Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Utánozzuk a nagyokat, a kamu is elmegy

Szeged - Szűk nadrág és bő ing – ez most a divat Szegeden. A Kárász utca környékén néztünk szét, minden harmadik lányon hasonló összeállítást láttunk, dorkóval vagy magas sarkúval. A minőség nemigen számít, a kamu is elmegy (tisztelet a kevés kivételnek). Nem csoda, ha egy lány sem beszélt szívesen arról, éppen mi van rajta.
Nem gondoltam, hogy szinte lehetetlen küldetésbe kezdek, amikor kitaláltam: "divatkommandósat" játszom Szeged belvárosában. Fotóriporter kollégámmal együtt felkerekedtünk, és olyan lányokat kerestünk a Kárász utcán és környékén, akik megállnák a helyüket bármelyik európai nagyvárosban, vagyis van stílusuk, ízlésük, és igényük a minőségre.

– Ááá, most nem szeretnék szerepelni – utasított vissza egy 20 év körüli, gesztenyebarna hajú lány. Szűk, fekete nadrág és egy bővebb, bézs színű ing volt rajta, fekete, bőr hatású dzsekivel, bokacsizmával és közepes méretű, fekete táskával.

A fent leírt összeállításból több variációt láttunk: kockás inggel és egyszínű fehérrel, hosszú szárú csizmával, tornacipővel, magassarkúval, barna bőr- vagy farmerdzsekivel, esetleg blézerrel – mégis kissé sutának, "olcsónak" tűnt, "a magazinban láttam, megpróbáltam lemásolni, de nemigen sikerült" érzést keltette majdnem mind. Nem csoda, ha inkább nem beszéltek róla...

Fotó: Frank Yvette
Az ízlés nem pénztárcafüggő.
Fotó: Frank Yvette

A márkajelzéseket nem láttuk, de csak minden tizedik lány ruhája tűnt minőséginek. Szemügyre vettük a táskákat: a nagyobb méretű, általában fekete és barna színűből láttuk a legtöbbet. Jöttek a kamu világmárkák, az elcsúszott LV-monogramok, virágos táskák és a ránézésre piacos Guccik. Egyedül a perzsa lányok fejére tekert Burberry kendők és a fiúk nadrágját díszítő Hermes övcsatok jelezték: a valódi világmárkák is jelen vannak a megyeszékhelyen.

– Szegeden nincs normális üzlet. Ha minőségi márkát akarok vásárolni, felmegyek Pestre – szögezte le a szőkés hajú Kitti, aki a nagyvárosi márkák üzletei mellett a turkálót sem veti meg. Azt mondta, nem mindig pénztárcafüggő a "jó cucc", és inkább egyedit vásárol, mint tucatot.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. iRon 2010. június 02. 22:20
  „anyám!! emberek a cikk nem arról szól hogy az újságírónő hogy öltözik mit vesz vagy nem vesz fel!!!
  mi lenne ha egyszer elvonatkoztatnánk az újságírótól és megpróbálnánk a szövegértésre fokuszálni?? menni fog???”
 • 86. bambinaXX 2010. március 25. 04:51
  „41 greg! Tévedsz: a telóból egyre kisebb.. és azt is cserélheted évente, h "menő" légy. :(

  Azért jönnek az újabb trendek (és nem a minőség, állandóság a cél), hogy jól megéljenek belőlünk-nem a távolkeleti varrónőkre gondolok.. közben elárasztjuk környezetünket rengeteg szeméttel.. mert trendinek kell lenni!.. mert különben lemaradsz!..
  Sztem a kamaszkor után a legtöbb ember rátalál a stílusára.. majd időnként felülbírálja - pénztárcától függően..
  sajnos nálunk jellemző a márkabuziság, amit külföldön ennyire nem tapasztaltam.. Vajon a 40év márkahiánya miatt?”
 • 85. maradando 2010. március 25. 00:50
  „85.persona
  Elment öltözni !! Majd visszajön,ha visszatapsoljuk. :-))”
 • 84. persona 2010. március 24. 21:37
  „Hová lett a szőke csaj? :)”
 • 83. !B 2010. március 24. 19:56
  „Az ilyen felfogásúakat, mint ez a cikk író "személyiség" kellene jól megütögetni. Nem hittem a szememnek komolyan,mikor megláttam ezt a cikket. Undorító. Váltsál szakmát.Valami értelmesebb dologról kellene írni ha már újságírónak nevezed magad!!!!!!!!”
 • 82. maradando 2010. március 24. 13:24
  „71.
  Vaginaboy látod ezért jó a naturista strand,ott tudod kivagy:és nem a ruha teszi az embert !
  Ott nincs divat. Legfeljebb jótestű "díva" ! (A napszeműveg öltöztet.) :-))”
 • 81. toxor01 2010. március 24. 12:02
  „Nem ő tette tönkre a fiatal nők millióit hanem saját maguk a nők... ugyanis nem kényszerítette senki a nőket hogy vegyék meg azokat a ruhákat, ergo innentől nem értem miért a divattervező a hibás... mindeni saját maga dönti el hogy mit vesz fel és mit hord, ez csak az agyi szintjét mutatja hogy mi a fontosabb az egészsége vagy hogy mindenki utána nézzen. sajnos az ilyen dolgok miatt tart itt ez az ország ahol most van.. minden másra van pénz kivéve az EGÉSZSÉGRE. de majd rájönnek csak akkor már késő lesz.”
 • 80. emzsr 2010. március 24. 09:54
  „NTK, minden szavaddal egyetértek, és baromi dühös vagyok 2 nagylány anyjaként, mert a szép szó, az ordibálás és az észérvek abszolút semmit nem jelentenek a trenddel szemben. De a divattervező, aki a csípőgatyát "feltalálta" már möghótt - mondjuk én a magam részéről sokszor elkívántam... oda, meg a túlvilágra is, bevallom. Úgy látszik, hatott... Ahogy az a tippem is bejött, hogy nőgyűlölő buzik találják ki az ilyen barom női divatot, hiszen tele volt a sajtó vele, hogy ki is volt ez a tag.
  Csak sajnos, túl későn dobta fel a talpát, már fiatal nők millióit tette tönkre. Az én lányom is volt már kórházban vesemedence-gyulladással... Azóta jobban hisz nekem, de azért még mindig nem eléggé (akinek volt/van tinédzser gyereke, az érti, miről írok.)”
 • 79. Neszemetelj! 2010. március 24. 09:27
  „1: nem a ruha teszi az embert
  2: stílus válogatja, kinek mi a szép és hordható
  3: Szeged sajnos nem az a város, ami piac lenne egy "világmárka"-t forgalmazó üzletnek, mert innen még a Benetton és a PizzaHut is elmenekült
  4: amíg BudaPöstön 90-130 ezer az átlagkereset, addig itt lent a békasegge alatt jó ha eléri a 60-80 ezret

  5: ajánlom az újságírónak, mielőtt ilyen okos cikket ír, előbb tájékozódjon hogy kinek mit jelent a márka, és fontos-e neki az hogy ott fityegjen a ruháján a logo.

  Sajnos a szegedi gyér kínálat miatt én is BP-re járok shoppingolni, de nem a "világmárkák" hajtanak, hanem a minőség és a stílus! Arról nem beszélve hogy szinte minden jóval olcsóbb mint Szegeden!”
 • 78. csizmadialaszlo 2010. március 24. 09:02
  „A szerző szép sportolók sorozatában írt, a vízilabdázó hölgyről szóló értekezése is mulatságosra sikerült:

  "A sportolás miatt röviden hagyta Dalmády Szandra KÖRMEIT Szőke Linda. A Cosmécanique Szépségház manikűröse előbb zsírtalanította a KÖRMÖKET, majd a rövid KÖRMÖKRE húzta rá a zselét. Szandra sprotos stílusa miatt francia módra festették a KÖRMÖKET, a rövidségét pedig hosszanti motívumokkal ellensúlyozták"

  Bocs, Kriszta, de a fogyasztó a legnagyobb kritikus, és mint ilyen a legnagyobb kocsog. :-)

  Mindazonáltal reméljük, hogy semelyik nap szépének nem fog beszakadni a körme, mert akkor a műkörmös körmeszakadtáig dolgozhat, különösen ha annyira lassú, hogy körmére ég a gyertya. No, jó. Megyek, fölrakok egy körömpörköltöt. :-)”
 • 77. persona 2010. március 24. 08:08
  „73. egészen megnyugtattál minket. a Kriszta is a turkálóból szerzi be a gönceit :D”
 • 76. eva45 2010. március 24. 07:54
  „Tényleg megnyugodhattok a legtöbb " márkás" ruha a távol keletről származik. Az én számomra nem a márkaév a fontos hanem az anyag minősége. Persze legyen ízléses és hordható de én ritkán vásárolok készen mert megvarrom és legalább a saját stílusomra.”
 • 75. NTK 2010. március 24. 07:53
  „Sok mindenről szó esett itt, csak arról nem, hogy a fiataloknak - tisztelet a kivételnek - nem tanították meg az időjárásnak megfelelő öltözködést sem. Lehet a divatnak "élni", de néha elszörnyedek azon amit látok. Elszörnyedek a mínusz 10 fokban tornacipőben járókon, azokon akik derékig sem érő dzsekiben, alatta egy szál pólóban járnak, esetenként kilátszó derékkal. Azokon, akik a nagy hidegekben nem képesek egy nyomorult sapkát sem felvenni mert ciki. Ezek a nagyon "okos" gyerekek nem is tudják hogy milyen betegségeknek alapoznak meg most. Sok lány egyenesen a későbbi gyerekvállalását veszélyezteti a téli könnyű öltözékével. És ezt manapság nem csak a tinédzsereknél látom, hanem a fiatalabb 10-12 éves korosztályoknál is. Nem értem, hogy a szülők, hogy engedhetik el így a csemetéiket otthonról. Mindenesetre arra felkészülhet a mai fiatalok, hogy sokkal több lesz köztük a vesebeteg, ízületi problémás, a lányok között pedig a meddő...”
 • 74. flexsnake 2010. március 24. 07:46
  „60. a Victoria´s Secret magyarul titokbugyi :D”
 • 73. bermuda69 2010. március 24. 07:34
  „moderálva”
 • 72. lila 2010. március 24. 07:19
  „Nem mindenki újságírói fizetésből él!”
 • 71. Pinaman 2010. március 24. 06:11
  „neked a divat mondja meg hogy ki vagy”
 • 70. eeeee 2010. március 24. 06:06
  „miért, a "dívat" az helyesen lett leírva, maradando? :)”
 • 69. maradando 2010. március 24. 00:43
  „69. Helyesen!
  A" csador " nehogy dívatba jöjjön ! :-(”
 • 68. nem,nem,soha 2010. március 24. 00:29
  „faber 2010.03.23. 22:20

  osztom a véleményedet, némi kiegészítéssel:

  a Devergo sosem volt és nem is lesz márka. A Devergo ugyanis nem több, mint parasztvakítás. Magyarországon kívül ugyanis - különösen Nyugat-Európában abszolút nem ismert. Ahogyan a Saxoo, és a valaha volt Aggressor vagy a 4U sem. Ezek ugyanis speciálisan a Közép-Kelet európai országokra lettek kalibrálva, ahol a nagy nemzetközi márkák még nagyon sokáig nem tudtak és ma sem igazán tudnak megfelelő profitot termelni.

  Ennek sajnos az lett az eredménye, hogy a magyarok az ilyen holmikban a lehúzást, az arcozást, felvágást látják. (lsd pont a Devergo cuccok ocsmány nagy feliratait).

  Ezzel szemben igenis vannak olyan komoly világmárkák, amik viszont állják a sarat. Persze nem kell meglepődni, a gyártó azokon is rengeteget keres, viszont ad mellé valóban jó minőséget. Azt személyes tapasztalatból tudom, hogy egy eredeti Gant, Lacoste, Ralph Lauren, Hugo Boss vagy Altea ruhának sokszori mosásra sem kopik ki a színe, nyúlik ki az ujja vagy a széle.

  Az megint más kérdés, hogy ki tudja és hajlandó ezeket megfizetni. De minőségi kifogás valóban minimális ezeknél a márkáknál.”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többkilós vakolatdarabok zuhantak az utcára - ki a felelős?

Hatalmas vakolatdarabok zuhantak a földre egy belvárosi házról. A veszélyre tábla figyelmeztet, de bárkit agyonüthet a potyogó burkolat. Tovább olvasom