Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Üveggyöngy- és dióhéj- szemcsékkel a falfirkák ellen

Vákuumos szemcseszóró géppel takarítja a város intézményeinek összefirkált falait a SZINT Kft. Egyelőre bérelik az „emeletes porszívóhoz" hasonló gépet, ám ha beválik, megvásárolják.
Új technológiával próbálkoznak, az anyag üveggyöngyöt, dióhéjat is tartalmaz Fotó: Schmidt Andrea
Egyelőre bérelt géppel takarítja az önkormányzathoz tartozó épületekről a falfirkákat a SZINT Kft., ám ha beválik a technológia, megvásárolják a berendezést.

– Kedden kezdtük a Radnóti gimnázium épületének és a tornacsarnok falának takarítását – mondta Kozári József, a társaság ügyvezető igazgatója. – Ha ezzel elkészülünk, akkor terveink szerint az Eötvös gimnázium épületén folytatjuk a munkát.

Az „emeletes porszívóhoz" hasonló berendezés vákuumos száraz technológiával dolgozik, szemcsét szór a takarítandó felületre. A kft. telephelyén már többféle anyag tisztítását kipróbálták, a gép fát, szennyezett fémet, követ, üveget és műanyagot is képes megtisztítani a falfirkáktól. A tisztítandó felülettől függően állítják össze a falra fúvandó keveréket, amely mintegy húszféle anyagot tartalmaz, köztük üveggyöngyszemcséket, dióhéjőrleményt, alumíniumszilikátot. A felülettől függ, milyen arányban keverik az összetevőket.

– Más technológiákkal szemben ennek a berendezésnek az az előnye, hogy nem szennyezi a környezetet – mutat rá Kozári József –, hiszen az összes anyagot a saját tartályába szívja vissza. Így a munka során nem kerül kosz a járdára, a falra.

A SZINT Kft. igazgatója úgy számolja, óránként háromezer forintba kerül a takarítás. Egyelőre az önkormányzat épületeit tisztítják, ám ha érkezik megrendelés, bárhol szívesen bevetik az „emeletes porszívót".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viperával ütötték az ellenőrt

Viperával vágtak fejbe egy SZKT-ellenőrt Szegeden, az Ortutay utcai megállóban. Az ellenőr nem… Tovább olvasom