Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Úttalan út a baktói kiskertekhez

Szeged - A baktói kiskertek jól járható főutcáját tavaly nyáron tönkretette egy fuvarozó, a cég ráadásul rövidesen megszűnt. Megbízója, a szegedi Biopetrol Kft. megígérte, hogy rendbe teszi helyette az utat. Azóta nem történt semmi. Egy éve a cég, a város és a lakók egymásra mutogatnak.
Végső elkeseredésükben szerkesztőségünkhöz fordultak a baktói kiskertek lakói idén márciusban. Sulyok Istvánné, a megbízott képviselő azt írta, hogy 2006 áprilisában megegyeztek a Home Management 2000 Kft.-vel, miszerint július végéig a cég egy közeli építkezéshez építőanyagot szállít az utcájukon, a Nagy-Baktói utcán keresztül. A lakók megengedik, hogy a teherjárművek reggeltől estig fuvarozzanak, cserébe a cég helyreállítva adja vissza az útjukat. (Az a lakóknak csak később tűnt föl, hogy a nyilatkozatot a cég nem írta alá, csak ők.) A Home Management, amely a Biopetrol Környezettechnikai Kft. alvállalkozója volt, el is kezdte a földszállítást öt-hat harminctonnás teherjárművel. A munkálatok az esős idő miatt szeptemberig elhúzódtak, az utat és az azt szegélyező vasúti töltés szélét annyira felforgatták a teherkocsik, hogy járhatatlanná vált. A lakók szerint még a dömperek is elakadtak az agyagos sárban. A lakók tavaly októberig türelemmel vártak, majd lakógyűlésre hívták a körzet szocialista önkormányzati képviselőjét, Gila Ferencet, a Biopetrol Kft. ügyvezetőjét, Kovács Istvánt és a Home Management vezetőjét.

Kizur Istvánné úgy emlékszik: „a nyolcvan-száz kiskertlakónak a két vállalkozó előzékenyen megígérte, hogy rendbe rakja télire az utcát. És visszakapjuk úgy, ahogy volt. Hiszen azért költöztünk évtizedekkel ezelőtt a Nagy-Baktói utcába és a nyolc becsatlakozó utcába, mert télen-nyáron normális sima, kocsival és gyalog is jól járható út volt a sándorfalvi útig.

– Saját pénzünkből rendben tartottuk, de amióta a fuvarosok tönkretették, száraz időben tengelytörő krátereken bukdácsolunk, esőben ragadós sárban dagonyázunk – vette át a szót Makra Mihályné. – Járda nem volt, azt is saját költségünkön rakattuk le néhány hete a város támogatásával. Különben a kisgyerekek fölkapaszkodtak a vasúti töltésre, hogy kijussanak a buszmegállóhoz.

A kilométernyi utcával továbbra sem történt semmi. Idén nyáron Gila Ferenc képviselő a vállalkozókat hibáztatta a kialakult helyzetért. A Biopetrol Kft. vezetője pedig részletesen tájékoztatott, hogy az alvállalkozója, a pesti Home Management tönkrement. Ígérte, hogy ennek ellenére a Biopetrol helytáll, hiszen környezetvédelemmel foglalkozó szegedi cég lévén sokat adnak a környezet megóvására, és főként a szegediekért kívánnak sokat tenni. Még akkor is, ha nagyon sokba kerül. Napokon belül megoldást ígért, noha szerinte a város az útépítéshez való törmelékkel, a lerakásához az engedéllyel maradt adósa a cégnek hónapok óta.

Azóta sem történt semmi. Két hete az utca végén Sulyokné munkásokat látott, törmeléket terítettek a gödrökbe, de aztán eltűntek. Azóta megint semmi. Tegnap Gila Ferenctől megtudtuk, alapanyag van, csak szándék kellene. A városatya viszont – hozzánk hasonlóan – nem tudja elérni a Biopetrol vezérkarát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzér, bodza, henna

Az 1800-as évek előtt, amikor még nem léteztek szintetikus festékek, elődeink festőnövényekkel… Tovább olvasom