Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Utcát és csatornát szeretnének a Felső kikötő soriak

Közel két évtizede nincs hálózati ivóvíz Szegeden, a Felső kikötő soron, ahol a lakók még árnyékszéket használnak. Ahhoz, hogy az ingatlanokat csatornázni tudják, utcát kellene nyitni. Az önkormányzatnak nincs pénze a kisajátításra. A problémát úgy lehetne feloldani, ha a mintegy húsz ingatlantulajdonos ingyen felajánlana hét métert a portájából a városnak.
Tülkösné Orovicz Márta már évek óta kéri az önkormányzatot, hogy nyisson utcát, és közművesítse a területet. Fotó: Segesvári Csaba
Tizennyolc éve nincs ivóvíz a szegedi Felső kikötő soron, mert a hálózatot lezárták. Még a közkifolyót is leszerelték 2003-ban a Közép fasor végén, így az ingatlantulajdonosok víz nélkül maradtak. A legtöbb lakó elmenekült, az utca szinte elnéptelenedett, a töltés tövében a legtöbb ingatlanon embermagasságú a gaz. Tülkösné Orovicz Márta viszont kitart. Háza udvarára azonban ő sem tud beállni az autójával, mert a töltésre egyetlen telektulajdonos sem hajthat fel, máshonnan viszont az ingatlanokat nem lehet megközelíteni. Ezért a Közép fasori rendezvényház parkolójában hagyja járművét, és hogy ne kelljen több száz métert kerülnie, a kerítésen bújik be a portájára. Az asszony több éve kéri az önkormányzatot, hogy nyisson utcát a kertek végében, és közművesítse a területet.

– Itt addig senki sem kap építési engedélyt, amíg a területet nem közművesítik – mondja az asszony, aki már úgy jár a hivatalokba, mintha haza menne. Bevallása szerint ha az ajtón kidobják, visszamászik az ablakon.

Az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője, Molnár László elmondta: a városnak nincs pénze kisajátításra és a négyszáz méter hosszú utca megnyitására, viszont az is igaz, hogy az ISPA-pályázatban szerepel a terület csatornázása. Ezt Novák Gyula, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. vezérigazgatója úgy szerette volna megoldani, hogy a töltésen vezetik végig a csatornát. Először kapott is erre engedélyt, ám azt később az Atikövizig visszavonta. Nem marad más megoldás, mint az utcanyitás a Felső kikötő sor és a Tárogató utca között.
Ahhoz, hogy elkészülhessen a 14 méter széles út – az előzetes tervek szerint – az ingatlantulajdonosoknak portájukból hét métert ingyen fel kell ajánlaniuk az önkormányzatnak.
– Ha a Tárogató utcaiak és a Felső kikötő soriak mindannyian lemondanak a telek egy részéről, akkor nemcsak a csatornát, hanem a vizet is bevezetjük, és szilárd burkolatú utat építünk szeptember végéig – jelentette ki Novák Gyula.

Egy biztos, a lakosság már harmadik éve fizeti havonta az 1250 forintos csatorna-hozzájárulást. Ha a terület csatornázása meghiúsulna – ehhez elegendő, ha a mintegy húsz telektulajdonosból egy nem ajánlja fel a földrészét –, akkor az SZVMF Rt. visszafizeti a pénzt, de az ISPA-pályázat elszámolásánál magyarázkodnia kell, miért maradt el a közmű kiépítése a Felső kikötő soron.

Tülkösné szerint a lakók hajlanak a kiegyezésre, sőt vállalnák az összesen nyolcszázezer forintba kerülő gázbevezetést és a fejenként 140 ezer forintos vízhálózat-kiépítési hozzájárulást is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széplaki Ferenc az új polgármester

Széplaki Ferenc veszi át októberig a polgármesteri feladatokat Ópusztaszeren – döntött tegnap… Tovább olvasom