Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Utoljára ballagtak el a Móra és a Tápai végzős diákjai

Két iskola, a Móra és a Tápai diákjainak esetében a ballagási búcsú valóban öröknek mondható, hiszen, ha vissza is térnek szeptemberben intézményükbe, az már egy másik iskola lesz. Riportereink ezúttal velük énekelték a Gaudeamus igiturt.
Mindenki érezte, mindenkit tudta, valahogy más lesz ez az idei ballagás a Mórában. Igazuk lett. Noha a végzős diákok ugyanúgy vonultak végig az épület termein, sorakoztak fel az udvaron, mint eddig minden évben, a tanári kar a szokottnál kevesebb lelkesedéssel képviseltette magát a ceremónián.

Ráhangolódásként az iskola egyik tanulója akusztikus gitárkíséret mellett Máté Péter Egyszer véget ér című örökzöldjét adta elő. A gyakran hiányos szövegismeret és a dallambeli pontatlanságok következtében a közönség egyet értett a szám címével, sőt, kifejezetten várta az abban megfogalmazottat.

Dr. Szabóné Virágh Katalin megbízott igazgatónő búcsúbeszédében az ünnepélyes hangvétel közepette kitért az intézményre váró összeolvadásra a Tápaival, valamint ismertette az iskola új nevét. Szeptembertől Szeged Móravárosi Szakközépiskola és Szakiskolának fogják hívni a Mórát – a szomszédvárral együtt. Kölcseyt idézett, minden mondatán hallatszott, hogy komolyan is gondolja azokat. Ezt követően egy tizenegyedikes, majd egy végzős diák köszönt el társaitól. Utóbbi, Eperjesi Géza nagyon találóan Rejtő Jenő szavaival fogalmazza meg kritikáját: – Az ünnepi beszéd olyan, mint a női felsőruha. Rövid és céltalan.

Így igaz. Éppen ezért rövid ideig beszél, a diáktársak körében népszerű fiatalember Kassákkal búcsúzik: „Légy jóban önmagaddal, az a legfontosabb!"

A rendezvény záróakkordjaként ismét forgott Máté Péter, majd az osztályok a közelgő zivatar elől bevonultak tantermeikbe, amíg a Republic szólt a hangszórókból: „Ha mégegyszer láthatnám…"

– Elmegyek, elmegyek. De csak a bejáratig. Megnézem anyuék megérkeztek-e már – viccelődik a ballagó dalból idézve egy végzős lány a Tápai Antal Szakközép- és Szakiskola folyosóján, mely virágdíszbe öltöztetve várta szombat délelőtt a ballagókat és hozzátartozóikat. Az iskola már kilenc órakor megtelt a virágcsokrokat és plüssfigurákat cipelő családtagokkal, ismerősökkel. A diákok osztálytermeikben várták a meglepetéseket. – Ezt a jópofa kis kék elefántot az oktatóm kisfiától kaptam – mutatja a kezében tartott játékot Márton Anita, végzős fodrász tanuló. A padok roskadoznak a virágcsokroktól, a ballagók azonban elárulják, a legtöbben jobban örülnek, ha borítékot kapnak, hiszen a pénzt arra költhetik, amire igazán vágynak. – Elérzékenyülni nem fogunk, sírni is csak örömünkben, hogy eddig eljutottunk – mondja Nagy Klaudia, szintész fodrász tanuló, akitől megtudjuk, a lányok csodaszép hajkölteményeit oktatóik készítették.

– A gyerekek összehívtak bennünket egy terembe, ott búcsúztak el tőlünk már reggel. Annyira emelkedett hangulat járta át a szívemet, alig tudtam átvenni a virágcsokrot – meséli elcsukló hangon Sztankovics Józsefné, akinek a meghatottságtól könnyek szöknek a szemébe. Két rövid csengőszó szakítja félbe beszélgetésünket, jelezve a ballagóknak indulniuk kell. A nézelődőket a falhoz tessékelik, hogy a hosszan kígyózó sorok elférjenek. – Minden jót Tanár Úr! – köszön el egy végzős fiú a mellettünk álló Asbóth Norberttől, aki biológiát és kémiát tanít. Csak a hangfalakból szól a ballagó ének, a diákok csendben haladnak. Többen kiszólnak a tanárnak, kedveskedő, vicces megjegyzéseket, ő gondoskodó mosollyal néz végig tanítványain. A legnagyobb feltűnést egy cigarettaszálakból kreált, két decis vodkás üveggel megspékelt „csokor" keltette. Közben az osztályok leérnek az aulába, katonás oszlopokba sorakoznak, fel.

A Himnusz után a tizedikesek búcsúznak a ballagóktól, végül Feketű Béla igazgató mond beszédet. Szókratészt idéz, majd Arany János szavaival búcsúzik: „Bár útjaink száz felé válnak, De szívünk egy célért dobog. Búcsút intünk a küzdelmes mának, S építünk egy szebb holnapot."
Jövőre már együtt az ősi riválissal, a Móra szakközépiskolával.

Bobkó Anna - Márton Gergely

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adakozó politikusok a megyében

A Csongrád megyei politikusok közül a vásárhelyiek a legadakozóbbak. Az elmúlt években több millió… Tovább olvasom