Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Üvegfigurák – egy család széthullása

Tennessee Williams Üvegfigurák című darabját mutatja be ma este 7 órától az ifjúsági házban a Szegedi Fiatalok Színháza Réti Barnabás rendezésében.
Réti Barnabás és Halász Melinda, az Üvegfigurák két főszereplője. Fotó: Hollósi Zsolt
A Szegedi Fiatalok Színháza egy évvel ezelőtt alakult Réti Barnabás vezetésével. Az Üvegfigurák rendezőjeként és egyik főszereplőjeként debütáló 23 éves szegedi fiatalember érettségi után a budapesti Shakespeare Színiakadémián tanult, ahol többek között Igó Éva, Málnai Levente, Pécsi Ildikó, Nagy Viktor voltak a mesterei. Azután elvégzett egy hasznos kurzust a New York-i filmakadémián is. Játszott a Kolibri Színházban, majd Szabó István Csodálatos Júliájában és Peter Greenaway egyik mozijában kisebb filmszerepeket is kapott, de nem sikerült állandó színházi munkát kapnia.

– Végül Szegeden találtam játszótársakat, akikkel létrehoztuk saját társulatunkat. Kézenfekvő választás volt Tennessee Williams darabját bemutatni, mert nem igényel komoly anyagi ráfordítást, ugyanakkor rendkívül aktuális remekmű. Szinte minden szerepe jutalomjáték, pályakezdő színészek számára különösen jó kihívás. Az általam játszott főszereplőnek, Tomnak rengeteg kompromisszumot kell kötnie ahhoz, hogy harmóniában élhessen a családjával. Ez csak úgy működhetne, ha feladná a saját személyiségét... Régen a család volt a legszentebb közösség, ma viszont nehéz az együttélés, rengeteg a válás.

Szétforgácsolódik a társadalom alapegysége. Ebben a darabban egy elkeseredett anya próbál harcolni a gyermekeiért, de közben pokollá teszi az életüket, csak épp nem veszi észre. Szomorú történet, de van humora is, amit szeretnék megmutatni – mondja Réti Barnabás, aki színiakadémiás osztálytársával, az anyát alakító Halász Melindával, valamint Maróthy Csillával és Császár Dáviddal játssza a színdarabot. A produkció létrehozását a Szegedi Nemzeti Színház díszletek kölcsönzésével segítette. Egyelőre egyetlen előadást hirdettek, de ha lesz érdeklődés, szívesen játszanának többet is.


A darab

Az Üvegfigurák Tennessee Williams első színpadi sikere. 1944-ben Chicagóban mutatták be, majd a produkció a következő évben New Yorkba költözött, ahol 561 előadást ért meg, és elnyerte a New York-i drámakritikusok díját. A szerző a figurákat és a cselekményt az íróvá lett Tom visszaemlékezésein keresztül láttatja: a megalázó szegénységben vergődő deklasszálódott édesanyát, Amandát, aki szánalmas úrnői gesztussal eleveníti fel lánysága Délen eltöltött éveit és a nála vizitáló úri ifjak emlékét; a nyomorék nővért, Laurát, aki üvegállatainak seregletében keres menedéket; és a traumát, amit egy modern „úri látogató" okoz mindnyájunkban... 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legnépszerűbb a Gáspár utca

Mind a harminc szegedi szociális bérlakás pályázata eredményesen zárult – tájékoztatta… Tovább olvasom