Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Úthibák, kátyúk – 142 beszédes felvételen

Eddig 142 kátyút, zökkenőt, repedést fényképezett le és tett föl az internetre ifj. Nagy Gábor. A fiatal vegyész először a szegedi városháza honlapján mutatta be az úthibákat, majd egy magánoldalra költöztette a listát.
Mindig, mindenhová biciklivel megy lapunk törzsfórumozója. Fotó: Frank Yvette
A szegedi ifj. Nagy Gábor néhány éve úgy döntött, egyenesen a városháza honlapján mutatja be a városi utak hibáit. Fényképezőgéppel a kezében végigjárt több utcát, és megörökítette a besüllyedt aknafedőket, repedéseket, kátyúkat, a fölhullámosodott útburkolatot. Mivel ifjabb Nagy Gábor szenvedélyes biciklis, a legtöbb kritikát a szegedi kerékpárutak kapták.

– Most nyáron lesz két éve, hogy a városházi honlapra föltettem a tételes, fényképes hibalistát. Összesen 142 fotót. – mondta. – Olyan úthibák ezek, amelyek elvben azonnal kijavítandók.

A döccenők többsége azonban ma is „megrázó" élmény. A városházi honlapot ugyan nemrég feltörték, így a fényképek ott már nem láthatók, de ifj. Nagy Gábor egy barátjával átköltöztette őket egy másik oldalra, hiszen a kátyúk többsége máig kátyú maradt.

Nagy Gábor azért szerepel „ifjabb" néven az internetes közéletben, hogy megkülönböztesse magát édesapjától, az útépítő mérnöktől. Nem esett tehát messze az alma a fájától, igaz ifjabb Nagy vegyészként dolgozik, csak hobbija a közlekedés. Olyan városban szeretne élni – magyarázta –, ahol a tömegközlekedést nem zavarja a dugó, a villamos maga előtt zöldre állítja a lámpákat, hűtött-fűtött járművekre szállhatnak az utasok, a megállóban kijelző mutatja, pontosan hány percet kell még várni. Így az autósok számára is vonzó lehetne a tömegközlekedés. Azt tartaná jónak, ha autót ésszerűen csak azok használnának, akiknek valóban szükségük van rá, mert mondjuk nagy terhet visznek, vagy sokat mozognak a városban.

Nagy Gábor barátaival azon töri a fejét, kerékpáros egyesületet hoznak létre, hogy jobban beleszólhassanak az önkormányzat döntéseibe. Több kerékpárutat és kerékpársávot szeretnének, a meglévőkön pedig kevesebb döccenőt. Ő télen-nyáron biciklivel jár, azt mondja, hóban autóval is nehezebb haladni – miért ne kerékpározna olyankor is.


Törzsfórumozó

A Délmagyarország internetes fórumának első, valódi nevet használó hozzászólója ifjabb Nagy Gáborvolt. A fiatal szegedi vegyész fáradhatatlanul vitatkozik a netezőkkel lapunk on-line kiadásában, elsősorban városfejlesztési kérdésekről. Panek Sándor on-line szerkesztő szerint a fórumozás mindig kényes dolog, hiszen álnéven könnyebb felelőtlenül írni. – Ezért jó, ha van egy mértékadó törzsfórumozó gárda, akik érdemi tartalmat adnak a vitának. Nekik köszönhető, hogy az internetes látogatók az általában jellemző névtelenség ellenére is komolyan veszik a fórumot – mondta a szerkesztő. Ifjabb Nagy Gábor, és DM fórumos közössége a moderáló – a hozzászólásokat felügyelő – szerkesztők szerint éppúgy meghatározó résztvevője a szegedi nyilvánosságnak, mint az újságírók. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műemléki védelem a belvárosnak

Hamarosan befejeződhet az az eljárás, amelynek végén Szeged belvárosát műemléki védettség alá… Tovább olvasom