Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Utolsó percig készül a szakdolgozat

Minden évben akadnak, akik a leadási határidő utolsó napján köttetik be szakdolgozatukat, amely ilyenkor akár egy óra alatt is elkészül. Tegnap délelőtt számos üzletben tömegeltek az egyetemisták, hogy délután végre leadhassák műveiket.
– Bocsánat, de mennem kell, bezár a tanulmányi osztály – szabadkozott tegnap egy belvárosi, könyvkötéssel foglalkozó üzlet előtt egy „Szakdolgozat" feliratú fekete köteget szorongató lány, mikor megszólítottuk. Hagytuk, hogy elrohanjon, hiszen sürgette az idő: tegnap három óráig kellett leadnia – mint a szegedi egyetem összes végzős hallgatójának – bekötött szakdolgozatát.

Évről évre sokan hagyják az utolsó pillanatra a dolgozat köttetését. Emiatt tegnap délelőtt a belvárosi könyvkötőknél, fénymásoló szalonokban tumultuózus jelenetek zajlottak.– Két napig roham van, ilyenkor a megszokott egynapos határidő helyett másfél óra alatt elkészül a mű, ráadásul nem számítunk fel sürgősségi felárat – mondta az egyik üzlet tulajdonosa. Távolabb, egy gyorsnyomdában azt is megtudtuk, a szakdolgozók egynegyede az utolsó napon esett be hozzájuk, akadt, aki két órával a leadási határidő előtt.

A magyar szakos Sutka Emese például azért hagyta az utolsó napra a procedúrát, mert témavezetője éppen gyermeket várt, emiatt csak most tudták ellenőrizni a dolgozatot. Gábor is az utolsó pillanatig dolgozott művein. – Szemernyit sem aludtam az éjszaka, már reggel nyolckor ott toporogtam a fénymásoló előtt. A két keménykötésű és négy spirálozott példányra egy órát kellett várnom, hatezer forintot fizettem – mesélte a kimerült történész.

A magyar–német szakos Romsics Nóra már a múlt héten előjegyeztette magát a könyvkötőnél. – Előrelátó voltam, mert ismerem magam, mindent az utolsó pillanatra hagyok. Bár az anyag is rengeteg, nyolcvan oldalt írtam, még néhány fejezetet ki is kellett törölnöm – érzékeltette, milyen hálás téma is a számítógépes fordítás szerepét vizsgálni egy irodalmi műben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehangoló szegedi sportpályakörkép

Szomorú látványt nyújtanak a szegedi sportpályák. A nézőtér – ahol még beszélhetünk ilyesmiről… Tovább olvasom