet tudni, hol keressék a fuldoklót, hogy a felszínre hozzák.

Seller András ezért nemcsak a biztos úszástudást említette, mint az élővízben való úszás alapfeltételét, hanem a tiszta tudatot is. – Az alkohol, drog vagy gyógyszer is jelentősen befolyásolhatja a körülményeket, még egy kiváló úszó is odaveszhet bódultan. Szombaton kora reggel például egy kollégám, aki nem tudott már mit csinálni, biztosította mentőcsónakkal két ittas személy átúszását a folyón, akik a Szabadság úszóház fölötti partszakaszról az újszegedi Partfürdőn lévő szabad strandra igyekeztek. Ők szintén az életüket kockáztatták ezzel az akciójukkal.

Arra a kérdésre, kinek érdemes a bajbajutott ember után ugrani, a vízi mentők vezetője azt mondta, képesítés nélkül csak az eszközös mentés javasolt – például egy faág benyújtásával, ha mentőgyűrű vagy mellény nincs a közelben.

– Gyálán is egy élet további kettőt követelt. Azt, hogy hogyan kell egy fuldoklóhoz nyúlni, hogy a segítőt ne rántsa magával, százórás képzésen oktatják. Az önmentést viszont, azt gondolom, minden iskolai úszásoktatás keretében meg kellene tanítani – már ez is nagy segítség lehet adott esetben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HÁM művésztelep: tizenkét éve az egység jegyében

Külön boldogság számomra, hogy a családomat, a feleségemet és a kiskutyámat is magammal hozhatom - mondta Várhelyi György szobrász. Tovább olvasom