Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Utoljára emelik magasba a bringát

Szeged - Utoljára tartanak Critical Mass kerékpáros felvonulást Szegeden. A tömegrendezvényt, amelyre 1000-1500 biciklist várnak, április 22-én, vasárnap 14 és 18 óra között rendezik meg.

Mindennap jelen van a kritikus tömeg

2006 áprilisa óta évente kétszer – tavasszal és ősszel – vonult át Szegeden a kerékpárosokból álló „kritikus tömeg", amelynek célja az volt, hogy fölhívja a figyelmet az akkor még kevésbé elterjedt városi kerékpározásra és kerékpárosokra. Azóta megsokszorozódott azok száma, akik napi közlekedési eszközként használják a bringát, Szeged kerékpáros város lett: a szegediek 20 százaléka használja nap mint nap, időjárástól függetlenül, szegedi az ország legforgalmasabb kerékpáros útvonala. A kritikus tömeg már az év 365 napján jelen van a városban – írják a szervezők.

Az elmúlt 12 év kedvező fejleményei miatt a Critical Mass Szeged szervezői úgy látják, nincs szükség évi kétszer tömegdemonstrációra azért, hogy megmutassák, milyen sokan vannak a biciklisek. Emiatt a mostani lesz az utolsó Critical Mass Szeged felvonulás a jelenlegi formájában.

Élő közösséget szeretnének építeni

A szervezők a felvonulás helyett egy élő, jól szervezett bringás közösséget igyekeznek kiépíteni, amely más keretek között működik majd. Az a céljuk, hogy évente többször, színesebb programokkal még több embert elérjenek, és sokkal hatékonyabban tudják a szegedi kerékpárosok érdekeit védeni, képviselni. Azt ígérik azonban, nem ez lesz az utolsó nagy közös bringás vonulás Szegeden, mert az emberek szeretnek több ezres tömegben együtt biciklizni ott, ahol hétköznap ezt nem tehetik meg.
Az ikonikus bicikliemelés. Archív fotó: Frank Yvette
Az ikonikus bicikliemelés. Archív fotó: Frank Yvette

18 kilométeres menet

Az utolsó, közel 18 kilométeres távú Critical Mass Szeged 15 órakor indul a Dóm térről, mivel a rakpart valószínűleg még mindig zárva lesz, az Oskola és a Dózsa utcán keresztül jutnak ki a bringások a Tisza Lajos körútra. A menet a városon és a két hídon is átkelve végül 17 óra körül ér vissza a Dóm térre, ahol utoljára teszik meg a jelképpé vált mozdulatot, és emelik a magasba a bicikliket.

A felvonulást a rendőrség biztosítja, az útvonalon csak szakaszosan lesznek 15-20 perces lezárások. Hosszabb lezárásra csak az Aradi vértanúk terén, a Kálvária sugárúton, a hidakon és a Széchenyi téren lehet számítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap gálaműsorral zárul a gitárfesztivál

Vasárnap gálaműsorral zárul a gitárfesztivál
Vasárnap zárul a 19. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál . Tovább olvasom