Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Utcalegek Szegeden

Szeged - Legkerekebb, legrövidebb, leghosszabb, legfiatalabb és legöregebb – megkerestük Szeged utcalegeit. Nem volt könnyű dolgunk, hiszen Péter László nagy munkája óta senki sem gyűjtötte össze a tudnivalókat.
Ha valaki nem az általában ismert látványosságokat, hanem Szeged utcalegeit szeretné megmutatni messziről jött ismerőseinek, bizony nem lesz könnyű dolga. Péter László irodalomtörténész Szeged utcanevei című műve az egyetlen forrás. Hosszas keresgélés után megállapítottuk, a legkülönlegesebb és egyben legkerekebb utca az újszegedi Héja. A Fő fasorról lekanyarodva ez is ugyanolyannak tűnik, mint a többi, de egy éles jobb kanyar után aprócska térrel végződik. Mintha Barbie-világba csöppennénk, az amerikai stílusú családi házakat egymás mellé, kör alakban építették. A tér közepén fa, alatta pad díszeleg.

Szeged egyetlen kör alakú utcája az újszegedi Héja. Fotó: Miskolczi Róbert
Szeged egyetlen kör alakú utcája az újszegedi Héja. Fotó: Miskolczi Róbert

– Nem csak az alakja miatt olyan érdekes ez az utca. Különleges hangulat uralkodik itt – mondja Janiga Blanka, aki az egyik Héja utcai társasház aljában rendezte be szépségszalonját. Az amerikai sorozatban látott Lila akác közhöz hasonlítja az utcát, de leszögezi, azonosság csak abban van, hogy itt is akad lila akác, kíváncsiskodó szomszédok azonban nem. Elárulja, a lakók gyakran kihasználják a kör adta előnyöket: a kis téren bográcsozást rendeznek, vagy nyáron ide teszik ki a babák pancsoló medencéjét, hiszen az utcába az ottaniakon és a postáson kívül nem nagyon jár be senki.

Matuzsálem és újszülött

Matuzsálemnek számít a Szentháromság utca, melyet elődeink már hatszáz évvel ezelőtt elkezdtek koptatni. Régen a várat és a Palánkot kötötte össze Alsóvárossal és az ottani rendházzal, s ma is forgalmas útvonal. Mellette újszülöttnek számítanak a Rókusi, a Marostői és a Vadaspark lakópark utcái, melyek néhány évükkel a legfiatalabbak Szegeden.

Az alsóvárosi Szajáni utca sem túl forgalmas. Nem is csoda, hiszen Szeged egyik legrövidebb házsora található itt: mindössze két portából áll. Maga az utca ötven méter hosszú, és csak páros oldala van. Még ennél is rövidebb a kecskéstelepi Varga utca, ahol mindössze egy ház áll, és negyvenhárom méter hosszú. A petőfitelepi Só utcáról sem szabad elfeledkezni, ennek tavalyig páros oldala sem volt. A leghosszabb utca megállapításában Firbás Zoltán településmérnök segítségét kértük. Nem volt könnyű dönteni.

A Dorozsmai utat, a szőregi Szerb utcát és az újszegedi Fő fasort versenyeztettük. Végül térkép alapján az újszegedi, két és fél kilométer hosszú Fő fasort kiáltottuk ki a leghosszabb, összefüggő házsorral rendelkező utcának.

Olvasóink írták

  • 2. kötekedő 2008. május 10. 08:18
    „Egy ilyen helyen (Héja utca) én is eléldegélnék, de sajnos a mai kúltúrális színvonalon kevés az esély rá hogy megtegyem, mert nem vagyok jómódú. Azt azért gyanítom, hogy a parkolási habitusom felülmúlja az ott lakókét. :-)”
  • 1. NTK 2008. május 10. 06:33
    „Pl. az Egyesült Államokban, Los Angelesben is rengeteg ilyen utca "megoldás" van mint amilyen a Héja utca. Ott alkalmazzák őket, ahol nem akarnak nadrágszíj parcellákat kialakítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Szegeden a Mazda

Szeged - A 25 éves autós múltra visszatekintő Móczás családi vállalkozásnak köszönhetően ismét van… Tovább olvasom