Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Útlezárással demonstráltak a Bartucz utcaiak

Az egyértelmű tiltó táblák ellenére is hatalmas átmenő forgalom miatt demonstráltak tegnap Szegeden a Bartucz utcai lakók. A Franciahögy-lakópark szélső utcáját teljes szélességben lezárta a közel száz ember. A gépjárművek folyamatosan fordultak vissza.
A nagy hőségben két órán keresztül demonstráltak a lakók, a gépjárműveket visszafordították. Fotó: Frank Yvette
Tegnap délután 4 órakor Szegeden, a Rókus városrészben a Bartucz utcai lakók lezárták az úttestet az átmenő forgalom elől. Közel százan azért demonstráltak, mert a nagy forgalom miatt elviselhetetlen az itt lakó kétszáz család élete. A Franciahögy-lakópark többi utcája – a Gelei, a Sík, a Bibó, a Csaplár utca és a Makkoserdő sor – már zsákutca, ezért csak a Bartuczon haladhatnak az autók és a kamionok. Fél óra alatt ötven gépjármű próbált áthajtani az úton, de azt a tiltakozók meghiúsították.

„Mi is csendet és tiszta levegőt szeretnénk!" – mutatta fel egy asszony a tábláját egy arra közlekedő autósnak, majd odaszólt:
– Vissza, anyukám!
– Ne óbégasson már mama, inkább engedjen tovább! – szólt ki haragosan a nő az autójából és rálépett a gázra. Szerencsére a gépkocsivezető csak ijesztgetett és nem hajtott a tömegbe.

– Csöndes, pormentes környezetet ígértek és ezt a piszkot kaptuk – mondta Kulják Tímea, aki 13 hónapos kisgyermekét tartotta a karján.
– A kommunista világban nem engedték volna meg, hogy egy lakótelepen ennyi utcát lezárjanak, mint itt a környéken – rázta esernyőjét egy idős férfi.

– Szépen kértük a képviselőnket, Solymos Lászlót, hogy oldja meg a helyzetet. Azt szeretnénk, ha a többi utcában megszüntetnék a lezárásokat és egyenlően viselnénk a közlekedéssel járó terheket. Azt mondta: ő ezt nem meri felvállalni. Nem hát, mert a tisztelt képviselő urat a Sík Sándor utcai lakótársai keresztre feszítenék – magyarázta a helyzetet Bozsó István, a demonstráció egyik főszervezője, aki minden autósnak elmagyarázta, mi történik.

A demonstrálók nem engedték be utcájukba az átmenő forgalmat. Fotó: Frank Yvette
Kovács Krisztián is kénytelen volt visszafordulni, de megértette a demonstrálók indítékát. A fiatalember is a lakóparkban lakik és a Bartuczon közlekedik. Naponta érzékeli, mekkora az átmenő forgalom, s nem irigyli az itt élőket.

A kocsik egymás után kanyarodnak vissza, nyolc rendőr az egyik ház árnyékából figyeli az eseményeket. Nem kell közbeavatkozniuk, de mindent kameráznak, hogy az esetleges rendbontás okozóit ki tudják szűrni. A demonstrálók a tűző napon hősiesen terelgették az autókat.
– Hajnal fél öttől éjfélig folyamatosan dübörögnek az autók, nem lehet aludni. Hiába tiltja az átmenő forgalmat a közlekedési tábla. Nyissák meg a többi utcát is! Legyen jogegyenlőség – hangoztatta Fodor Anett a kereszteződésben.

– Már másfél éve ígérgeti a képviselő a rendezést, de nem történik semmi. Ha nem lesz foganatja a demonstrációnak, akkor jövő pénteken ismét lezárjuk utcánkat – mondta Bozsó István a figyelemfelhívó tiltakozás végén, délután 6 órakor.

Solymos László alpolgármester, aki tizenöt hónapja a körzet helyi képviselője azért nem tudott részt venni a demonstráción, mert előre lekötött programja volt tegnap este Budapesten. Kora délután viszont kijelentette: két hete tájékoztatta a Bartucz utcaiakat, hogy megkezdődött a terület forgalmi rendjének áttervezése. Véleménye szerint októberben nekiláthatnak a munkának, amire az önkormányzat 200 millió forintot különített el a költségvetésben. A Körtöltés utcában és a Makkoserdő soron sáveltolásos rendszert alakítanak ki, azaz terelő szigeteket építenek az út közepére. Ezzel elérik, hogy az autók lassabban közlekedjenek, ami maga után vonja majd a forgalom csökkenését. Emellett a most lezárt utcákon is szabadon lehet majd közlekedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újul a bolt, csúful a tér

Felújítják a Csillag téri ABC-t. Az boltépítők közben tönkretették a vadonatúj kispiacot, a nemrég… Tovább olvasom