Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Utolsó vécébástya a Károlyi utcában

Szeged - A szükség nagy úr, főleg, ha hirtelen tör ránk. Tudja ezt, aki napközben távol kerül otthonról, és a városban jár. Ilyenkor nem mérlegelhetünk, sietni kell. Ha pénzt kérnek érte, erre nem sajnálhatjuk.
Könyvtár, kávézó, vasút és buszállomás, nyilvános vécé. Annak jártunk utána: milyen költség terhel, ha illemhelyet látogatunk.

Elsőként a Tanulmányi és Információs Központba sétálunk be. A forgóajtó után balra bárki lemehet az alagsori vécébe. Olvasójegy sem kell hozzá, ott nem kérik el a látogatóktól. Igazoltatás nélkül támadhatjuk tehát az illemhelyet.

A nagyállomáson 120 forintba kerül a mellékhelyiség használata. A férfivécé előtt kiírás hirdeti: „kulcs a női oldalon". Nagy baj lenne, ha sürgős dolgunk akadna. Átérni a női oldalon üldögélő nénihez, fizetni és visszaszáguldani jó két percet is igénybe vehet.

– 500 forint, ha zuhanyozni szeretne – válaszol kérdésünkre a felügyelő néni. Tusolók is vannak ugyanis egy ajtó mögött, ugyanitt kapott helyet a pelenkázó és a mozgáskorlátozott vécé. Megtudjuk: a mozgáskorlátozottaknak ingyenes a szolgáltatás.

A Károlyi utcai illemhely rendezett, tiszta. Fotó: Schmidt Andrea
A Károlyi utcai illemhely rendezett, tiszta.
Fotó: Schmidt Andrea

A Mars téren csalunk: a buszmegállóban lévő illemhely ajtajára ugyanis kiírták: előre kell rendezni a vécészámlát. Mi azonban senkit sem találunk posztolni, így beosonunk. Meglepő látvány fogad: kaktuszok az ablakpárkányban, konyhaszekrény. A piszoárban pedig féldecis műanyagpoharak, az okát inkább nem firtatjuk. Kifele menet szigorú tekintet a bejáratnál strázsáló nénitől, jobbnak látjuk hamar fizetni. Válaszként egy 100 forintról szóló nyugtát nyom a kezünkbe.

Több belvárosi kávézóban próbálkozunk: udvarias kérdés után mindenhova szívélyesen beengednek.

A Károlyi utcában találjuk a nyilvános vécék utolsó bástyáját. A Dóm téren ugyanis néhány hónapja bontották le a konkurenciát. Ide is 100 forintért mehetünk be. Éva néni teljesít évek óta szolgálatot.

– Évről évre kevesebben jönnek, ma már alig van forgalom – panaszkodik. Pedig tényleg rendezett az illemhely: folyékony szappan, kézfertőtlenítő, papírtörlő. Az egyik angolvécé ajtajára kiírták: belépés csak egészségügyi kiskönyvvel.

– Kötelező feltüntetnünk, azoknak szól, akik élelmiszert árulnak az utcán. Ez ebben az időszakban jellemző – magyarázza Éva néni, majd kezünkbe nyomja a blokkot. Közben egy idős hölgy érkezik mögénk, rossz szemmel nézi, hogy a női vécé előtt állva beszélgetünk. Inkább bemegy, úgy dönt: utólag ad pénzt. Éva néni nem ellenkezik, azt mondja: senki sem megy el fizetés nélkül.

Olvasóink írták

 • 5. heró 2011. november 05. 00:16
  „4. Szerzetes! Ez jó!! :)”
 • 4. Szerzetes 2011. november 04. 15:17
  „Kértétek már vissza valahol, mondván: "nem sikerült"?”
 • 3. deszkás 2011. november 04. 08:58
  „És a Börger King Wc-je a lestyánoknak. Láthattam.”
 • 2. klj_54 2011. november 04. 08:49
  „Aranyos a néni az állomáson.
  Nem tudta mit kezdjen a francia szöveggel és a lobogtatott 50 svájci frankkal:)
  A női szakaszba küldött!”
 • 1. dBrown 2011. november 04. 08:43
  „Árkádban is ingyenes, ha már Mars tér...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcson a gázolaj ára, a régióban mi vagyunk a legdrágábbak

A dízelért jelenleg többet kell fizetni, mint a benzinért: egy liter 95-ös benzin átlagosan 396, egy liter gázolaj 418 forintba kerül. Tovább olvasom