Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Úttestre kényszerült gyalogosok

A marostői városrész lakói félnek a forgalmas Katalin utcán gyalogolni. De nincs járdájuk többek között a Hosszú utcán vagy az Alsó kikötő soron „lábbusszal" közlekedőknek sem.
– A gyerekeimmel félelmetes a Katalin utcán lavírozni a száguldozó autók mellett. Esős időben le is csapnak bennünket vízzel. Sokan járnak erre kerékpárral, babakocsival. Biztonságosabb lenne, ha a járdán, és nem az úttesten gyalogolnánk – panaszolja az újszegedi Kis Gáborné. A környéken lakók többször is kérték az önkormányzatot, építsen járdát a forgalmas út mellé – minden alkalommal süket fülekre találtak.
– A kis utcákban is jó lenne, de a Katalinon még jobban hiányzik a járda. Nem mindenki jár autóval, a gyalogosokról is gondoskodni kellene – halljuk Tari Andrástól. – Rendkívül veszélyes itt közlekedni, hiszen az autósok nem tartják be a harmincat. Egyszer már a rendőrök is mértek az utcában, de azzal nem sokra megyünk. Járda kellene! – szögezi le a kertvárosi lakos.

Mire jut 22 millióból?

– A Katalin utcán nemrég fejezték be a csatornázást, ezt követően pedig az aszfaltozást. Az önkormányzat 22 millió forintot biztosít a beépítésére – tudjuk meg Farkasné Pocsai Blanka önkormányzati képviselőtől. A pénzt a Katalin és a Traktor utcán a tömegközlekedés bővítésére és az ehhez elengedhetetlen járda megépítésére fordítják. A munkálatokat várhatóan ősszel kezdik el.

– Az új építésű lakóparkokban, mint például a marostői városrész a járdákat csak az egyik oldalra tervezték. Ezek lakó-pihenő övezetek, így a KRESZ lehetővé teszi, hogy a gyalogos a közúton is közlekedjen – halljuk Serege Jánostól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. városüzemeltetési részlegvezetőjétől. – Szegeden közel 1000 kilométer járda épült eddig, hogy hol hiányzik, arról nincs pontos feljegyzésünk.

Helyszíni szemlékből tudjuk, hogy például a Hosszú utcán, az Alsó kikötő soron, a gyálaréti főutcán, vagy a Traktor utcán nincsen járda. A fejlesztési feladatok – mint a gyalogútépítés – az önkormányzat központi pénzügyi keretéből valósulnak meg. Amennyiben valaki a háza előtt járdát szeretne kialakítani, először az önkormányzattól kell engedélyt kérnie. A környezetgazdálkodási kht. mint üzemeltető véleményt mond.

Ha a tulajdonosnak nincs pénze, a közös képviselőt keresheti fel, aki a képviselői alapjából biztosíthat pénzt az anyag beszerzésére. A betonlapot kiszállíttatja, a lerakás azonban már a lakó feladata. Amennyiben nem járdalapos utat, hanem annál igényesebbet szeretne, az anyagár mértékéig segíti a képviselő. A kiskertövezetekben, mint például Baktóban, az önkormányzatnak nem kötelező alapellátási feladata a járdaépítés. A keskeny közökben sokszor nem is célszerű gyalogutat létrehozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégenként sorompó kerül a szegedi rakpartra

A tervezők végérvényesen, a városvezetés azonban csak hétvégenként zárná le a szegedi alsó… Tovább olvasom