Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Utca esik útjába a négysávos útnak Újszegeden

A Gyimesi utca felét lebontják, mert a Heavytex helyén épülő bevásárlóközponthoz – később a leendő déli Tisza-hídhoz is – útnak kell vezetnie. Tizenegy lakás, ház tulajdonosa most úgy érzi, packázik velük az út megépítője, aki szerint viszont a lakók kérnek irreális összeget.
Fájó szívvel költöznek, ezért megkérnék az árát. Fotó: Schmidt Andrea
Újszeged egyik központi, ám mégis eldugottnak tűnő helyén, a Gyimesi utcában élők úgy vélik, áldozatául esnek annak a beruházásnak, amely a ledúrt Heavytex helyén épül. A bevásárlóközpontot ugyanis meg kell közelíteni, és az útépítés nem megy másképp, mint a családi házas, takaros környék bontásával.

A zsákutca végén lakók sorsa a rajzasztalon pecsételődött meg: a gyerekkórháznál kialakítandó körforgalomból nyílik majd az a nyílegyenes, 750 méteres, kétszer kétsávos út, amely a valahai kendergyár „hátába", a Gyimesi utcán átvágva a tervezett Inter-
spar bejáratához vezet. A költségek a Heavytex-telek tulajdonosát, a Generál Kereskedelmi Kft.-t terhelik, de a kész út majd az önkormányzat tulajdonába és kezelésébe kerül. Így a lakókkal is a tulajdonosnak kellene megegyeznie.

Ha muszáj elmenni, akkor lesz, ami lesz, mennek – érződik ki a panaszosok szavából –, de nem mindegy, milyen áron. Ragaszkodnának újszegedi, ha lehet, új építésű lakásokhoz, mivel nem jószántukból költöznének. Tizenegy ingatlant érint a bontás, közülük az egyik egy negyven éve épült négylakásos társasház. Az egyik lakó, Tóth Imréné elmondta, előbb úgy tudták, idén év végéig el kell hagyniuk az otthonukat, ez az időpont aztán tavaszra tolódott. Állítása szerint csak hallomásból tudja, húszmilliót adnának a több mint 70 négyzetméteres lakásáért, de ezt kevesli.

Nem magán, hanem köz

Közutat épít a beruházó a Heavytex felé – mondta Igaz Ágnes, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetője. Olyan közutat, amelyet már az 1999-ben elfogadott általános rendezési terv tartalmazott, és amely a déli Tisza-hídhoz vezet. A város a Generál Kft. és a lakók között közreműködő szerepet vállalt: az az érdeke, hogy mindenki számára kielégítő megoldás szülessen.

Környei Béláné úgy tudja, hogy egy Szőregi úti házban, amelyet szintén bontanak majd, azt mondták a tulajdonosnak, velük, a „vasutasházzal" már sikerült megegyezni. Mintha egyesével akarnák őket kijátszani egymás ellen – véli. „Ez nem kisajátítás, mert nem közérdekből épül az út, hanem egy magánbefektető üzleti szándékai miatt, akkor miért nem keresik a megegyezést?" Tóthné szerint a beruházó cserelakásokban gondolkodik, nem akar készpénzt felajánlani. Gyémánt László házát nem bontanák el, ő mégis el van keseredve, mert a csöndes utcából forgalmas, zajos főútvonal lesz.

Cáfolta a lakók állításait a Generál Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, Fábián Attila, aki kijelentette: szerződéstervezetet mutattak mindenkinek, és azt ígérték, amint aláírják a megállapodást, másnap a folyószámlájukon lesz a pénz. Februárig pedig a lakásukban maradhatnak. „A lakók vannak döntési helyzetben" – mondta a vezető, aki két fél magánügyének, és nem újságcikk témájának tartja az esetet. Összeget nem mondott, de éreztette, hogy a Gyimesi utcaiak elvárása irreális.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ünneplik meg a tízmilliárdos beruházást

Noha Szeged város honlapján és korábbi cikkeinkben is 2006. szeptember 19-e szerepel az ISPA által… Tovább olvasom