Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Úszó munkagépek a Tiszán

Egy hónapja fúrtak Szegednél a Tisza alatt, tegnaptól pedig ásnak. Ismét szennyvízátvezető csőrendszert fektetnek majd le. A gyermekklinika és a Heavytex között két uszály és hatalmas ásómunkagép foglalta el a Tiszát. A decemberben befejeződő munka idején csak két napra lesz hajózási zár.
Már dolgozik az úszó ásómunkagép a Tiszán. A Szeviép Rt. munkatársai a terveket nézik át. Fotó: Karnok Csaba
A Szeviép Rt. Tiszasziget és Hattyastelep között egy hónappal ezelőtt már átfúrta a Tiszát a mederfenék alatt. Ezt követően két vezetékrendszert fektettek le, ami majd a szennyvizet szállítja az újszegedi oldalról Hattyas felé. A most épülő szennyvíztisztítók között már két 350 méteres csővezeték húzódik.

Mint korábban írtuk, a folyó felső szakaszán, a gyermekklinika és a Heavytex közötti részen is átvezetnek egy csőrendszert, ami a felújítandó átemelőket köti majd össze. A munkák tegnap kezdődtek el, de ezen a szakaszon a cég az árvízvédelmi szabályok miatt nem fúrhat. Ezáltal a munka jóval tovább tart, mint Hattyastelepnél, ahol nyolc óra alatt végeztek a fúrással. Oltványi József divízióigazgató elmondta: tegnap egy cölöpös úszómunkagép és két uszály valamint horgonyzó bárka és mentőcsónak foglalta el a terepet. Először a második világháborúban lebombázott vasúti híd roncsait távolítják el a mederből és csak ezután kezdődik a csőágy kikotrása a mederfenék alatt négy méterrel. A kiásott anyagot önürítős uszállyal a szegedi oldalon elterülő Boszorkányszigetre hordják és ott tárolják. Majd visszaszállítják és 2,5 méter magasan befedik a háromszáz méter hosszú 600 milliméter átmérőjű csövet. Ebben vezetik a szennyvizet egy oldalról a másikra.

Ezt követően egy búvárhajó is megjelenik a Tiszán: a búvárok a szegedi oldalról egy 1400 milliméter átmérőjű vezetéket fektetnek le a sodorvonalig, amiben majd a csapadékvíz folyik a folyóba. A hónap végén, a behúzás idején két napra teljes hajózási zárat rendelnek el. A többi munkafolyamat idején csak hajóút elterelés és szabályozás lesz – tudtuk meg a divízióigazgatótól, aki elmondta: a munkát várhatóan decemberben fejezik be ezen a szakaszon, ami a négymilliárdos beruházás egyik része, és kapcsolódik a szegedi csatornázási programhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlat nyílik a bankokban

Az utóbbi években hazánkban is terjed az üdvözlendő gyakorlat, hogy a bankok ügyféltereiben,… Tovább olvasom