Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Utakat építettek a lakók megtartásáért

Mórahalom - Bekötőútjainak javítására nyert 144 millió forintot Mórahalom még 2005-ben az Európai Uniótól. Az összesen 160 milliós beruházás közvetve munkához juttathatja a tanyákon élőket.
Mórahalom népességmegtartó képességének fokozása és a város útjainak tehermentésítése volt a célja annak a pályázatnak, amelyet a város a négy- és ötszámjegyű önkormányzati bekötőútjainak minőségi fejlesztésére, szilárd burkolattal való ellátására nyert uniós pályázaton.

Az összesen 160 millió forintos beruházás magában foglalja a több tízezres forgalmat lebonyolító Vásártér, valamint az Agrár-Ipari Park közvetlen környezetét. Az új útszakasz egyrészt megoldotta a közlekedést a mezőgazdasági gépek és egyéb járművek számára a művelés alatt álló földterületekhez, másrészt jelentősen javítja a projektben partnerként résztvevő két település – Zákányszék és Ásotthalom – elérhetőségét. A beruházással kiépült egy, a városközpontot elkerülő úthálózat első eleme, így a belvárosban is csökkent a forgalom.

Egy uniós forrásból épített mórahalmi bekötőút. Fotó: DM/DV
Egy uniós forrásból épített mórahalmi bekötőút.
Fotó: DM/DV

A térség lakosságának 30 százaléka tanyákon él. Egy felmérésből kiderült: 65 százalékuk az úthálózat hiányát tartja a legjelentősebb problémának. A külterületi lakók közül kerül ki a munkanélküliek jelentős hányada – a jó minőségű út az ő esélyeiket duplán javíthatja a munkaerőpiacon. Egyrészt egyszerűen azért, mert a munkába járáshoz elengedhetetlen a megfelelő közlekedés, másrészt mert az ipari park fejlesztése, a helyi feldolgozás megerősítése új munkahelyeket teremt.

Tények

A projekt elnevezése: Mórahalom népességmegtartó képességének növelése önkormányzati bekötőutak fejlesztésével.
A megvalósulás helye: Mórahalom.
A pályázat összköltsége: 160.000.000 Ft.
Uniós támogatás: 144.000.000 Ft.

De nem csak a tanyán élők megélhetését javítja az úthálózat. A város lakosságának döntő többsége mezőgazdasági termelésből él: a földekre vezető utak minősége pedig a munkagépek amortizációjának ütemén keresztül közvetlen hatást gyakorol a mezőgazdasági termelésre. Az úthálózat biztosítja ezen kívül az ipari parkban működő vállalatok és vállalkozók számára a gyorsaságot és a közlekedés kiszámíthatóságát.

Az utak a már jól működő szolgáltatások fejlesztését is szolgálják. A halmozottan hátrányos helyzetűek, a külterületeken élő idősek és gyerekek gondozását ellátó tanyagondnoki szolgálat hatékonyabban dolgozhat, ha könnyebb megközelíteni a gondozottakat. A beruházás a környezetre is hatással van: korábban a gondozatlan utak mellett nem kaszálták rendszeresen az allergén növényeket, és a szabályozatlan gazdálkodás, erdőirtás miatt erős volt a defláció. Most viszont az út mellé telepített fák megakadályozzák az útszélen növő parlagfű további elburjánzását, és szabályozzák a szél felszínalakító munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esterházy-darabbal jön a Vígszínház Szegedre

Szeged - Székhelyi József önálló esttel – közérzeti álnaplóval – búcsúzik a… Tovább olvasom