Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Útközben elfogyott a benzin, lemaradtak a hétórai esküvőről

Este hét óra helyett már hat óra előtt öt perccel megnyitották az M5-ös autópálya szombaton átadott szakaszát. A benzinkútmentes sztráda első „áldozata" egy magyar-holland házaspár volt. Budapestről Szegedre tartottak, autójukból elfogyott az üzemanyag. Lemaradtak arról az esküvőről, ahol ők lettek volna a tanúk.
– Jelenleg ez a legeurópaibb autópálya-szakasz. Nekem elhihetik. Az igaz, hogy még nincsenek benzinkutak, éttermek, panziók, de majd lesznek azok is. Nem hiszem, hogy ezek hiánya problémát okozna – mondja Brian Young.

Végre, európai

Az M5-ös első pihenőjében megszólított skót férfival értelmetlen lenne vitatkozni, hiszen a Magyar Intertoll egyik vezetője. Brian Young az átadási ceremóniáról hazafelé tartva nem tudta megállni, hogy ne ellenőrizze a pálya tartozékait: a pihenőket, a segélyhívókat és a forgalomszámlálókat. Nem jön zavarba, amikor megjegyzem, hogy az út első, Szeged felé eső része kicsit „ráz". – Két építő, két módszer, de mind a kettőé nagyon jó, a Strabagé is és a Debmuté is messze megfelel a szabványnak – mondja.

Az autópálya új, 49 kilométeres szakaszát szinte észrevétlenül nyitották meg, az előzetesen közölt hét óta helyett már hat óra előtt öt perccel ráhajthattak az első járművek.

A pihenőből kigördülve suhanunk Budapest felé. Kamionokat, buszokat, furgonokat, személygépkocsikat hagyunk magunk mögött. A szembe jövő forgalom is egyre nő. Pár perc alatt elérjük Kiskunfélegyházát. Visszafelé a kisteleki kijáratnál hajtunk le, nyomban leintetjük az első autópálya felé tartó személygépkocsit.
– Végre! – mondja a volán mögött ülő Kiss Márton József. Villámgyorsan hozzáteszi: – Elkészült.
A kisteleki férfi feleségével együtt néhány perce indult Szegedre. Még nincs hét óra, honnan tudták, hogy szabad a pálya? Kiderül, Kiss Márton József félig-meddig bennfentes, a Porsche Szegednél dolgozik, és a cége biztosította az átadási ceremónián részt vevőknek az Audikat.

Továbbmegyünk Balástya felé. Hat-hétszáz méter után a tükörsimát hepehupás út váltja. Az út menti tanyánál egy 12-13 év körüli kislány és 4-5 csaholó kutya fogad. Kisvártatva előkerül a gazda és a gazdasszony is. Bita Istvánt és Rácz Józsefnét nem érdekli, hogy minden bizonnyal jelentősen megnövekszik a házuk előtt elhaladó forgalom. Azt mondják, megszokták, amikor az utat építették, akkor is rengeteg jármű ment erre.
Villogó fények a pályán

Vissza az autópályára. Két előttünk haladó kamion sávváltásra kényszerít, emiatt csak későn vesszük észre, hogy a segélyhívónál egy elakadásjelzőjét használó személygépkocsi, a másik oldalon pedig az autópálya-ellenőrök sárga mikrobusza áll. Visszafordulunk. Előbb az autópálya-ellenőrnél állunk meg. Szabó László megtiltja, hogy átmásszunk a két sávot elválasztó korláton. Elmondja, nem hívásra jött, hanem „szokásos" körútja közben vette észre a bajba jutott autósokat. – Kifogyott a benzinjük, mentésre várnak – teszi hozzá.

Vontatott tanúk

Alig két-három perc múlva már az autópálya első „áldozatai" előtt fékezünk. – Elfogyott a benzinünk, de ezt ne írják meg, olyan nevetséges. Inkább írják azt, hogy lerobbantunk – lép hozzánk Gulácsi Ildikó. A fiatal budapesti asszonynak és férjének, a holland állampolgárságú Hayo De Vriesnek már rég Szegeden kellene lenni, hét órai esküvőre voltak hivatalosak, ők lettek volna a tanúk.

– Már értesítettük őket, sebtiben kerítettek másik tanúkat. Nem lehettem ott, amikor az egyik legjobb barátnőm kimondta az igent! – bosszankodik Gulácsi Ildikó. Férje közben amiatt kesereg, hogy 16 ezer forintért hoztak volna nekik benzint, s ebbe az üzemanyag ára még nem is volt benne. Felajánlom, hogy egy feltétellel elvontatom őket az első benzinkútig, Balástyára: ha a velünk tartó barátom, Gábor vezeti a vontatott autót. Persze, ráállnak, a benzinkútnál szinte zavarba jövünk a sok köszönömtől. Névjegykártyát adok, ha Szegedig még valami történne velük, hívjanak. Nem hívtak...

Bő két és fél órás autópályázás után a „régi" pesti úton elindulunk haza. Az E75-ös szinte teljesen kihalt.


Balesetmentes első három óra

Az autópálya-rendőrség ügyeletese szombat este kilenc órakor arról tájékoztat, hogy az M5-ös új szakaszán a forgalom megindulása óta semmilyen rendkívüli eseményről nem kaptak bejelentést. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós kártérítést ítéltek egy horgosi családnak

A kértnél jóval kevesebbet, de még így is több millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság egy… Tovább olvasom