Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Útzár a szegedi börtön előtt

Közel százmillió forintba kerül a Mars tér forgalmi rendjének átalakítása. Jelenleg a börtön előtti csomópontot építik, ezért ezt a szakaszt november végéig lezárták. A kiszélesített utat ezt követően kétirányúsítják. A jövő év elején a Londoni körúton és a Mars tér déli sarkán rendőrlámpás kereszteződést alakítanak ki.
Kiszélesítik a Mars tér börtön előtti szakaszát. Kicserélik a gázvezetékeket is. Fotó: Schmidt Andrea
Hamarosan új forgalmi rendet vezetnek be a szegedi Mars tér körül. Ehhez azonban három csomópontot át kell építeni. Jelenleg a tér nyugati oldalán, a Cserzy Mihály és a Csemegi Károly utca közötti szakaszt zárták le. A kilencven méter hosszú részen munkagépek szélesítik az utat.

– Azt gondoltuk, hogy megtaláljuk a régi villamospálya nyomvonalát, de csalódnunk kellett. Nyoma veszett – mondta érdekességként Darvas Tamás műszaki ellenőr. Hozzátette: az aszfalt alatt viszont a munkások teljesen épen szedték fel a régi bazalt köveket, amelyeket a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. kőtárába szállítottak. Mivel a munkálatok a szegedi fegyház előtt zajlanak, állandóan egyeztet a beruházásért felelős Szegedi Vásár és Piac Kft. a börtön vezetésével. A ki- és bejárást ugyanis folyamatosan biztosítani kell. Az út átépítésével együtt kicserélik a gázvezetékeket is: az elavult acélcsöveket műanyaggal váltják fel. A faoszlopos közvilágítás az út kiszélesítése miatt a Sing-Sing diszkó elől a másik oldalra kerül át. A hónap végére elkészülő, 45 millió forintba kerülő bővítés azt jelenti, hogy a Mars tér nyugati oldalát kétirányúsíthatják. Ezzel együtt a piac oldalán gyalogjárdát is építenek.

A parkoló megnyitása

A Mars téren az új parkoló megnyitását továbbra is az hátráltatja, hogy néhány régi elárusító bódé elbontásával kapcsolatosan másodfokú bírósági döntésre vár a Szegedi Vásár és Piac Kft. Első fokon a bíróság a bontást már elrendelte, de a tulajdonosok fellebbeztek. A piacigazgatóság abban bízik, hogy november végén végleges határozat születik, és az azt követő munkák után megnyithatják a még lezárt, korszerű beléptető rendszert.

Ezután következik a másik csomópont kialakítása. Jelenleg a Mars tér Gábor Dénes szakközépiskola előtti szakaszán a Londoni körút felé a forgalom egy irányban haladhat. Ez a szakasz is két irányú lesz. Ehhez viszont rendőrlámpás kereszteződést kell kialakítani a Londoni körút és a Mars tér déli sarkán. Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az építkezésre tavasszal kerül sor. A beruházás a jelenlegi számítások szerint ötvenmillió forintba kerül. Ha az átalakítás megvalósul, akkor a Mars tér déli oldalára a nagykörútról jobbra, kis ívben és balra, nagy ívben is be lehet kanyarodni.

Tulajdonképpen megközelíthetőség szempontjából ez a csomópont lesz a piac lelke. Innen lehet majd eljutni a tér nyugati részén kialakított új parkoló kapujához, ami jelenleg még zárva tart.

Az új forgalmi rend bevezetésével az északi oldalon az élelmiszer-ipari főiskolai kar előtti szakaszt lezárják és parkosítják. A nagykörútról a buszpályaudvar felé csak az autóbuszok és az ott lakók hajthatnak be. A Kossuth Lajos sugárútra a Szent Gellért utcán keresztül lehet majd kijutni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varasdi Gyula az Exover tartozásáról

Varasdi Gyula megkereste szerkesztőségünket, hogy elmondja: semmi köze a szegedi Exover Kft.-hez,… Tovább olvasom