Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Ütősen indult a Mentők Napja Szegeden: mentőhelikopter szállt le a Széchenyi téren - galéria

Ütősen indult a Mentők Napja Szegeden: mentőhelikopter szállt le a Széchenyi téren - galéria
Szeged - Mentőhelikopter szállt le vasárnap délelőtt a Széchenyi téren - ezzel kezdődött meg a Mentők Napi programsorozat. Volt baleseti szimuláció, kéklámpás felvonulás, a gyerekek pedig játszva tanulhatták meg, hogyan kell valakit újraéleszteni.
Ütősen indult vasárnap a Mentők Napja alkalmából szervezett nyílt nap a Széchenyi téren: IV. Béla lovas szobra mellett egy mentőhelikopter szállt le. Sokan voltak kíváncsiak a nem mindennapi látványosságra, meg is tapsolták a sikeres manőver végén a pilótát. – Szűk a hely, de tudtuk, hova jövünk és biztosítva is volt a terület. Sajnos előfordul, hogy csak ekkora leszálló áll a rendelkezésre – mondta el Szirom Sándor.

Az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete és a Szegedi Mentőállomás közös rendezvényén ezt követően is érdekes programokkal várták a kilátogatókat. A téren több mentőautót is felsorakoztattak régitől az újig, de volt katonai mentőjármű és mentőmotor is. Aki pedig nem csak nézelődni akart, maga is beállhatott életmentőnek.
Látványos mentőbemutatók a Széchenyi téren. Fotó: Kuklis István (galéria)
– Gyere drága életem. Melyiket szeretnéd újraéleszteni? – mutatott körbe a felnőtt és csecsemő babákon egy mentős egy odaérkező kisgyereknek. Folyamatosan gyakoroltak kicsik és nagyok az ambubábukon, mindössze néhány perc tanulással bárki elsajátíthatta, hogyan lehet megmenteni valakinek az életét.

A programok között szerepelt még kék lámpás felvonulás és több baleseti szimuláció is. Így fordulhatott elő, hogy hármas karambol történt a sétálóutcán, ahova ezt követően mentőautók, sőt egy mentőmotor is behajtott. Ez utóbbiból egyébként a dél-alföldi régióban nem szolgál egy sem, pedig mint megtudhattuk, egy mozgó intenzív osztálynak felel meg, autópályán pedig általában ez a leggyorsabb egység, ami a helyszínre tud érni. Ezen és a többi bemutatón is valós időben mutatták be, hogyan dolgoznak a mentők, és ezúttal senki nem bánta, hogy a szerencsétlenség helyszínén jelentős tömeg gyűlt össze, hogy nézelődjenek és fotózzanak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatottsági rekordot döntött a Deja Vu Fesztivál: sárban is jót nosztalgiáztak a szegediek - galériák

Látogatottsági rekordot döntött a Deja Vu Fesztivál: sárban is jót nosztalgiáztak a szegediek - galériák
Gumicsizma party lett a Deja Vu Fesztivál utolsó napjából, a bulizókat azonban nem zavarta a Partfürdőn kialakult sártenger. Tovább olvasom