Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Utcán éjszakáznak a jegyespárok

Szeged - Ha a nyár az esküvők szezonja, akkor a tél az esküvői időpontért való sorban állásé. Az okmányiroda hétfő reggeli nyitására vasárnap délután kettőkor már várakoztak. Egy pár nemrég túlzásba esett: már pénteken a Huszár utcai parkolóba költözött.
Egy 1987-es törvényerejű rendelet rendelkezik arról, hogy ha a házasságkötést megelőző eljárásról készített jegyzőkönyv felvétele óta eltelt fél év, az eljárást meg kell ismételni – indokolta Bacsik Sándorné, a szegedi anyakönyvi csoport vezetője, miért csak hat hónappal a tervezett esküvő előtt lehet időpontot lefoglalni az okmányirodákban. A minimum várakozási idő egyébként 30 nap, ami alól csak indokolt esetben kérhető felmentés.

Bacsik Sándorné szerint kevés a házasságkötés, ezért fölösleges és egyre kevésbé gyakorlat Szegeden az a kényelmetlen szokás, hogy a párok a kiválasztott nyári időpont lefoglalása miatt, és előtte fél évvel az okmányiroda előtti parkolóban éjszakáznak.

Rita és Csaba kitartóan várakozott. Fotó: Karnok Csaba
Rita és Csaba kitartóan várakozott.
Fotó: Karnok Csaba

Mi nem ezt tapasztaltuk, bár tényleg nem minden vasárnap ugyanolyan. Tegnap Papfalvi Rita és Dobsa Csaba volt az első. Délután kettőkor kezdte a várakozást. Egy darabig nem is jött más, csak egy olyan pár, amely a következő vasárnap készült hasonló attrakcióra, és felmérte a terepet.

Elsiették: már pénteken odaálltak

A szerencsén múlik, hogy a kiválasztott dátum mennyire népszerű. Január elején volt, aki hétfő reggel 6-ra ment az a Huszár utcába, és így is harmadikként húzhatott sorszámot az iroda nyitásakor. A július 24-i időpontokért viszont nagyobb volt a küzdelem, egy pár állítólag annyira akarta ezt a dátumot, hogy már péntek este megkezdte a sorban állást. Ők egyébként eléggé elsiették: vasárnapig egyedül várakoztak. Hogy világos legyen: ha valaki idén július 24-én szeretne házasodni, ezt leghamarabb január 25-én, hétfőn jelentheti be. Pénteken még nem adhatják ki ezt az időpontot, hétvégén pedig zárva van az iroda.

– Próbatételnek jó. Kiderül, hogy eléggé akarjuk-e – viccelődött Csaba. A sorban állással viszont nem vicceltek: nem az autóban, hanem az iroda előtt várakoztak.

– Három nadrág, öt pulcsi, és a legmelegebb kabát. Úgy nézünk ki, mint a Jóbarátokban Joey, amikor felvette Chandler összes ruháját – mondta Rita. Vittek plédet és kispárnát is, és mivel a közelben laknak, úgy tervezték: időnként felváltva hazaugranak.

A Szegeden már hagyománynak számító parkolóban éjszakázás kitermelte a saját hagyományait: a párok listát vezetnek, amire érkezési sorrendben írják fel magukat. Az igazán profi „sorban álló csapatok" két listát is készítenek, és két külön autóban tárolják ezeket, mert állítólag volt már, hogy egy vita hevében valaki széttépte a papírt.

Rita és Csaba nem számított ilyesmire, ők nem annyira versenytársat, inkább sorstársat láttak a többiekben.

– Nagyon reméljük, hogy nem kell ökölharcot vívni – mondta Rita, mire Csaba hozzátette: de ha muszáj, abban is jók lennének.

Több menyasszonynak és vőlegénynek egyébként besegítenek a barátok is, és átvállalnak néhány órát. A lényeg, hogy valaki mindig legyen a helyszínen, különben oda a hely. Rita és Csaba nem kértek segítséget, szerintük a sorban állás az ő feladatuk. Tegnap este még két pár csatlakozott hozzájuk.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. IVY 2010. február 04. 15:05
  „Ott fagyoskodnak egész éjjel. Egy év múlva pedig már válnak is.”
 • 61. varadipal 2010. február 02. 10:26
  „---Mi okozta az első veszekedést az esküvő után?
  ---Az asszony is rajta akart lenni az esküvői fényképen!”
 • 60. Hmmm... 2010. február 02. 06:53
  „A gondolat es a szandek, hogy 2 ember elhatarozza, eletuk hatralevo reszet egyutt kivanjak lelni es csaladot alapitani, nagy dolog. Termeszetesen legtobben igyekszenek a legkisebb reszletekig megtervezni az eskuvot, hiszen maradando emlekink koze kerul ez a nap es a megvalosulas. Nem feltetlenul kell "fergetegesnek" lennie, hiszen a hazasulandok koratol, termeszetebol es szemleletukbol eredoen masok az igenyek. Az en idomben szinte kotelzo volt meg a hazassag kotes, ha egy fiu es egy lany egyutt kivant elni, megsem kellett sorban allni az elojegyzesre. Ma sajnos nem "divat" a hazassag eppen ezert nem ertem miert is alakulhatott ki ez az uj szokas a sorbanallassal. Az viszont biztos, a kozos munka, a kozos kuzdelem es eredmenyek elerese az ami a felekt osszetartja. Ezert nem ertem, miert akarnak a mai fiatalok mindent megszerezni es csak utana hivatalossa tenni a kapcsolatot es gyermeket vallalni. Ez egy teves szemlelet. Az a "kis" bejegyzes az igazolvanyba nagyon nagy ero, annak ellenere, hogy soknak mas a velemenye. Azert igazabol legtobb no arra vagyik, hogy ferjhez menyjen es stabil csaladi eletet eljen. Sokan csak sajat maguk megnyugtatasara mondogatjak, hogy nekik igy jo!”
 • 59. zsuzsika6906 2010. február 01. 22:10
  „A nagy felhajtásért meg kell dolgozni ,ha főleg az időpont már adott!Nálunk nem volt ilyen gond ,nem is álltunk sorban a legelső időpontot elfogadtuk és nem volt nagy felhajtás.De mi értelme,a válás annál .......”
 • 58. renee 2010. február 01. 22:09
  „Én köszönöm, nem panaszkodom, nem Szegeden házasodtam, úgyhogy ebből kimaradtam - nem bánom !:) Azért örülök, hogy nyáron volt az esküvő, fergeteges buli volt utána, amit hetekig emlegettek, vitték a videót referenciának. A 40 fokos délutáni árnyékban mért meleget azóta is emlegetjük. Szuper nap volt!”
 • 57. Beth 2010. február 01. 21:59
  „Renee! Pont ezért szervezték régen az esküvőket a farsangig terjedő időszakban. Szerintem. Hány 50-60 éves házassági évfordulóról írt mostanában a Délmagyar???

  Mi a december 20-i esküvőnket talán októberben kezdtük szervezni......”
 • 56. renee 2010. február 01. 21:54
  „Elég fura egy törvény az biztos! Nem lenne ezzel semmi baj, ha fél év alatt el lehetne mindent intézni. Csak hát a nyári szezonra mi is már szeptemberben lefoglaltuk a zenekart, a termet, a vőfélyt. Sőt, már ekkor kétszer kellett időpontot módosítani, hogy jó legyen mindegyiküknek! Szóval előbb letesszük a foglalót, leszervezzük a zenekart, és ha éppen pechesek vagyunk és az okmányirodánál betelik a naptár, akkor kezdjünk el szaladgálni másik helyet vagy zenészt keresni!? Gondolom a téli időpontokkal nincs ennyi macera! :)”
 • 55. Kiscsillag0122 2010. február 01. 21:24
  „Sokkal jobb lenne többet olvasni olyan párokról, akik több tíz évet éltek már boldog házasságban nem pedig a sok negatív dolgot, amik fokozott terjesztése végül olyannyira ellepi az ember agyát, hogy a válásra "hétköznapi rutinként" tekint.”
 • 54. gróf 2010. február 01. 21:18
  „41. hozzászólás timea05 2010.02.01. 15:36

  "Szoc polnál" nem kell házasság!”
 • 53. szilvi650219 2010. február 01. 20:39
  „A mai modern, elgépiesedett Világban furcsán hangzik az ilyen ügyintézési mód.
  Talán ez egy próbatétel lenne?Én remélem, erre a problémára is születik mihamarabbi megoldás.”
 • 52. Besenyő_Pistabácsi 2010. február 01. 19:52
  „Hja annyit az okvetetlenkedőkről, hogy anno az én vagy is a mi házasságunkat is kb. fél évre kalibrálták a "szkeptikussok" ami azóta is és már 29 éve tart. Minden elismerésem a sorban álló fiataloké :)”
 • 51. flexsnake 2010. február 01. 19:50
  „Mint írtam: ha nem fontos hogy szeged, akár azonnal is megoldható.”
 • 50. Teo 2010. február 01. 19:43
  „Látom a "vak" emberek fikázzák itt a sorba állókat.
  Mint írtam 98-ban ugyan így álltam sorba a párommal én is.

  AZÉRT MERT MI ÍGY AKARTUK (" mi barmok" )( fontos volt az időpont)
  ui: ja és nem hogy 1 hónap múlva válás, de 257 hónapja jól érezzük magunkat együtt.”
 • 49. rudi 2010. február 01. 19:36
  „van még sok hülye, egy hónap múlva meg válnak. Esküvő hitelből, de villogtunk egy sort és megmutattuk, hogy nagyon menők vagyunk. Az emberi hülyeség határtalan és ez ismét bizonyítást nyert.”
 • 48. nagymaci 2010. február 01. 19:10
  „Szerintem nem az időponton ,múlik milyen lesz a házasság. Sajnos arról nem készül statisztika ,hogy a " sátorozók" házassága mennyire tartós. Egyébként szerencse kérdése is az egész. A barátainknak májusban egy kedvező időpontban lesz az esküvőjük,és nem álltak sorba ,csak besétáltak és kiválasztották az időpontot. Mondjuk az is furcsa,hogy egy ekkora városban ilyen kevés helyen lehet pogári esküvőt tartani. Olyan vicces benyomást kellt,amikor a csúcsszezonban kerülgetik egymást a házasulandók.”
 • 47. Agáta 2010. február 01. 18:21
  „Nagyon sok éve ez a gyakorlat már. A Hivatal bénaságát és nemtörődömségét igzolja. Ki lehetett volna már rég találni a megoldást, hogy elkerüljék ezt a helyzetet. Én tudom, hogyan lehet, de nem én kapom a fizetést ezért, így csak az elinduláshoz: Jó ideje létezik már Internet, Ügyfélkapu....... A részleteke már tényleg dolgozzák ki!”
 • 46. Mathiasking 2010. február 01. 17:42
  „A válás is ugyan ilyen procedúra lesz, csak azzal a különbséggel, hogy ott már a közös vagyonról is meg kell egyezni, na meg a gyermekről, ha lesz. Istenemre sokkal egyszerűbb a homoszexuálisoknak. Nincs gyerek!”
 • 45. smalltown 2010. február 01. 17:36
  „ez az elso probatetel?:)”
 • 44. pann 2010. február 01. 17:17
  „Nagy az isten állatkertje. Na majd ha 1 év múlva válnak.”
 • 43. Sajtoskifli 2010. február 01. 16:25
  „Ha jó időpont kell,a kkor azt választom és nem pöccre 6 hónappal előtte megyek be stb....
  ne hari de még mindig nem értem mit várnak ott 2 napig....”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagytól hámlik a Gróf-palota

Nem tervezték be ugyan az idei költségvetésbe, de mivel balesetveszélyes, az IKV Zrt. sürgősen eltávolítja a Gróf-palotáról hulló vakolatdarabokat. Tovább olvasom