Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Utast és sofőrt is ellenőriznek

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. ellenőrzi januártól a Tisza Volán és az SZKT munkáját. Ha egy buszsofőr nyegle öltözetben vezet, és elkapják, megbüntetik a céget. A kht. az utasokat is elcsípheti: jövőre náluk dolgoznak majd az ellenőrök.
A májusi közgyűlés döntött arról, hogy 2007-től továbbra is a Tisza Volán Zrt. közlekedteti a helyi buszokat Szegeden. A város vezetése pályázatot írt ki, amelyre az SZKT is jelentkezet. Elsőre olcsóbban kínálták a szolgáltatást, de a Volán végül jelentős árengedményt adott, így elnyerte a megbízást 8 évre. Korábban viszont, még 2004 végén – ugyancsak 8 évre – az önkormányzat a villamos- és trolibusz-közlekedés ellátására a Szegedi Közlekedési Kft.-vel kötött szerződést.

Újdonság, hogy a szolgáltatót ellenőrizhetik, és ha rosszul dolgozik, levonnak a pénzéből. Ehhez azonban létre kell hozni egy koordinátor szervezetet, amely gyártatná a jegyeket, bérleteket, felügyelné az értékesítést. Ez a szervezet osztaná föl a beszedett pénzt az SZKT és a Volán közt, ellenőrizné a szolgáltatás minőségét, a jegyárusokat, a járművezetőket, de az utasokat is. Januártól az ellenőröket is ők alkalmaznák. Továbbá ők szerveznék meg az utastájékoztatást is, és mérnék az utasok elégedettségét.

Újdonságok utasszemmel

Januártól az utasok tájékoztatása látványosan javul. Minden buszra ki kell írni a végállomását, a járműben ki kell írni és be kell mondani a következő megállót. Az utasokat rendszeresen megkérdezik majd, mit gondolnak a sofőrök vezetési stílusáról, mennyire barátságosak, mennyire tiszták a buszok. Ha elégedetlenek az utasok, kevesebbet fizet a város a Volánnak. Ha rágyújt a sofőr, és rajtakapják, megbüntetik a céget. Hasonlóan szankcionálják a „nyegle öltözetet" – a szerződés szerint.

A város vezetése ezt a feladatot a környezetgazdálkodási kht.-ra bízta. Szabó Ferenc igazgató elmondta: önálló üzletágat hoznának létre, a részleteket most dolgozzák ki. A cégnek új munkatársakat kell felvennie, legalább húsz, legfeljebb ötven emberre lenne szükség. Ők többnyire most a közlekedési cégeknél dolgoznak.

Nagy Sándor alpolgármester közgyűlés előterjesztésében úgy fogalmaz, fontos, hogy a feladat önkormányzati tulajdonú társasághoz kerüljön – ezért választották a környezetgazdálkodási kht.-t. Nem akartak a feladatra önálló céget alapítani – így spórolnának. A környezetgazdálkodási kht. az önkormányzati utak kezelője, a cég egyik igazgatóhelyettese közlekedésmérnök.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kackiás bajusz, őszülő szakáll

A hippikorszakban rengeteg munkát adtak a borbélyoknak a szakállukat, bajuszukat fazonra igazíttató… Tovább olvasom